raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 24.08.2018. (RTS)
RTS o radnim mestima rado govori, o subvencijama rado ćuti
24.08.2018.    Vesna Radojević    Foto: Wikimedia / Miljan Simonović
U moru vesti o prosperitetu i sve većem broju zaposlenih, javni servis Srbije i portal Srbijadanas objavili su da će uskoro doći i do kraljevačkog privrednog procvata što su pokazali na dva primera - nemačkom Leoniju i turskoj Tajp grupi koji će otvoriti pogone u ovom gradu i u kojima će, kako izveštavaju, hiljade radnika naći posao. Propuštaju, međutim, da napomenu da spas za Kraljevo ne obezbeđuju samo investitori već i građani Srbije koji će strane partnere subvencionisati milionima evra, kao i da pojedini stručnjaci dovode u pitanje efekte subvencionisanja.
Kompaniju „Tajp“ iz Turske prema ugovoru o podsticajima građani Srbije podržaće sa 16 i po miliona evra.

Prema informacijma Ministarstva privrede, Leoni je u 2016. sa državom potpisao dva ugovora o podsticajama. Prvi, iz avgusta 2016, za otvaranje pogona u Doljevcu i Prokuplju je podrazumevao subvencionisanje Leonija u iznosu od 5 i po miliona evra u zamenu za investiranje i zapošljavanje hiljadu radnika.

Drugi je potpisan u oktobru iste godine i podrazumevao je otvaranje pogona u Nišu i zapošljavanje 2200 radnika u periodu od tri godine. Prema tom ugovoru građani Srbije finansirali su Leoni sa 6 i po miliona evra.

Detalji o najnovijem poduhvatu i pogonu u Kraljevu i tome koliko će ovoga puta ta fabrika koštati poreske obveznike Srbije nisu poznati jer te podatke nije moguće pronaći u delu sajta ministarstva gde se nalaze svi potpisani ugovori o podsticajama od 2015. godine do danas.
RTS navodi:
Broj nezaposlenih u Kraljevu naglo se povećao 2008. godine na 14.000. Od tada nije bilo većih otpuštanja, ali ni zapošljavanja, zato su velika očekivanja od dolaska "Tajpa" i "Leonija".   1  
1
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih građana u Kraljevu 2003. godine dostizao je i 17 i po hiljada. Sledeće dve godine takođe je bio iznad 14 hiljada, da bi u 2007. bio na relativno niskom nivou za prosek u dvehiljaditim - 13.200. Dakle, može se zaključiti da je velikih osilacija u broju nezaposlenih bilo i pre 2008, kao i da je broj nezaposlenih bio i veći od 14 hiljada. Takođe, situacija se menja i nakon 2011. godine te je broj nezaposlenih prema zvaničnim podacima u Kraljevu na kraju prošle godine bio blizu 11 hiljada.

   
RTS navodi:
Grad i Republika nisu bili škrti prema stranim investitorima, ali se lokalni privrednici ne bune, jer im nisu konkurencija.   2  
2
Iako se u tekstu kaže da Republika i Grad nisu bili škrti prema turskim i nemačkim investitorima, građani nisu dobili punu informaciju. Naime, prema ugovoru koju je Taj grupa iz Turske potpisala sa Ministarstvom privrede, poreski obveznici Srbije investiraće u tu fabriku 16 i po miliona evra.

Turski investitor bi za taj novac trebalo da otvori fabriku i zaposli u periodu od pet godina 2 i po hiljade ljudi.
Uprkos uveravanjima države da se na svaki uloženi evro državne pomoći stranim partnerima vrati četiri evra u budžet Republike Srbije, stručnjaci su saglasni da nakon 12 godina od početka subvencionisanja nema dobre analize efekata ove mere.

U izveštaju koji je organizacija Transparentnost Srbija objavila prošle godine navodi se da podaci o subvencijama nisu transparentni.

”Ostala je sporna svrsishodnost celog sistema subvencionisanja otvaranja novih radnih mesta, odnosno investicionih ulaganja. Pored ekonomske opravdanosti, za šta do sada ni pristalice ni protivnici subvencija nisu predstavili sveobuhvatnu i detaljnu analizu, postavlja se pitanje političke (zlo)upotrebe subvencija zarad pridobijanja birača u sredinama u koje se dovode investitori i eventualnih dodatnih (nevidljivih) uslova koji se postavljaju investitorima”, kaže se u tom izveštaju.
  Dezinformacija
Informerovo "pumpanje" novozaposlenih
Više od deceniju poreski obveznici Srbije finansiraju milionima evra fabričke hale i plate zaposle...
  Manipulisanje činjenicama
U Srbiji je konstantna samo propaganda
Od početka godine čak dvesta hiljada ljudi dobilo je posao, a većina zahvaljujući velikom broju ...
  Analiza
Male boginje, veliki kašalj, ogroman problem: Pad vakcinacije, rast prekršajnih prijava, zanemarljiv broj kazni
Pre četiri godine bili smo jako blizu kolektivnog imuniteta kod gotovo svih bolesti koje sprečavaj...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Srbija danas
subvencije
Leoni
državna pomoć
strani investitori
Kraljevo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: