raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 17.10.2018. (Informer)
Informer već presudio: Zvezda nije kriva
17.10.2018.    Jelena Đorđević    Foto: MaxPixel / Creative Commons Zero - CC0.
Naslovna strana jučerašnjeg Informera „otkrila“ je “šokantan rasplet afere” u vezi sa sumnjama o nameštenom meču između Crvene zvezde i Pari Sen Žermena. Informacija da je izvesni doušnik dojavio UEFA-i da je visoki funkcioner Zvezde hteo da uloži 5 miliona evra u poraz crveno-belih došla je u javnost nakon pisanja francuskog sportskog magazina “L’Ekip”. Informer tu dojavu naziva lažnom iako istraga francuskog tužilaštva još uvek nije završena i “rešava situaciju” svojim saznanjem da je doušnik zapravo srpski političar koji je time želeo da nanese štetu Crvenoj zvezdi. Francusko Tužilaštvo za finansijski kriminal je za Raskrikavanje potvrdilo da istraga i dalje traje, što znači da rasplet afere ne postoji.
Informer navodi:
“UEFA je dobila prijavu od bivšeg srpskog političara, za kog je verovala da ima kredibilitet zbog funkcija na kojima je bio. Baš zbog toga ga nije podrobnije proveravala i u tome je problem, jer se radi o čoveku za čije ime se vezuju brojne afere i skandali - kaže dobro obavešteni izvor našeg lista. On dodaje da je jedini motiv tog čoveka da našteti crveno-belima.”   1  
1
Ova tvrdnja Informera je zapravo „frankeštajn“ nekoliko izjava iz članka magazina „L’Ekip u kome se kaže da je “doušnik čiji identitet očigledno nije otkriven, ali čiji je “pedigre” smatran kako interesantnim tako i kredibilnim, dostavio UEFA-i informaciju koja bi potencijalno mogla da dovede do jednog od najvećih skandala nameštanja mečeva ikada otkrivenih”.

Međutim, u članku francuskog magazina se ne navodi precizno da je u pitanju bivši srpski političar.

Iz francuskog Tužilaštva za finansijski kriminal kažu za Raskrikavanje da istraga i dalje traje, ali, da zbog interesa istrage ne otkrivaju detalje.

Na pitanja Raskrikavanja da prokomentarišu napise Informera, UEFA nije želela da odgovori.

“UEFA nikad ne komentariše potencijalne ni postojeće istrage navodnih nameštanja mečeva da ne bi uticala na ishod istrage. UEFA samo komunicira o specifičnim slučajevima/mečevima kada su disciplinski postupci otvoreni i/ili kada su donete odluke”, navode iz Unije evropskih fudbalskih asocijacija.
Informer navodi:
“Francuzi priznali: Nema dokaza da je bilo mućki”   2  
2
Iako tekst započinju tvrdnjom da francuske vlasti nemaju ni najmanji dokaz da je meč Pari Sen Žermen - Crvena zvezda bio namešten, Informer u nastavku teksta piše da je istraga uveliko u toku i da nema novih informacija.

„L’Ekip“ takođe navodi da u ovoj fazi istrage nema konkretnih dokaza, već samo osnovana sumnja koja se ispituje.

O skeptičnosti povodom pisanja ovog sportskog magazina se oglasio i predsednik Aleksandar Vučić, čemu je Informer posvetio mesto pored teksta “Francuzi bez ikakvih dokaza protiv Zvezde”. Predsednik je izjavio da misli da su napisi neistiniti, ali da su sve informacije kod francuske policije.

Kako piše francuski L’Ekip, a prenosi KRIK, UEFA je upozorila nadležne u Francuskoj da je u meču Lige šampiona između Crvene zvezde i PSG došlo do nameštanja rezultata.

“L’Ekip” piše da je francusko tužilaštvo otvorilo istragu zbog informacije da je neimenovani funkcioner srpskog tima pokušao da uplati 5 miliona evra na poraz crveno-belih sa pet golova razlike. Meč je završen rezultatom 6:1, a oba kluba su demantovala optužbe.
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
  Dezinformacija
LGBT populaciji zabranjeno da budu davaoci krvi? Netačno.
Poznati teoretičar zavere i kandidat za odbornika na listi SNS-a na predstojećim beogradskim izbor...
  Manipulisanje činjenicama
Zloupotrebom podataka prikazan porast raka kod vakcinisanih od kovida od 14.000 odsto
„Broj obolelih od raka porastao za 14.000 posto među Amerikancima koji su se vakcinisali”, piš...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: