raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Preko štamparije Borba država preuzima Večernje novosti
08.05.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Zbog nagomilanih dugovanja kompanije Novosti AD prema štampariji Borba, doneta je odluka da štampariji bude dat udeo u vlasništvu, pa će tako Borba kao najveći poverilac u naredna tri meseca preuzeti ovu kompaniju. Novosti su ovoj štampariji u većinskom vlasništvu države u maju prošle godine dugovale preko 670 miliona dinara.
Da Borba preuzima ovu kompaniju, Večernje novosti su objavile u šturom saopštenju navodeći da je takva odluka doneta u utorak na osnovu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) iz 2018. godine.

Nije poznato koliki će tačno biti udeo štamparije u vlasništvu, ali će ovim, prema ranijem pisanju UNS-a, država postati većinski vlasnik Novosti umesto dosadašnjeg vlasnika, biznismena Milana Beka.

Naime, većinski vlasnici Novosti AD (sa ukupno preko 60 odsto) su tri ofšor kompanije - Trimax Investments i Ardos Holding iz Austrije i Karamat Holdings sa Kipra, dok je Republika Srbija vlasnik oko 30 odsto. Beko je 2010. godine gostujući na B92 rekao da je on vlasnik tri kompanije koje su kupile Novosti, a to je kasnije potvrdila i državna Komisija za hartije od vrednosti.

Ovom transformacijom će se država, iako su je medijski zakoni iz 2014. godine obavezivali da se povuče iz vlasništva svih medija, i zvanično vratiti u Večernje novosti kao većinski vlasnik štamparije Borba (79,4 odsto udela).

Zahtev da se dug koji potražuju konvertuje u vlasnički udeo, osim Borbe iznela je i kompanija Beo-dragos DOO, proizvođač roto-papira. Njima su u maju 2018. godine Novosti dugovale oko 19,8 miliona dinara.

Usvajanjem pomenutog plana zaustavljen je stečaj Novosti koja je godinama u velikim poslovnim problemima.

Zbog duga iz 2009. godine za poreze i zarade, koji je sa kamatama iznosio 284 miliona dinara, Poreska uprava im je blokirala račun jula 2017. godine. Odmah nakon toga, kako je izvestio UNS, blokiran je račun i Borbi zbog nemogućnosti da naplati dugove od ove kompanije.

Novostima je račun odblokiran u februaru ove godine nakon usvajanja UPPR-a, dok je Borba i dalje u blokadi - prema podacima Narodne banke Srbije, njihov dug trenutno iznosi preko 350 miliona dinara.

Kako je navedeno u UPPR-u iz maja 2018. godine, problemi su između nastali zbog generalnog smanjenja tržišta za štampane medije, zbog čega je pao i tiraž Večernjih novosti, a samim tim i prihod od prodaje i oglašavanja. Smanjeni su tiraž i obim strana, kao i broj zaposlenih, neka izdanja su ugašena, a kompanija je došla na korak do stečaja.

Dugovanja prema brojnim poveriocima prošle godine su iznosila skoro 1,5 milijardi dinara - državi pre svega za poreze i doprinose, a preduzećima za razne vrste usluga. Od ovog iznosa, Borbi koja štampa Večernje novosti, kompanija duguje skoro pola (oko 670 miliona dinara).

Unapred pripremljeni plan reorganizacije kompanije Novosti AD možete pogledati ovde.
  Vest
Advokat blizak Siniši Malom registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti
O biznismenu koji kupuje Večernje novosti ne zna se mnogo, ali čovek kojeg je angažovao da mu reg...
  Vest
Od Državne lutrije Srbije za prorežimske medije skoro 80 hiljada evra
Državna lutrija Srbije je od početka godine Informeru kao i listovima Alo i Večernje novosti dode...
  Vest
Vest o suđenju sinu Željka Mitrovića nestala sa sajta Večernjih novosti
Vest o završnici suđenja sinu Željka Mitrovića, Aleksandru, juče je bila objavljena samo na saj...
Večernje novosti
Novosti AD
Štamparija Borba
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: