raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Mediji „pali” na istinitosti, novinarskoj pažnji i poštovanju privatnosti
03.10.2018.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Pixabay/ Andrys
List Srpski telegraf i portal Pressonline dobili su javne opomene od Komisije za žalbe Saveta za štampu jer su u dva teksta prekršili odredbe kodeksa koje se tiču istinitosti izveštavanja, novinarske pažnje i poštovanju privatnosti.
Srpski telegraf je objavio, a Pressonline.rs preneo tekst „Sofija Milošević 2000. evra za noć”, o tome da su fotografije ove glumice i manekenke osvanule na sajtu za poslovnu pratnju. U tekstovima se sugeriše da se Milošević bavi time i da za noć naplaćuje 2.000 evra.

Ona je u žalbi Komisiji navela da je reč o brutalnoj neistini kojom joj je narušen ugled.

Iznete su tvrdnje za koje nisu ponuđeni nikakvi dokazi sem informacija koje su pronađene na sajtu upitnog kredibiliteta. List iznosi veoma ozbiljne optužbe, bez ikakve ograde ili dalje provere, pa čak i bez ozbiljnijeg pokušaja da autentičnost informacija sa sajta za poslovnu pratnju proveri kod same Sofije Milošević”, navodi se u obrazloženju Komisije.

Pod istim obrazloženjem, jer se radi o istom tekstu, Komisija je izrekla javnu opomenu i portalu Pressonline.rs.

Komisija je odlučivala i o žalbi Beogradskog centra za ljudska prava protiv Kurira, zbog uvredljivih komentara čitalaca ispod teksta o smrti Kofija Anana, „O pokojniku sve najlepše", na Fejsbuk profilu ovog tabloida, koje je redakcija u nekom momentu uklonila.

Komisija je zaključila da objavljeni komentari jesu u suprotnosti sa Kodeksom koji zabranjuje diskriminaciju, u ovom slučaju, na rasnoj osnovi. Ipak, kako su naveli, svesni su toga da redakcije ne mogu da rade prethodnu moderaciju komentara.

Ipak, redakcije su obavezne da takve komentare uklone odmah po saznanju da su uvredljivi, diskriminatorni, da sadrže govor mržnje ili da na bilo koji način nisu u skladu sa etikom profesije", ističe Komisija.

Bez opomene Saveta za štampu, osim Kurira, prošao je i Alo. Komisija je odlučivala o nekoliko tekstova u ovom listu o bivšem direktoru Beogradske poslovne škole Đuru Đuroviću, ocenjujući da je postojao interes da se piše o tome, kao i da Đurović, zbog funkcije koju je obavljao, mora da bude spreman da istrpi kritike.

Prekršena načela Kodeksa

Načelo istinitosti Kodeks definiše kao obavezu novinara da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da, kad je to neophodno, konsultuje što više izvora i omogući im da iznesu svoj stav.

Novinarska pažnja podrazumeva obavezu novinara da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom i da ne sme slepo da veruje izvoru informacija, odnosno da mora da vodi računa o tome da izvori često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju, i svoje iskaze prilagođavaju tim interesima.

Poštovanje privatnosti, prema Kodeksu, novinara obavezuje da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.
  Vest
Više medija prekršilo Kodeks tekstovima o članu SNS-a iz Niša
Na jučerašnjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu petnaest žalbi je bilo predmet raspra...
  Vest
Savet za štampu sat i po raspravljao o žalbama Vojina Rakića
Na poslednjoj održanoj sednici Komisije za žalbe, Saveta za štampu, njenih deset članova diskuto...
  Vest
Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks, o nova.rs i N1 mišljenja podeljena
Na poslednjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu jedanaest članova ovog tela odlučivalo ...
Savet za štampu
Komisija za žalbe
Srpski telegraf
Pressonline.rs
Kodeks novinara Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: