raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 10.10.2018. (Informer)
U Srbiji je konstantna samo propaganda
10.10.2018.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Od početka godine čak dvesta hiljada ljudi dobilo je posao, a većina zahvaljujući velikom broju stranih investicija, tvrdi Informer. Međutim, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se zapravo radi o uobičajenom povećanju radnika zbog povećanog obima sezonskih poslova.
Informer navodi:
KONSTANTAN PAD NEZAPOSLENOSTI! Od početka godine ZAPOSLENO VIŠE OD 200 HILJADA RADNIKA!   1  
1
Da su strani investitori zaslužni za povećanje zaposlenosti u tekstu tvrdi i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. Iz ove institucije za Raskrikavanje navode da oni imaju podatke o zapošljavanju samo sa njihove evidencije, kao i da se o ukupnoj zaposlenosti obratimo Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Kako iz RZS kažu za Raskrikavanje, podaci koje je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje izneo u navedenom tekstu su podaci Republičkog zavoda za statistiku, dobijeni na osnovu istraživanja Anketa o radnoj snazi.

„U prilogu je saopštenje Ankete o radnoj snazi za drugi kvartal 2018, gde je od strane stručnjaka za statistiku tržišta rada u RZS-u dato objašnjenje o kakvom rastu zaposlenosti je reč“, kratko je glasio odgovor elektronske prepiske.

A u pomenutom saopštenju stoji - u odnosu na prvi kvartal 2018. godine, broj zaposlenih bio je veći za 208.500.

Pored rasta zaposlenosti u neformalnom sektoru za 107.100 lica, koji je zbog povećanog obima poljoprivrednih radova karakterističan za drugi kvartal svake godine, ove godine je došlo i do značajnog povećanja formalne zaposlenosti – za 101.400 lica, i to prvenstveno u nepoljoprivrednim delatnostima (za 73.600), najviše u prerađivačkoj industriji.

Međutim, kako se može pročitati, ovo su poređenja sa prvim kvartalom 2018. godine.

U saopštenju se podaci porede sa istim kvartalom prošle godine te se navodi - u odnosu na drugi kvartal 2017. godine, na nivou ukupne populacije nije došlo do statistički značajne promene u broju zaposlenih i nezaposlenih, što se ne može reći i za regionalni nivo.

Ove podatke Republički zavod za statistiku dobio je Anketom o radnoj snazi za čije potrebe su intervjuisali oko 29 hiljada ljudi.

Ono što je još od ranije poznato u vezi sa ovom anketom je da se lica koja su najmanje jedan sat u posmatranoj sedmici obavljala neki plaćeni posao (u novcu ili naturi), kao i lica koja su imala zaposlenje, ali koja su u toj sedmici bila odsutna sa posla (uz garanciju povratka) smatraju zaposlenim licima.
Prema grafikonu Republičkog zavoda za statistiku može se videti i da se ne radi o „konstantnom padu nezaposlenosti“ jer je u drugom kvartalu prošle godine ona iznosila 11,8 posto, a na kraju prošle godine 14,7.

   


Fiskalni savet: Povoljni trendovi na tržištu rada u 2018. godini

U novom izveštaju Fiskalnog saveta navodi se da je, po podacima Ankete o radnoj snazi (ARS), broj zaposlenih u Srbiji u prvoj polovini 2018. povećan za oko 1% u odnosu na isti period prethodne godine. Navodi se i da je ovaj podatak, za razliku od prethodnih godina, načelno u skladu sa rastom registrovane zaposlenosti od oko 3% koji pokazuju podaci dobijeni nezavisno, na osnovu administrativnog izvora – Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO).
Informer navodi:
U prvih devet meseci 2018. godine u Srbiji je zaposleno čak 203.264 ljudi, čime je nezaposlenost smanjena sa 14,8 na 11,9 odsto, što nas približava evropskom proseku (koji iznosi oko 10 odsto),   2   otkrivaju za Informer u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ)!
2
Prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u EU je 6,8 posto, a u evro zoni 8,1. Dakle, daleko manje od onoga što piše Informer.
  Manipulisanje činjenicama
RTS o radnim mestima rado govori, o subvencijama rado ćuti
U moru vesti o prosperitetu i sve većem broju zaposlenih, javni servis Srbije i portal Srbijadanas ...
  Analiza
Male boginje, veliki kašalj, ogroman problem: Pad vakcinacije, rast prekršajnih prijava, zanemarljiv broj kazni
Pre četiri godine bili smo jako blizu kolektivnog imuniteta kod gotovo svih bolesti koje sprečavaj...
  Vest
EU usvojila direktivu protiv SLAPP tužbi, u Srbiji - ništa
Pre dva dana je u Evropskom parlamentu usvojena tzv. anti-SLAPP direktiva, uputstvo za države član...
zaposlenost
strani investitori
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: