raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Želite da brzo i lako saznate koliko je zagađen vazduh u vašem gradu? Nemoguće
01.02.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Pixabay / JerzyGorecki
Dok se ovih dana građani Srbije o kvalitetu vazduha uglavnom informišu preko stranih aplikacija, najvažnije institucije u zemlji koje bi trebalo da o tome vode računa ili se ne javljaju na telefone ili za tumačenje podataka na njihovim sajtovima morate da prođete specijalnu obuku. Iako su tokom dana obećavali, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine do objavljivanja ovog teksta još uvek nema saopštenja povodom pisanja i upozorenja da je vazduh u Beogradu, Valjevu i Nišu jako štetan. Nijedna institucija nije izdala ni preporuku građanima kako da postupe u ovom slučaju.
Kako da tumačimo podatke o zagađenosti vazduha? Šta znače merne jedinice? Kom izvoru treba verovati? Koliko su zapravo štetne čestice koje se mere? Koliko su pouzdani ti podaci i najvažnije, koja je tačna sadašnja količina štetnih čestica u vazduhu? Na ova pitanja novinari Raskrikavanja bezuspešno pokušavaju da nađu odgovor, dok se građani o kvalitetu vazduha informišu uglavnom na društvenim mrežama i stranim aplikacijama pitajući se da li su ti podaci pouzdani.

U razgovoru sa direktorom i drugim nadležnim ljudima u Agenciji za zaštitu životne sredine obećano nam je da će ta Agencija izdati saopštenje koje će kako tvrde demantovati da je Beograd juče bio najzagađeniji grad, jer se podaci sa njihovog sajta ne podudaraju sa jučerašnjim alarmantnim brojkama. To se do objavljivanja ovog teksta nije dogodilo.

Zvaničnu izjavu o kvalitetu vazduha jedan od načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine nije smeo da nam da, jer kako kaže, odobrenje ide preko ministra, direktora, “ofisa”.

Informacije o kvalitetu vazduha Agencija za zaštitu životne sredine zaista ima, ali njih je praktično nemoguće čitati bez dodatnog znanja.

Povrh svega, u zaglavlju sajta Agencije za zaštitu životne sredine, stoji obaveštenje “da zbog radova na unapređenju centralnog akviziconog sistema GZZJZ Beograda podaci iz ove mreže automatskih stanica nisu dostupni“. Šta to tačno znači, ne znamo jer nisu odgovorili ni na naša pitanja poslata mejlom.

Za to vreme, na aplikaciji “Air Visual” konstatno stoji brojka koja upozorava da je vazuh štetan za osetljive grupe ili za sve građane i sadrži preporuke za zdravlje prema trenutnim uslovima u gradu. Sajt “World Air Quality Index” u uglu ima objašnjenje šta znači koja oznaka za čestice, a pozivaju se na podatke Državne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha, odnosno na podatke Agencije za zaštitu životne sredine.

Međutim, aplikacija Agencije za zaštitu životne sredine navodi da je u svega nekoliko beogradskih opština kvalitet vazduha lošiji.

   


Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović na pitanje zašto se razlikuju podaci sa sajta Agencije od podataka na sajtovima koji su uznemirili javnost kaže da aplikacija “Air Visual” koristi “Air quality index” i da putem određene metodologije koja im (Agenciji) nije najjasnija, sabira podatke stanica čije merenje obavlja Agencija i da je nerealno da aplikacija pokazuje na primer 300, ako je izmereno 80.

“Naši uređaji za merenje su najsavremeniji, akreditovane su metode, u Italiji radimo interkomparaciju sa drugim državama”, rekao je Radović.

Na pitanje zašto nema saopštenja o zagađenosti o kojoj se piše u poslednje vreme, rekao je da Agencija radi monitoring i proizvodi podatke u realnom vremenu, što je mnogo bolje od pisanja saopštenja.

Te podatke je, kako smo već naveli, teško razumeti bez dodatnog tumačenja.

Pisanja medija o zagađenosti vazduha i zabrinutosti građana traju skoro dva meseca, a kao razlog se najčešće navodi to što je trenutno grejna sezona.

Profesor fizičke hemije Nikola Vukelić za Raskrikavanje kaže da je zagađenje česticama u poslednjih deset godina u svetu proglašeno za mnogo štetnije od zagađenja gasovima.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine juče je u opštini Novi Beograd bila znatno povećana količina PM10 i PM2.5 čestica.

“PM 10 i PM 2.5 su takozvani aerodinamični poluprečnik čestice. Šta se dešava sa tim česticama kada ih udišemo? Dobar deo PM 10 čestica zbog svoje inercije ostaje u nosu... Čestice PM 2.5 su još manje od njih i danas u svetu se smatraju najgorim zagađivačem životne sredine, jer sa strujom vazduha prolaze kroz nos i ulaze u pluća”, objasnio je Vukelić.

   Agencija za zaštitu životne sredine


Kako objašnjava profesor Vukelić opasnost ovih čestica je velika jer apsorbuju
razne štetne hemikalije iz atmosfere.

Iz Instituta za javno zdravlje Batut za DW su rekli da Svetska zdravstvena organizacija PM čestice smatra kancerogenim, povezujući ih pre svega sa karcinomom pluća. „Međutim, povezano s karakterom prisutnih hemijskih komponenti čestica, dugotrajna izloženost njima može se dovesti u vezu s nastankom hroničnih respiratornih oboljenja, hronične opstruktivne bolesti pluća i sl, kao i sa različitim problemima koji za posledice imaju srčani i moždani infarkt“, naveli su u odgovoru za DW iz instituta Batut.

Kako pišu, u Leskovcu, Kruševcu i Kragujevcu ove štetne čestice se i ne mere, te nije poznato u kolikoj je opasnosti stanovništvo ovih gradova.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, najveći zagađivač vazduha u Srbiji je proizvodnja električne i toplotne energije, dok je u periodu od 2011. do 2015. godine razlog najveće emisije čestica PM 2.5 industrija i “ostalo stacionarno sagorevanje”.

Odgovore na pitanja nismo dobili ni iz Instituta za javno zdravlje Batut niti iz Gradskog zavoda za javno zdravlje jer se nisu javljali na telefone.

Agencija: Netačni podaci aplikacije „AirVisual“

Nekoliko sati po objavljivanju ovog teksta konačno je stiglo saopštenje Agencije. U njemu se navodi da informacije o kvalitetu vazduha u Beogradu iz aplikacije „AirVisual“ čije su podatke ovih dana delili građani na društvenim mrežama, nisu tačne. Kako navode, u pitanju je sistemska greška.

„Analizom podataka prikazanih na sajtu AirVisual za ostale stanice iz državne mreže na
teritoriji Beograda, uočava se sistematska greška u tom terminu, odnosno višestruko više
vrednosti suspendovanih čestica od izmerenih“,
navodi se u saopštenju koje i dalje nije dalo odgovore na pitanja koliko su iznad graničnih vrednosti premašene količine štetnih čestica niti šta to znači kada je u pitanju zdravlje građana.

Tekst je ažuriran podacima iz saopštenja koje je naknadno stiglo iz Agencije za zaštitu životne sredine.
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Neutemeljeno
Američka ambasada: Na našem sajtu nije bilo informacija o plaćanju usvojene dece
Oduzimanje troje dece jednoj majci u Novom Sadu izazvalo je veliko uznemirenje javnosti prethodnih n...
  Neutemeljeno
Ristić: Nisam fizički napao aktivistkinju SNS-a, planiramo da tužimo tabloide
Srpska napredna stranka optužila je aktivistu gupe „Sviće” Nikolu Ristića da je fizički napa...
vazduh
Agencija za zaštitu životne sredine
Beograd
AirVisual
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: