raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
rizični mediji
raskrinkano 
analize
o nama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 24.12.2017. (Kurir)
Kurirov „LOTO milioner” najavljuje tužbu
26.12.2017.    Marija Vučić    Foto: Flickr /Marc Delforge
“Taksista iz Odžaka postao milioner, odao ga status na FB”, naslov je teksta u Kuriru o navodnom LOTO dobitniku u kome istovremeno njegova supruga tvrdi da on to nije. Ovaj tabloid tokom dana objavljuje i drugi tekst o tome da je došlo do “preokreta” i da taksista iz Odžaka ipak nije taj srećnik. I dok iz Kurira tvrde da im je on najpre rekao da jeste izvukao sedmicu, a posle se javio i rekao da nije, taksista Radivoje Jovanović za Raskrikavanje kaže da “u životu nije dao izjavu Kuriru" i najavljuje tužbu.
Najava LOTO izvlačenja sa premijom od 4,4 miliona evra danima je punila stupce domaće dnevne štampe. Nakon što je u petak 22. decembra sedmica izvučena, mediji su započeli potragu za srećnim dobitnikom koji je svoj tiket uplatio u Odžacima.

U nedelju 24. decembra u 13:12 Kurir je objavio tekst sa naslovom “TAKSISTA IZ ODŽAKA POSTAO MILIONER, ODAO GA STATUS NA FB: Evo šta njegova žena kaže o loto groznici koja drma Srbiju!”.

U nastavku čitalac saznaje da je dobitnik sedmice taksista R. J. iz Odžaka, koji je u navodnoj prepisci sa novinarima rekao da je igrao LOTO prvi put, da uprkos tome što je dobio sedmicu “nema šta da slavi jer posao ne može da čeka” i da se ne oseća kao milioner.

“Da mogu tim parama da kupim novi život, vratio bih oca, koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći. A pošto to ne može, onda mi novac nije ni potreban”, citirao je Kurir “izjavu” taksiste R. J.

U istom tekstu Kurir objavljuje i post sa Fejsbuka njegove supruge u kojem kaže da nema nikakvih miliona, da nikada nisu igrali LOTO i apeluje na ljude da prestanu da je zovu.

Uprkos tome što iz naslova deluje da je Kurir nedvosmisleno utvrdio da je taksista R. J. dobitnik LOTO nagrade, u tekstu se otkriva i da je identitet dobitnika i dalje “misterija”, da se u Odžacima spekuliše da je dobitnik možda i iz Hrvatske, da je možda u pitanju jedan “siromašni meštanin”, kao i da se “priča” da je srećnik izvesni Nebojša Dabižljević koji za Kurir navodi da je zbog tih priča “uplašen za svoju bezbednost”.

Nekoliko sati kasnije, u 18:39, na sajtu ovog tabloida našao se tekst “TAKSISTA IZ ODŽAKA NIJE LOTO MILIONER: Drug mi je uzeo telefon, ja nisam dobio sedmicu! KAKAV PREOKRET!”. Tvrde da se “jedan taksista sam javio da se pohvali da je on taj”, ali je onda došlo do “preokreta”, jer je čovek to navodno povukao.

On je, piše Kurir, ispričao kako mu je zapravo “drug uzeo telefon i slao poruke novinarima”, da nema ništa s tim i da nije milioner. Dodaje se i da je “istu priču potvrdila i njegova supruga”.

Sa kim su se novinari Kurira dopisivali?

Taksista o kome je reč je Radivoje Jovanović iz Odžaka. Za Raskrikavanje kaže da je tokom izvlačenja LOTO sedmice bio poslom u Slovačkoj i da je njegov telefon sticajem okolnosti bio kod njegovog kolege koji je iz šale ušao na Jovanovićev Fejsbuk profil i napisao da je postao milioner.

Jovanović je to shvatio tek kada su ljudi počeli da mu šalju poruke i čestitaju. Post je, kaže, brzo izbrisao, ali su novinari već počeli da se interesuju za slučaj.

U nedelju, nakon što se vratio u Srbiju, u Kuriru je video “svoju” izjavu koju im, kaže, nikad nije dao.

“Onda sam ih zvao, objasnio ko sam i rekao im da ne znam odakle im pravo da tako nešto stavljaju u novine. Ja ni sa kim iz Kurira nikad nisam razgovarao. Urednik sa kojim sam pričao mi je rekao: ‘Pa gospodine, mi smo razgovarali sa Vama, imamo i pisanu formu toga’. Kao, dopisivali su se sa nekim. Rekoh: ‘Sa mnom se ti nisi dopisivao, a s kim si se dopisivao ne znam, jer ja ti sigurno ne bih dozvolio da objaviš tako nešto”, kaže Jovanović i dodaje da ga je spominjanje njegovog oca u tekstu Kurira naročito pogodilo.

Sa kim su se dopisivali novinari Kurira ostaje nejasno. Urednik rubrike društvo Uglješa Balšić za Raskrikavanje tvrdi da imaju dokaze o tome da im je taksista najpre napisao da jeste dobio sedmicu, a onda se javio i rekao da nije.

Kurir nije pogrešio, došli smo do tog čoveka. On se javio, imamo njegovu priču gde kaže da je LOTO milioner, da će ostati skroman, i tako dalje, a imamo potom i njegovu priču da nije LOTO milioner. I njegova žena se oglasila u međuvremenu. Naš novinar ima prepisku sa njim i za prvi i za drugi dan”, rekao je Balšić.

Na molbu novinarke Raskrikavanja da dostavi prepisku na uvid, Balšić je rekao da neće.

Sudu će, međutim, možda morati da je dostave, jer je Radivoje Jovanović najavio da će zbog ovoga protiv Kurira podneti tužbu.
  Vest
Reakcije urednika Srpskog telegrafa na vest o skrivenom reklamiranju
21.12.2017.  /  Vesna Radojević
  Dezinformacija
Tabloidi izmislili da su u Beogradu zaplenjeni milioni evra i tona kokaina
18.01.2018.  /  Marija Vučić
  Analiza
DW: Šta Štrahe nije rekao u Banjaluci
19.01.2018.  /  Nemanja Rujević
Državna lutrija Srbije
lutrija
PRATI RASKRIKAVANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK

O nama
Makenzijeva 46, 11000 Beograd
011 244 19 66
raskrikavanje@krik.rs