raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
RTS: Zamrznuti kadar Aleksandra Vučića greška, a ne falsifikat
14.11.2018.    Raskrikavanje    Foto: Printscreen
Šta je motiv da u prenosu govora predsednika Francuske Makrona na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata RTS ubaci zamrznuti snimak Aleksandra Vučića nije jasnije ni nakon saopštenja te televizije. Tvrde naime da je u pitanju greška i loša procena dežurnog urednika. Sa druge strane medijski stručnjaci ovaj slučaj nazivaju krajnje neprofesionalnim.



Kolegijum RTS-a je saopštio da je francuska televizija čiji je signal preko Evrovizije preuzimao RTS, dala tokom govora predsednika Francuske Makrona kadar dela tribine na kojoj je sedeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako navode, urednik prenosa uradio je takozvani "stop kadar" sa namerom da ga kasnije kao aplikaciju koristi u informativnim emisijama.

„Tokom specijalne emisije, lošom procenom dežurnog urednika, isti taj "stop kadar" korišćen je dva puta u trajanju po tri sekunde na način koji odudara od standarda RTS-a. Kolegijum RTS-a se izvinjava zbog ovog profesionalnog propusta koji će biti sankcionisan, ali ujedno odlučno odbacuje sve zlurade komentare o pokušajima falsifikovanja ovog događaja“, stoji u saopštenju RTS-a.

Ipak, preglednom snimka novinari Raskrikavanja utvrdili su da je smrznuti kadar u prenosu korišćen tri, a ne dva puta koliko tvrdi RTS.

Tako se prema vremenskim odrednicama na tv platformi EON može videti ubačeni zamrznuti frejm na 14-om minutu od početka Makronovog govora, zatim na 17:03 od početka govora, pa i pred sam kraj, na 19:50.

Pre saopštenja RTS-a, bivši član Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Nebojša Krstić imao je drugačije objašnjenje.

„Prenos iz Pariza nije vršio RTS, već francuska državna televizija. RTS je samo preuzeo sliku“, tvrdio je Krstić za Danas.

Ovaj slučaj je za list Danas prokomentarisala i novinarka Bojana Lekić, bivša urednica informativnog programa RTS-a.

„Intervencija u tuđem prenosu nije uobičajena, a van svakog konteksta je da u tuđ prenos ubacujete jednu jedinu zamrznutu sliku. To govori da nije u pitanju metod nego namera, i to potpuno pogrešna i kontraproduktivna“, rekla je Lekić za Danas.

Ovaj članak je ažuriran podacima o vremenskim odrednicama pojavljivanja zamrznutog kadra Aleksandra Vučića tokom govora predsednika Francuske Emanuela Makrona.
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Neutemeljeno
List Politika jezikom tabloida: Optužuju N1 da priprema teren za ubistvo Vučića
Na sajtu Politike, najstarijeg lista na Balkanu, još uvek stoji da se drži „visokoprofesionalnih...
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
Aleksandar Vučić
RTS
sloboda medija
prenos
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: