raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Savet za štampu: Informer i Kurir prekršili kodeks
09.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Komisija za žalbe Saveta za štampu objavila je odluke sa prethodne sednice na kojoj su izrekli javnu opomenu tabloidu Informer i utvrdili da je Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije.
Informer je tekstom “Žute RTS licemerke! Nova bruka i sramota Javnog medijskog servisa Srbije“, prekršio Kodeks novinara Srbije, odnosno obavezu da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, piše u odluci Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Članovi Komisije ocenili su da je ovaj tabloid, bez ikakvog osnova, optužio novinarke RTS-a, među kojima i Natašu Mijušković zbog toga što nisu osudile napade na novinarke „Pinka“.

Kurir je prekršio više tačaka Kodeksa koje se odnose na obavezu istinitog izveštavanja, novinarske pažnje i odgovornosti novinara objavljivanjem tekstova “Dinkićev direktor banke uzeo mito od 700.000 evra?“ i „Dinkićev direktor sakrio gubitak od 1,6 milijardi“.

Članovi Komisije za žalbe zaključili su da je „Kurir“ protiv Ivice Smolića, bivšeg predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke, izneo ozbiljne optužbe za teška dela, ne nudeći za to nikakve dokaze.

List Blic, po odluci Komisije, nije prekršio Kodeks novinara Srbije tekstovima “Antivakcinaška mafija agresivno preotela tribinu ’Male boginje nisu virus! To ste vi izmislili’“ i „Za nevericu: Tvrdili da male boginje ne postoje“. Naime, Snežana Terzić podnela je žalbu zbog toga što je autor spornog teksta, kako je navela, zlonamerno, tendenciozno i neistinito izvestio javnost o javnoj tribini „Istina o MMR vakcini i vakcinaciji“. Članovi Komisije za žalbe zaključili su da podnosilac žalbe ne osporava tačnost onoga što je „Blic“ preneo, a da je svaki novinar slobodan da izveštava o nekom događaju kako proceni da je najbolje, uz poštovanje Kodeksa.

Prema izveštaju o monitoringu poštovanja Kodeksa novinara Srbije koji je sačinio Savet za štampu, nivo poštovanja Kodeksa je na niskom nivou, a u nepoštovanju prednjače listovi sa tabloidnom uređivačkom politikom - Srpski telegraf, Alo, Kurir i Informer.

U listovima Politika i Danas broj prekršaja je zanemarljiv u odnosu na ostale praćene medije, navodi Savet.

U 2017. su zabeležena 5292 teksta u kojima su prekršene jedna ili više tačaka Kodeksa novinara Srbije, dok ih je 2016. godine u periodu 1. april – 31. decembar bilo 5447.
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
  Manipulisanje činjenicama
Današnje ekskluzive tabloida: Niti su njihove niti su ekskluzive
„EKSKLUZIVNO - Dokumenti nemačkih stručnjaka prvi put u javnosti“, piše na današnjoj naslovn...
  Istraživanje
Analiza 4.000 tekstova domaćih medija o ratu u Ukrajini: Dominacija proruskog narativa
Raskrikavanje je analiziralo više od 4.000 tekstova o ratu u Ukrajini koji su od početka februara ...
Srpski telegraf
Kurir
Informer
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: