raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Odblokiran račun Kanalu 9, potpisan sporazum za odlaganje duga
06.05.2019.    Marija Vučić    Maja Pavlović, Foto: Raskrikavanje
Nakon 22 dana štrajka glađu Maje Pavlović, vlasnice novosadskog Kanala 9, televiziji je odblokiran račun kojim nisu mogli da raspolažu zbog duga od oko 200 hiljada dinara za naknade za autorska prava. Pavlović ima još nekoliko zahteva, a sa gladovanjem će nastaviti kako kaže za Raskrikavanje sve do njihovih ispunjenja. “Ili dok budem svesna”, dodaje.
Vlasnica ove televizije je već 22. dan u štrajku zbog, kako tvrdi, neosnovanih dugovanja koja su televiziji nametnuta, blokade računa, kao i zbog veoma teške opšte situacije u kojoj se lokalni emiteri nalaze.

Jedan od problema zbog kojih se odlučila na ovaj korak, jeste dug prema Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OPFS) za koji tvrde da je nezakonito obračunat.

Naime, godinama su za autorska prava po staroj tarifi plaćali mesečnu naknadu od 3.000 dinara.

Međutim, donet je nov pravilnik po kome nijedan emiter, bez obzira na prihode, ne može da plaća manje od oko 60.000 dinara, što je za malu televiziju kakva je Kanal 9, na duže staze bilo neodrživo.

Zbog neplaćanja, OPFS je počeo da ih utužuje i da im skida novac sa računa.

Televizija je pokrenula sudski spor pozivajući se na Zakon o autorskim pravima “koji propisuje da ako postoji spor o visini naknade, korisnik je dužan da plaća po prethodno važećoj tarifi sve do okončanja spora”. Privredni apelacioni sud je pravosnažno presudio na njihovu štetu i konstatovao da je ova odredba zakona “irelevantna”, te naložio da OPFS-u isplate dug.

Nije im pomogao ni Vrhovni kasacioni sud, koji je, kaže ona, odbio da zauzme stav o ovoj odredbi, pa su se obratili Ustavnom, pred kojim pokušavaju da ospore ustavnost ovakve tarife.

U međuvremenu je račun odblokiran nakon 22 dana njenog štrajka, ali dug i dalje postoji. Pavlović zahteva da se sva izvršenja zaustave dok ne stigne odluka Ustavnog suda, kao i da im vrati sav novac koji su im dosad skidali sa računa “po presudama za koje tvrdimo da su nezakonite”.

Još veće dugovanje, od oko 5 miliona, za koje ona takođe tvrdi da je neosnovano, televizija ima prema JP Emisiona tehnika i veze.

“Lokalnu frekvenciju smo plaćali smo 23.000 dinara mesečno i imali smo dozvolu na osam godina. Onda je sedme godine država odlučila da nema više lokalnih frekvencija i da svi moraju biti regionalni, što nam je povećalo mesečnu naknadu na 200.000 dinara. Plaćali smo je par godina, tokom 2015. i 2016. godine, a onda više nismo mogli”, kaže Pavlović.

I u ovom slučaju se Kanal 9 obratio sudovima, pa je pred Upravnim pokrenuo dva postupka, protiv RATEL-a i protiv REM-a koji su nadležni za dodelu i oduzimanje frekvencija. U slučaju REM-a, sud se već nekoliko godina ne oglašava, dok je u slučaju RATEL-a naložio da se ponovi postupak za oduzimanje lokalne frekvencije, jer je sproveden nezakonito.

Ona i dalje čeka okončanje ovih sporova, a jutros je potpisala ugovor sa JP Emisiona tehnika i veze koji joj omogućava da dug počne da vraća tek nakon isteka perioda od godinu dana.

U međuvremenu takođe čeka odluku Upravnog suda - ukoliko on ipak presudi da su lokalne frekvencije oduzete na zakonit način, i ukoliko bude morala da plati tih pet ili više miliona dinara, Pavlović navodi da nema mnogo izbora.

“U tom slučaju ću morati da zatvorim televiziju, a novac jednostavno neću moći da vratim ako ne radim. Oni mi zapravo ovim oduzimaju pravo na rad”, kaže ona.

Jedan od zahteva se odnosi i na Telekom, koji ih je, navodi, pre godinu i po dana izbacio iz IPTV sistema pod obrazloženjem da “nema tehničkih mogućnosti za distribuciju njihovog kanala”. Ona tvrdi da ispunjavaju sve uslove, i da su diskriminisani, te se obratila ovoj instituciji i zahtevala da ih vrate u IPTV. Odgovor još uvek čeka, i neće okončati štrajk sve dok joj ne odgovore.

“Nastavljam štrajk sve dok nam OPFS ne vrati novac, što bi bio vid dobre volje države, i dok nas Telekom ne vrati u IPTV sistem”, kaže ona a na pitanje dokle je spremna da ide sa štrajkom, odgovara: “Dok sam svesna”.

“Šikaniraju nas na lokalu”

Maja Pavlović kaže da je od novinarskih udruženja i kolega dobila dosta podrške tokom ovog štrajka, kao i od svojih zaposlenih.

“Mi smo mala televizija, ima nas 12. Tokom ovih postupaka niko nije trpeo, plate i doprinosi su isplaćivani uredno. Oni zaista imaju puno razumevanja i strpljenja, kao mala porodica smo i dovijamo se na razne načine”, ističe Pavlović.

Dovijanje podrazumeva prihode od konkursa za sufinansiranje sa lokala, iz Pokrajine i iz Republike, od saradnje sa “dva javna preduzeća koja im još nisu otkazala ugovore”, kao i od nešto oglašivača.

Upravo je na situaciju na lokalu skrenula pažnju i gradonačelniku Milošu Vučeviću sa zahtevom da “prestane da nas kažnjava, i da TV Kanal 9 ima ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija”.

“Da nas ne šikaniraju javna preduzeća i ustanove koje, kako pređu u ruke SNS, tako nam otkazuju ugovore koje smo imali godinama sa njima. Smatramo da je čista diskriminacija da TV Delta i TV Novosadska imaju prava na ova sredstva i ugovore, a Kanal 9 koji postoji više od 20 godina, to pravo nema”, ističe ona.

Kaže da je Vučević rekao da “televizija nije šikanirana”, što Pavlović zasad smatra dovoljnim - čekaće, kaže, rezultate konkursa za sufinansiranje, pa će, ukoliko opet dobiju sredstva koja smatraju malim, “pozvati kolege da napravimo pritisak”.
  Vest
Vlasnica Kanala 9 opet štrajkuje glađu, očekuje sastanak sa Vučićem
Maja Pavlović, vlasnica novosadske televizije Kanal 9, ponovo je otpočela štrajk glađu jer i dal...
  Spin
Spin vlasti i prorežimskih medija: Vulinov štrajk glađu kao nametnuta tema
Uoči velikog protesta nezadovoljnih građana koji je najavljen za 13. april, prorežimski tabloidi ...
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
Maja Pavlović
TV Kanal 9
Štrajk glađu
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: