raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 23.04.2019. (Srbija danas)
U Blumbergu među top deset po indeksu bede, u srpskim medijima lideri u regionu
24.04.2019.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay / alexsrbija
Taman kad se pojavila vest da je Blumberg Srbiju svrstao među top deset svetskih zemalja po Indeksu bede, portal Srbija danas piše da je da je naša zemlja „nakon teških reformi dospela među vodeće zemlje u regionu“. Koliko se ova matematika Srbija danasa i njihovog jedinog izvora - Aleksandra Vučića razlikuje od statistike?
„Ekonomija u našoj državi je nakon teških i rigoroznih reformi došla među vodeće zemlje u regionu po stepenu ekonomskog rasta koji beleži poslednjih par godina. Nezaposlenost se prepolovila od 2012. godine i trenutno iznosi malo više od 12 procenata“, piše između ostalog portal Srbija danas.

Međutim, kako se može videti iz izveštaja Svetske banke, Srbija već nekoliko godina unazad kaska sa zemljama Zapadne Evrope - veći rast BDP-a u 2018. su od nas imali Albanija, Bosna i Hercegovina, ali i Kosovo*.

   


Jedini izvor u članku Srbija danasa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kako su naveli izjavio da je samo jedna zemlja u regionu bolja od nas - Crna Gora.

„Ta zemlja nam je bežala 120 evra po prosečnoj plati, a danas nam beži oko 50 evra, odnosno ima 512 evra. Mi i to pristižemo polako, ali sigurno“, citira Srbija danas srpskog predsednika.

Međutim, prema podacima iz prošle godine samo su Albanija i Makedonija imale niže plate od Srbije.

Međutim, u analizi Fiskalnog saveta iz aprila 2019. godine navodi se da su zemlje Centralne i Istočne Evrope u prethodnoj deceniji imale osetno brži privredni rast u odnosu na Srbiju. Kako navode u pozadini niskog privrednog rasta Srbije su zapravo visoka korupcija, zaostajanje po pitanju vladavine prava, nizak nivo državnih i privatnih investicija i loš kvalitet obrazovnog sistema.

U izveštaju Fiskalnog saveta se navodi da različite analize nedvosmisleno ukazuju na isti zaključak - da postoje problemi u zvaničnom statističkom praćenju kretanja zaposlenosti, odnosno da Anketa o radnoj snazi još uvek nije pouzdana.

„Visok rast zaposlenosti uz nizak rast proizvodnje nije u skladu sa osnovnim i nebrojeno puta dokazanim ekonomskim teorijama koje definišu vezu zaposlenosti i proizvodnje“, navodi Fiskalni savet.

„Na nepouzdanost podataka iz ARS-a za Srbiju dodatno ukazuje i široka rasprostranjenost povećanja zaposlenosti po različitim poslovima i u formalnom i u neformalnom sektoru, kao i visok rast fonda časova rada – do čega ne može da dođe uz nizak rast proizvodnje“, navodi Fiskalni savet i zaključuje da uz sve to, snažan rast zaposlenosti koji se navodno dešava u Srbiji nije u skladu ni sa stagnacijom životnog standarda stanovnika, nije u skladu s naplaćenim doprinosima od obaveznog socijalnog osiguranja, a ne podržavaju ga ni administrativni podaci o kretanju registrovane zaposlenosti dobijeni iz nezavisnog izvora (CROSO).

Vlasnica portala Srbijadanas.com, Aleksandra Martinović, nekadašnja je suvlasnica firme Prointer Solutions u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića. Kako tvrde opozicione partije Kvrgić je blizak vladajućoj stranci. KRIK je otkrio i da je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupila stan u “Belvilu” upravo od Kvrgića, ali je Vučić u intervjuu za KRIK tvrdio da ne poznaje ovog biznismena. Kvrgićeve firme su česti pobednici na državnim tenderima od kada je SNS na vlasti.

Kako pokazuju podaci iz baze Kešformisanje Srbija danas je u 2017. i 2018. godini inkasirao blizu 28 miliona dinara.
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
Prosečne plate
ekonomski rast
BDP
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: