raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Telekom kupio Kopernikus za 195 miliona evra
06.11.2018.    Vesna Radojević, Marija Vučić    Foto: Telekom Srbija
Iako ključni ugovor o prodaji kablovskog operatera Kopernikus državnom Telekomu nije objavljen, iz dokumentacije do koje su došli novinari Raskrikavanja može se zaključiti da je u pitanju 195 miliona evra. Dosadašnji vlasnik Kopernikusa bio je brat poverenika Srpske napredne stranke u Nišu.
Telekom je za Birn potvrdio da je vlasništvo u „Kopernikus Techonology doo“ kupio za 1000 evra po korisniku kojih je oko 200.000, a što otprilike iznosi 200 miliona evra. Međutim, u odgovoru Insajderu Telekom tvrdi da je iznos manji.

Glavni ugovor sa podacima o ceni Telekom nije podneo APR-u. Na zahtev novinara Raskrikavanja da nam dostave Glavni ugovor, iz Telekoma nisu odgovorili.

Propratna dokumentacija sastavljena istog dana kada i Glavni ugovor, međutim, otkriva cenu.

Vlasnici „Kopernikus Techonology“, da bi prodali firmu Telekomu, morali su prvo da ponude jedan drugom deo vlasništva - kako bi ispunili pravo preče kupovine. Sastavili su dokumentaciju u kojoj formalno nude jedan drugom vlasništvo u firmi i odbijaju ponudu.

Tako se navodi da je „KPNK CY Holdings“ odbio da kupi udeo „Kopernikus Corporation ltd“ za 105 miliona evra, dok je „Kopernikus Corporation ltd“ odbio da kupi udeo drugog vlasnika za 90 miliona evra. Odlučili su da pod istim uslovima svoje udele prodaju Telekomu Srbija, što u zbiru iznosi 195 miliona evra, kako piše u dokumentaciji do koje su došli novinari Raskrikavanja.

„Shodno navedenom, saglasni smo da Vaš udeo, a koji će predstavljati udeo od 49% osnovnog kapitala Društva, prodate pod istim uslovima pod kojima ste nama učinili ponudu, privrednom društvu Preduzeću za telekomunikacije Telekom Srbija“, navodi su u jednom od obaveštenja o odricanju od prava preče kupovine potpisan 1. novembra 2018.

Istog dana potpisan je i glavni ugovor sa Telekomom kada i ova dokumentacija - 1. novembra 2018.

Porez se plaća na ofšoru


Poslovna dokumentacija pokazuje da je Srđan Milovanović, jedan od vlasnika Kopernikusa, svoje poslovanje u Srbiji godinama vodio sa ofšor destinacija. Ovaj niški biznismen je brat poverenika Srpske napredne stranke u Nišu Zvezdana Milovanovića.

Prema Ugovoru o prenosu udela, Telekom je „Kopernikus Technology“ kupio od dve ofšor firme registrovane na Kipru - „Kopernikus Corporation (Cyprus) Ltd“ i „KPNK CY Holdings Limited“.

Iza prve stoji Milovanović, a iza druge je poljski investicioni fond Abris.

Ekonomista Goran Radosavljević za Raskrikavanje kaže da će porez biti plaćen u zemljama u kojima su ove firme registrovane, a ne u Srbiji, te da su razlozi za ovakve poslovne odluke pre svega bolje poreske stope.

„Ako su vlasnici bile strane firme, sredstva su uplaćena tim firmama i porez će biti plaćen u tim zemljama u skladu sa njihovim propisima. Razlog je pre svega konkurentna poreska stopa u tim zemljama - stopa poreza na profit na Kipru je 12,5 odsto, a na dividende 0 odsto dok je u Srbiji 15 + 15 odsto“, kaže Radosavljević dodajući da je drugi razlog poslovanja na ofšor destinacijama i stabilno poslovno okruženje.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović podseća i na Zakon o javnom informisanju i medijima koji zabranjuje državi, kao i preduzećima koja su u državnom vlasništvu da budu osnivači medija.

„Prema tome, Telekom ne može da bude vlasnik medija ni po sadašnjim zakonima, a – siguran sam – ni prema nekim budućim koji će proizaći iz Medijske strategije koja je u izradi“, kaže Sejdinović za Raskrikavanje. „Mi svakako živimo u zemlji u kojoj se zakoni ne poštuju“.

Telekom je u odgovoru novinarima Insajdera rekao da nije kupio Televiziju Kopernikus, već samo kablovski sistem. Sejdinović smatra ipak da zakonski nije dobro rešena ni distribucija medijskog sadržaja.

„Smatram da je veoma opasno da država kontroliše značajan procenat distributivnih kanala, jer na taj način stvara nelojalnu konkurenciju, i potencijalno ugrožava slobodu medija. Mislim da se prethodnim zakonima nije dobro regulisala distribucija medija, i elektronskih i štampanih, i da je to važna tema novih zakonskih rešenja“.

Kompanija Telekom Srbija osnovana je 1997. godine kao akcionarsko društvo, sa većinskim državnim vlasništvom (Republika Srbija je vlasnik 58 % akcija).

Telekom u svom vlasništvu ili suvlasništvu trenutno ima nekoliko firmi koje se uglavnom bave digitalnim komunikacijama: HD-WIN (Telekom je vlasnik 60%, ostatak u privatnom vlasništvu) u okviru koje je ogranak Arena Sport, MTS AntenaTV (u suvlasništvu sa JP Emisiona tehnika i veze), YUNET (većinsko vlasništvo Telekoma (82 %), ostatak u vlasništvu članova porodice Karić), Go4YU (91 % poseduje Telekom, ostatak firma registrovana u Hong Kongu), MTS banka, Telus AD Beograd (privatno obezbeđenje).

Deo Telekom Srbija Grupe su i Telekom Srpske ad Banja Luka, mtel DOO Podgorica, TS:Net BV Amsterdam, a preko svojih povezanih firmi Telekom Srbija ima indirektno vlasništvo i u još nekoliko kompanija u regionu i Austriji.

Telekom Srbija je 2017. godinu završio sa oko 7.800 zaposlenih i profitom od od oko 122 miliona evra.
Poverenik: Telekom da KRIK-u dostavi ugovor o kupovini Kopernikusa
Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je državnom preduzeću Telekom Srbija da dosta...
  Vest
U prorežimskim medijima Telekom najuspešnija srpska kompanija, u realnosti duguje milijarde
Skupština Srbije je danas usvojila novi Zakon o javnom informisanju kojim je država, uprkos protiv...
  Dezinformacija
Mediji tvrde da je Blumberg nahvalio Telekom, prećutkuju da je reč o plaćenoj reklami
„Svetska eksluziva” da je američki Blumberg objavio intervju sa direktorom Telekoma Vladimirom ...
Kopernikus
Telekom Srbija
kablovski operater
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: