raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 10.10.2018. (Informer)
U Srbiji je konstantna samo propaganda
10.10.2018.    Vesna Radojević    Foto: Flickr / perriscope
Od početka godine čak dvesta hiljada ljudi dobilo je posao, a većina zahvaljujući velikom broju stranih investicija, tvrdi Informer. Međutim, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se zapravo radi o uobičajenom povećanju radnika zbog povećanog obima sezonskih poslova.
Informer navodi:
KONSTANTAN PAD NEZAPOSLENOSTI! Od početka godine ZAPOSLENO VIŠE OD 200 HILJADA RADNIKA!   1  
1
Da su strani investitori zaslužni za povećanje zaposlenosti u tekstu tvrdi i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. Iz ove institucije za Raskrikavanje navode da oni imaju podatke o zapošljavanju samo sa njihove evidencije, kao i da se o ukupnoj zaposlenosti obratimo Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Kako iz RZS kažu za Raskrikavanje, podaci koje je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje izneo u navedenom tekstu su podaci Republičkog zavoda za statistiku, dobijeni na osnovu istraživanja Anketa o radnoj snazi.

„U prilogu je saopštenje Ankete o radnoj snazi za drugi kvartal 2018, gde je od strane stručnjaka za statistiku tržišta rada u RZS-u dato objašnjenje o kakvom rastu zaposlenosti je reč“, kratko je glasio odgovor elektronske prepiske.

A u pomenutom saopštenju stoji - u odnosu na prvi kvartal 2018. godine, broj zaposlenih bio je veći za 208.500.

Pored rasta zaposlenosti u neformalnom sektoru za 107.100 lica, koji je zbog povećanog obima poljoprivrednih radova karakterističan za drugi kvartal svake godine, ove godine je došlo i do značajnog povećanja formalne zaposlenosti – za 101.400 lica, i to prvenstveno u nepoljoprivrednim delatnostima (za 73.600), najviše u prerađivačkoj industriji.

Međutim, kako se može pročitati, ovo su poređenja sa prvim kvartalom 2018. godine.

U saopštenju se podaci porede sa istim kvartalom prošle godine te se navodi - u odnosu na drugi kvartal 2017. godine, na nivou ukupne populacije nije došlo do statistički značajne promene u broju zaposlenih i nezaposlenih, što se ne može reći i za regionalni nivo.

Ove podatke Republički zavod za statistiku dobio je Anketom o radnoj snazi za čije potrebe su intervjuisali oko 29 hiljada ljudi.

Ono što je još od ranije poznato u vezi sa ovom anketom je da se lica koja su najmanje jedan sat u posmatranoj sedmici obavljala neki plaćeni posao (u novcu ili naturi), kao i lica koja su imala zaposlenje, ali koja su u toj sedmici bila odsutna sa posla (uz garanciju povratka) smatraju zaposlenim licima.
Prema grafikonu Republičkog zavoda za statistiku može se videti i da se ne radi o „konstantnom padu nezaposlenosti“ jer je u drugom kvartalu prošle godine ona iznosila 11,8 posto, a na kraju prošle godine 14,7.

   


Fiskalni savet: Povoljni trendovi na tržištu rada u 2018. godini

U novom izveštaju Fiskalnog saveta navodi se da je, po podacima Ankete o radnoj snazi (ARS), broj zaposlenih u Srbiji u prvoj polovini 2018. povećan za oko 1% u odnosu na isti period prethodne godine. Navodi se i da je ovaj podatak, za razliku od prethodnih godina, načelno u skladu sa rastom registrovane zaposlenosti od oko 3% koji pokazuju podaci dobijeni nezavisno, na osnovu administrativnog izvora – Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO).
Informer navodi:
U prvih devet meseci 2018. godine u Srbiji je zaposleno čak 203.264 ljudi, čime je nezaposlenost smanjena sa 14,8 na 11,9 odsto, što nas približava evropskom proseku (koji iznosi oko 10 odsto),   2   otkrivaju za Informer u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ)!
2
Prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u EU je 6,8 posto, a u evro zoni 8,1. Dakle, daleko manje od onoga što piše Informer.
  Manipulisanje činjenicama
RTS o radnim mestima rado govori, o subvencijama rado ćuti
U moru vesti o prosperitetu i sve većem broju zaposlenih, javni servis Srbije i portal Srbijadanas ...
  Lažna vest
Srpski telegraf slagao da Britanci zahtevaju povlačenje NATO sa Kosova
Pozivajući se na britanski Gardijan, Srpski telegraf piše da su Britanci najavili povlačenje NATO...
  Vest
Istinitost izveštavanja najslabija tačka domaćih medija
Komisija za žalbe Saveta za štampu na poslednjem zasedanju utvrdila je prekršaje novinarskog kode...
zaposlenost
strani investitori
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: