raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Kako Informerova matematika „dokazuje“ da su skoro svi Hrvati ustaše
11.02.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Printscreen Youtube / Jutarnji list
Nakon što su pre dva dana u Splitu napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde, Informer je zaključio da taj napad dokazuje da su “bar 90% Hrvata ustaše”. U opširnom tekstu međutim novinari Informera ne objašnjavaju kako su došli do ovog procenta niti daju bilo kakav logičan zaključak. Novinarka Tamara Skrozza za Raskrikavanje kaže da je ovakvo pisanje način potpirivanja međuetničke tenzije i izazivanja diskriminacije na nacionalnom osnovu.
Trojica vaterpolista Crvene zvezde napadnuti su u subotu u splitskom kafiću zbog klupskih obeležja na odeći. Hrvatska policija je utvrdila da su tri mladića prema prethodnom dogovoru došla do lokala u kom su sedeli sportisti i verbalno i fizički ih napali, zahtevajući da se uklone obeležja kluba Crvene zvezde. Sportisti su zadobili lakše povrede, a golman vaterpolo kluba je u begu uskočio u more i predao majicu. U saopštenju hrvatske policije piše da istraga o ovom slučaju i dalje traje.

Na zvaničnoj stranici Vaterpolo kluba Crvena zvezda osim detalja napada i povreda, navodi se i zahvalnost direktora Igora Milojevića “dobronamernim građanima Splita koji su pritrčali u pomoć i pomogli da se ne dogode i gore stvari”.

Za Informer su međutim Hrvati dokazali da su “gotovo svi odreda zadojeni najcrnjim ustaštvom”.

U daljem tekstu se opisuje napad i bežanje golmana Crvene zvezde u more kome navode nije pomoglo ni to što je “pokušao da se izvuče iz opasne situacije vičući da nije Srbin nego Crnogorac”.

Informer navodi i da “rulja nije dozvolila golmanu da izađe iz ledenog Jadrana sve dok nije skinuo i bacio Zvezdinu majicu”, a da linč srpskih mladića podržavaju skoro svi Splićani, dok mu je pomoglo dvoje “od više stotina prisutnih ljudi”.

   Printscreen, Informer


Na snimku koji je objavio hrvatski Jutarnji list ne može se videti da mu neko ne dozvoljava da izađe iz vode. Naprotiv, vidi se kako su dve osobe prišle i pomogle mu da izađe.

Kako se od reakcija građana koji su se zatekli na mestu incidenta došlo do zaključka da su 90 posto građana ustaše, nije objašnjeno.

Ovakvi paušalni zaključci o građanima Hrvatske nisu novina u Informeru. Kolumnu sa sličnim naslovom današnjem tekstu, urednik Informera Dragan Vučićević pisao je i pre tri godine kada je napisao je tačno nisu svi Hrvati ustaše, ali “skoro svi Hrvati jesu ustaše”.

Sličan ton pisanja o ovom događaju imao je i tabloid Alo, fokusirajući skoro ceo tekst na Fejsbuk status splitskog odbornika Martina Pauka, koji je podelio priču o iskustvu splitskih vaterpolista u Beogradu koji su sakrili sva obeležja kluba, za razliku od Zvezdinih “koji se šepure splitskom Rivom u dresovima” i poručio srpskim vaterpolistima da pričaju kakvo je more u februaru.

Novinarka Tamara Skrozza smatra da ova tema i ovakav našin izveštavanja zaista može da dovede do međusobnih koškanja i incidenata kao što je bio ovaj u Splitu.

“Da ovdašnji i tamošnji mediji ne pišu to što pišu, ne bi se dogodilo da mi ove silne godine i dalje vodimo iste bitke. Rat je završen, ali su se naše međusobne bitke nastavile. Mislim da su tu mediji, kao i na početku tih ratova i sada nose možda i najveću odgovornost uz državne funkcionere Hrvatske i Srbije. Čim se takve stvari objavljuju, one sigurno nekome idu u korist”, rekla je Skrozza i dodala da je ovo strašno opasno i za ljude koji su hrvatske nacionalnosti, a koji žive u Srbiji.

Kako Skrozza navodi mnogo je lakše da danas sedimo i razmatramo sa kim ćemo sutra da zaratimo i ko će nas tako važne da napadne, nego da razmišljamo kolike su nam plate, penzije, kako nam izgledaju ulice, kakav nam je gradski prevoz…

Osude ovog napada stigle su i sa hrvatske i sa srpske strane, dok su, kako je saopštila hrvatska policija, tri osobe privedene zbog krivičnog dela pokušaja nanošenja teških telesnih povreda iz mržnje i krivičnog dela razbojništva, zbog oduzetog klupskog dresa Crvene zvezde.
  Dezinformacija
Manipulacije Srbije Danas: U Hrvatskoj skaču cene, u Srbiji med i mleko jer imamo Vučića
Posledice globalne ekonomske krize, podstaknute ratom, osećaju i građani u Srbiji - u odnosu na ok...
  Manipulisanje činjenicama
Informer tvrdi da će Hrvatska tražiti od Srbije da zaboravi Jasenovac
„Srbija može u Evropsku uniju kada zaboravi Jasenovac?!” piše danas Informer u glavnoj vesti n...
  Pristrasnost
Tabloidi napali Ivana Ivanovića zbog poređenja stanja u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji
Ivan Ivanović, dugogodišnji autor i voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem” bio je gost...
Hrvatska
Srbija
Crvena zvezda
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: