raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
Preko 2,2 miliona evra za medije bliske vlastima
29.03.2019.    Raskrikavanje    Foto: Pixabay/ jojooff
Samo u protekle dve godine na lokalnim konkursima za medijsko sufinansiranje projekata od javnog značaja mediji bliski trenutnoj vladajućoj strukturi dobili su više od 260 miliona dinara, pokazuju zvanični podaci lokalnih samouprava u Srbiji koje je Raskrikavanje prikupilo i objavilo u svojoj novoj bazi simbolično nazvanoj Kešformisanje.
Podaci pokazuju da su između ostalog, brojni mediji u vlasništvu Radoice Milosavljevića dobili više od 59 miliona dinara, a više od 45 miliona dinara za dve godine dodeljeno je medijima niškog biznismena Vidosava Radomirovića.

Gotovo 20 miliona dinara dobile su i „TV Zona plus” i „ADD production”, firme u vlasništvu porodice direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića.

Firma „Srbija danas” koja stoji iza portala Srbijadanas.com sa još dva medija u vlasništvu, Novosadskom televizijom i listom „Dnevnik”, dobila je nešto manje od 13 miliona dinara.

Ubedljivo najviše novca dobila je mreža firmi „Kopernikus” - kompanija „Kopernikus Cable Network” u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a u Nišu je preko svojih ćerki firmi dobila više od 65 miliona dinara.

Tome treba pridodati još najmanje 18 miliona dinara za projekte koje je u nekim slučajevima podnosila i kiparska ofšor firma „Kopernikus Systems”, a koji su se realizovali na kanalima ove mreže.

Gotovo po pravilu, već godinama najviše novca sa lokala odlazi onim medijima koji kontinuirano krše Kodeks novinara Srbije i koji se zbog objavljivanja lažnih vesti i dezinformacija nalaze na rizičnoj listi medija koje objavljuje Raskrikavanje.

Šta je Ke$formisanje?

Svake godine opštine u Srbiji na konkursima daju novac medijima koji bi trebalo da proizvode sadržaj od javnog interesa.

Na konkurse se prijavljuju privatne firme i produkcije koje su vlasnici medija, ili imaju dogovore sa drugim medijima da kod njih objavljuju svoje sadržaje. Ova vrsta državne pomoći trebalo bi, prema pravilima, da bude namenjena boljem informisanju javnosti.

Međutim, pokazalo se da u praksi nije uvek tako. Naš tim novinara odlučio je da istraži koliko novca opštine u Srbiji daju medijima i zašto se parama građana finansiraju i redakcije koje krše novinarski kodeks i plasiraju lažne vesti.

Tako je nastalo Ke$formisanje - baza podataka o opštinskom sufinasiranju medija kroz projekte.

Kreirale su je novinarke portala RasKRIKavanje koje se bave otkrivanjim lažnih vesti u Srbiji, pa baza daje jedinstveno poređenje medija koji dobijaju najviše novca iz budžeta, a koji objavljuju dezinformacije i obmanjuju građane.
   

Šta Ke$formisanje otkriva?

Naši novinari prikupili su zvanične podatke o opštinskom sufinansiranju medijskih projekata za celu Srbiju.

Baza Ke$formisanje sadrži informacije o tome koliko je svaka opština dodelila novca medijima 2017, 2018. kao i u prva tri meseca 2019. godine. U njoj možete pretražiti sve firme, njihove vlasnike i videti preko kojih medija su projekti sprovođeni.

Istovremeno, kada odaberete rezultate za određeni medij, baza prikazuje i tačan broj lažnih vesti i drugih medijskih manipulacija koje je tim portala RasKRIKavanje do sada otkrio u tom mediju.

Klikom na broj „raskrinkanih članaka” možete pročitati svaku od naših analiza.

Na početnoj strani baze izdvojeni su najznačajniji slučajevi preklapanja velikih novčanih iznosa koje su neki mediji dobili i istovremeno velikog broja lažnih vesti otkrivenih na svakom od njih.

Bazu možete posetiti ovde.
  Dezinformacija
Sneg koji je prošlog vikenda pao u Srbiji ne negira postojanje globalnog zagrevanja
Sneg koji je u delovima Srbije pao prošlog vikenda, naveo je portal Nulta tačka, da dovede u pitan...
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Manipulisanje činjenicama
Srbija Danas hvali vlast zbog EU integracija, a za deset godina zatvorena dva poglavlja
U nameri da da svoj doprinos izbornoj kampanji, prorežimski portal Srbija Danas odabrao je da nahva...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: