raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Reakcije urednika Srpskog telegrafa na vest o skrivenom reklamiranju
21.12.2017.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Na pisanje Raskrikavanja o učestalom skrivenom reklamiranju farmaceutske kuće „Avala pharm“ u Srpskom telegrafu, na tviteru je reagovao urednik i suvlasnik tog lista Milan Lađević.
„Vrhunac istraživačkog novinarstva. "Pronašli" oglas koji je obeležen da je oglas. Bravo! Eto još jedne medjunarodne nagrade za Krik“, napisao je Lađević.

Podsećamo da smo u tekstu „Skriveni oglasi „Avala pharma“ u Srpskom telegrafu“ napisali da se ta farmaceutska kuća oglašava u Srpskom telegrafu, ali da tekst nije označen rečima „promo“, „PR tekst“, ”oglas“ i slično. Pored teksta se nalazi jedva vidljiv broj u gornjem desnom uglu, koji čitaocima ne kaže jasno da je u pitanju reklama.

Podsećamo takođe i na odgovor „Avala pharma“ u kome se kaže da se oni ne oglašavaju u Srpskom telegrafu, kao i da ne ulaze u to kako se i gde oglašavaju njihovi poddistributeri. Na naše podsećanje da se u tim tekstovima isključivo referira na brojeve telefona i veb sajt „Avala pharma“, nismo dobili odgovor.

Primer oglašavanja ove kompanije u Srpskom telegrafu nije jedini. Naime, u današnjem broju (21. decembar) postoje tekstovi poput „Kupite gorivo i budite humani“ koji govori o humanitarnoj akciji na „NIS Petrol“ i „Gazprom“ benzinskim stanicama, koji takođe nije obeležen po pravilima profesije, već potpisan inicijalima S.T.

U broju objavljenom 12. decembra postoji čak šest tekstova na samo tri strane koje možemo označiti kao skriveno reklamiranje.
   Srpski telegraf, 12. decembar 2017. / Foto: Raskrikavanje
Najveći tekst bio je o „LOTO“ igrama na sreću Državne lutrije Srbije. To državno preduzeće je u odgovoru za Raskrikavanje negiralo da je taj konkretan tekst plaćen, ali da imaju saradnju sa ovim novinama.

„U pitanju je jedan od mnogobrojnih članaka u dnevnim novinama koji se bave fenomenom „LOTO sedmice“. Ovakvi članci se pojavljuju i u novinama sa kojima nemamo ugovorne odnose (Kurir, Alo, Politika...) i obrađuju temu koja je očigledno zanimljiva i privlači pažnju publike. Što se ugovornog odnosa sa Srpskim telegrafom tiče, mi imamo jasno definisane termine i oblik oglašavanja“, navodi se u pisanom odgovoru Državne lutrije Srbije.

Prema podacima Uprave za javne nabavke ”Medijska mreža” (izdavač Srpskog telegrafa) dobila je tokom prošle i ove godine nekoliko javnih tendera, između ostalih i kod Državne lutrije Srbije. Za dve godine je Državna lutrija ovim novinama isplatila skoro 6 miliona dinara (oko 49 hiljada evra).

Poslednji ugovor o oglašavanju je sklopljen u oktobru ove godine za više od 1,1 miliona, a u januaru ove godine za iznos nešto veći od 1,8 miliona dinara.

Tokom 2016. godine Srpski telegraf je na svakih nekoliko meseci zaključivao ugovore o oglašavanju sa Državnom lutrijom Srbije. Tako je u samo jednoj godini Srpski telegraf inkasirao skoro 3 miliona dinara.

U novembru prošle godine oko pola miliona dinara, mesec dana ranije 1,2 miliona, a u julu 2016. godine nešto više od 940 hiljada dinara.

Na pitanja koja smo ovim povodom poslali Srpskom telegrafu, nismo dobili odgovore.

Samo u današnjem pregledu osam dnevnih listova redakcija Raskrikavanja naišla je na nekoliko slučajeva koji mogu biti skrivena reklama. Dnevni list Danas piše o pozitivnim prihodima od prodaje u kompaniji „Biohemija“, obaveštavaju čitaoce da „VIP podržava osobe sa autizmom“, kao i da kompanija „Unicredit lizing“ ima novu predsednicu Izvršnog odbora.
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
  Manipulisanje činjenicama
Današnje ekskluzive tabloida: Niti su njihove niti su ekskluzive
„EKSKLUZIVNO - Dokumenti nemačkih stručnjaka prvi put u javnosti“, piše na današnjoj naslovn...
  Istraživanje
Analiza 4.000 tekstova domaćih medija o ratu u Ukrajini: Dominacija proruskog narativa
Raskrikavanje je analiziralo više od 4.000 tekstova o ratu u Ukrajini koji su od početka februara ...
Srpski telegraf
Državna lutrija Srbije
lutrija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: