raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 10.07.2018. (Srpski telegraf)
Srpski telegraf izveštava sa sastanka koji se još nije dogodio
10.07.2018.    Marija Vučić    Foto: Pixabay/ pashminu
Čim je stigao u Zagreb, američki ministar odbrane Džejms Matis je pitao gde je njegov srpski kolega i pobesneo kada je čuo da Vulin ne dolazi jer mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku. Ovako o detaljima sastanka ministara odbrane u Zagrebu izveštava Srpski telegraf, navodeći i teme o kojima se razgovaralo i imena ljudi koji su predsedavali. Ipak, u tekstu postoji jedan „mali” problem - sastanak o kome pišu još se nije ni dogodio, a iz američkog Ministarstva odbrane za Raskrikavanje navode da su sve ove tvrdnje laž.
Srpski telegraf navodi da je ministar odbrane SAD „u Zagrebu ljut kao ris”, da je „poludeo na Hrvate” i da je zbog toga „otkazao sve bilateralne sastanke sa kolegama iz regiona” jer Vulin nije pozvan na sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje, regionalne inicijative koja postoji od 2003. godine.

Navodno je, kako piše ovaj tabloid, Matis pitao za predstavnika Srbije „čim je došao u Zagreb”, da bi, kada je čuo neprijatne vesti o Vulinovom odsustvu, rekao hrvatskom ministru da „nema svrhe da se viđa sa drugima kad ne može sa predstavnikom zemlje koja ima najjaču vojsku u regionu”. Sve je ovo bazirano na anonimnim izvorima.

Kako saznaje Srpski telegraf, Matis je u zvaničnu posetu Hrvatskoj stigao nakon samita NATO u Briselu da bi učestvovao na posebnom sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje, koja okuplja nekoliko zemalja regiona. Sastankom su predsedavali Matis, ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević i ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković", navodi ovaj tabloid.

Međutim, sastanak sa koga Srpski telegraf navodno „izveštava“ još uvek se nije ni dogodio - zakazan je tek za petak 13. jul.

Matis, kako se navodi na sajtu američkog kao i hrvatskog Ministarstva odbrane, u Zagreb dolazi tek nakon samita NATO u Briselu koji se takođe još nije desio, uprkos tvrdnjama Srpskog telegrafa - prema zvaničnim najavama biće održan 11. i 12. jula.

Gotovo identične tvrdnje o „pobesnelom Matisu” ima i tabloid Alo u tekstu Trampov general besan na Hrvate zbog Vulina”. I njihov „izvor” kaže isto što i „izvor” Srpskog telegrafa - da je Matis otkazao sve bilateralne sastanke, da je rekao da ne želi da se vidi ni sa kim ako ne može sa liderom najjače vojske na Balkanu, kao i da je navodno pitao čime je to Vulin toliko uplašio Hrvate.

Sve ove napise demantuju, međutim, i iz američkog Ministarstva odbrane.

Ja putujem sa sekretarom Matisom i mogu Vam sa stoprocentnom sigurnošću reći da on nikada nije izgovorio ove reči. Sekretar čak i nije u Hrvatskoj i neće biti tamo još nekoliko dana. Ove priče i tvrdnje su potpuna laž", navodi predstavnik Pentagona Erik Pahon za Raskrikavanje.

Proricanje budućnosti vs informisanje u javnom interesu

Izmišljajući detalje sa sastanka koji još nije održan, Srpski telegraf zaključuje da Matis hoće “i nas da uvuče u NATO”. Na istom tragu je i Informer, kome je to tema današnjeg teksta “Divlji pas Matis gura Srbiju u NATO pakt”.

Informer, doduše, ispravno navodi da sastanak tek treba da se dogodi, ali iznosi niz spekulacija o tome kako Matis dolazi na Balkan sa specijalnim zadatkom da koordinira pritisak na Srbiju kako bi ona bila uvučena u ovaj vojni savez. Glavne tvrdnje u tekstu, po već oprobanom receptu, dolaze od neimenovanih, anonimnih izvora.
  Manipulisanje činjenicama
„The Economist“ ne preporučuje incest
Britanski magazin „The Economist“ preporučuje incest, tvrdi sajt Nulta tačka u senzacionalisti...
  Manipulisanje činjenicama
Srpski portali o krizi u Teksasu: 40.000 kamiona već krenulo ka granici
U Sjedinjenim Američkim Državama se trenutno odvija sukob između države Teksas i saveznih vlasti...
  Dezinformacija
Goveda u Kanzasu uginula od vrućine, teoretičari zavere tvrde da ih truju da stvore glad u svetu
Video snimak na kome stotine mrtvih goveda leži pored puta, dok neko snima, teoretičarima zavere n...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika.rs
SAD
Aleksandar Vulin
Hrvatska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: