raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje Dragoljubu Simonoviću odloženo za 24. maj
09.04.2019.    N1 info / Raskrikavanje    Foto: mc.rs / Dragoljub Simonović (desno)
Suđenje nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naručio paljenje kuće novinara portala „Žig info" Milana Jovanovića, odloženo je za 24. maj, jer se Simonović i njegov advokat nisu pojavili na suđenju, prenosi N1.
Kako je saopštila advokatska pripravnica, Simonović nije dobio poziv za suđenje, niti mu je uručena optužnica.

Sud je naveo da nema dokaza da mu je uručen poziv, uz konstataciju da su poštari bili u štrajku i da je bilo sličnih problema i u drugim procesima.

Zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu Predrag Milovanović je rekao da je to suviše dug period za odlaganje i naglasio da je potrebno da se suđenje održi u razumnom roku. Neki od advokata odbrane, pošto se sudi i još trojici optuženih u ovom slučaju, rekli su da je suviše kratko vreme od podizanja optužnice do zakazivanja suđenja i da je potrebno više vremena da bi se pripremila odbrana.

Podsetimo, drugo osnovno tužilaštvo je saopštilo da je nakon okončanja istrage zbog sumnje je predsednik opštine Dragoljub Simonović izvršio krivično delo protiv opšte sigurnosti podstrekivanjem zatražilo maksimalnu zatvorsku kaznu od osam godina. Tužilaštvo je zatražilo po pet godina za druge osumnjičene Vladimira Mihajlovića i Igora Novakovića kao i šest godina zatvora za Aleksandra Marinkovića.

Kako su saopštili, ovakvu odluku su doneli nakon istražnog postupka u kome su utvrdili da je Dragoljub Simonović podstrekao Vladimira Mihajlovića da pronađe lice od poverenja koje bi u vidu opomene, zapalilo automobil novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću. Nakon toga kako tvrde, Mihajlović je preko Igora Novakovića došao do Aleksandra Marinkovića koji je pristao da zapali auto kako bi mu Novaković otpisao dug.

Zatraženo je i da se svima izrekne i mera zabrane približavanja i komunikacije sa Milanom Jovanovićem i njegovom suprugom Deljanin Jelom.

U paljenju kuće novinaru Milanu Jovanoviću učestovala je i Bojana Cvetković Šijački sa kojom je tužilaštvo potpisalo sporazum o priznanju krivičnog dela.

Kako se navodi u presudi Bojani Šijački Cvetković koja je dostavljena Raskrikavanju, ona je 12. decembra u tri sata iza ponoći odvezla Aleksandra Marinkovića do kuće Milana Jovanovića. Marinković je potom razbio prozor na garaži i unutra ubacio zapaljenu flašu sa benzinom.

Dalje se kaže da je Marinkovića na ovo naterao Igor Novaković koji mu je obećao da će mu otpisati dug od 350 evra kao i da će mu dati još 500 evra.

Šijački Cvetković koja je bila vozač, osuđena je na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Simonović je 15. marta saopštio da podnosi ostavku na sve funkcije koje ima, a na čelu opštine Grocka bio je sve do 20. marta kada je na sednici Skupštine opštine prihvaćena njegova ostavka.

„Želim da obavestim javnost da podnosim ostavku na sve funkcije, kako u stranci, tako i u opštini na čijem sam čelu bio u tri navrata, još od 2005. godine. Takođe, želim da podsetim srpsku javnost da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ja jesam osumnjičen, ali ne i osuđen“, naveo je Simonović tada u pisanoj izjavi i objasnio da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime „besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom“.

Simonović je uhapšen 25. januara, proveo je 30 dana u pritvoru, a sud je odbio zahtev tužilaštva da mu se pritvor produži.

Redakciji portala ŽIG Info od ranije prete likvidacijama i prebijanjem, što su za Raskrikavanje rekli urednik Željko Matorčević i Milan Jovanović. Taj portal već godinama ukazuje na brojne probleme u opštini Grocka, pa i na poslove bivšeg predsednika te opštine Dragoljuba Simonovića zbog čega je Jovanović odmah posumnjao da je paljenje njegove kuće 12. decembra prošle godine naredio upravo Simonović.
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: