raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
Novi spot SNS-a nije samo bizaran, već i neistinit
23.05.2019.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / YouTube
„Ponekad vas mržnja čini slepima. Nakon decenija propadanja zdravstvenog sistema, zahvaljujući investicionom ciklusu vrednom milijardu evra, podigli smo tri nova klinička centra, pokrenuli projekat Tiršova 2, rekonstruisali nekoliko porodilišta i opšte bolnice u svim većim gradovima Srbije i nastavljamo da radimo. Mogu oni nas da mrze, ali mi ćemo Srbiju da volimo više“, kaže se u novom spotu SNS-a. Mnogi mediji verno prenose, a Kurir opisuje sa „originalno“, „pravo u metu“. Sve bi bilo u redu da je SNS u spotu govorio istinu.
Srpska napredna stranka izgleda da svakako računa da „mržnja“ ljude čine slepima, ili bar glupima, jer tri nova klinička centra iz njihovog spota - ne postoje.

Iako nisu jasno naveli o koja tri klinička centra se radi, teško da bi građanima Srbije promakla takva vest. U skladu sa onim što su ranije izjavljivali čelnici SNS-a razumemo da se radi o nameri da se rekonstruišu i obnove preostala tri klinička centra u Srbiji - Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Naime, prema podacima iz informatora o radu Ministarstva zdravlja rekonstrukcija četiri klinička centra u Srbiji započeta je još 2006. godine uzimanjem kredita od 150 miliona evra od Evropske investicione banke. Nakon više od decenije i više puta probijanih rokova, rekonstruisan je i dograđen samo Klinički centar u Nišu.

Tek u oktobru prošle godine počeli su radovi na rekonstrukciji KCS u Beogradu, dok se za Novi Sad i Kragujevac datumi početka obnove i dogradnje samo nagađaju.

Prema jednoj od poslednjih izjava o ovoj temi premijerke Ane Brnabić iz marta ove godine „završava se dokumentacija i tenderska procedura za Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu i sledeći je Klinički centar Kragujevac“.

Vučić je pri nedavnom obilasku gradilišta u KCS dao nove rokove - najavio je da će na jesen ove godine početi radovi na novoj zrgadi Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, a na proleće naredne godine i na Kliničkom centru u Kragujevcu.

Podsetimo, kako je pisao Insajder rok za izradu projekta kao i sami radovi na rekonstrukciji KC Niš probijani su nekoliko puta. Izgradnju i opremanje obeležile su optužbe za nameštanje tendera, uvećanje cena kroz anekse, krađu novca građana, “kombinacije” izvođača podizvođača i nadzornog organa.

I na sajtu Kancelarije za obnovu objekata za javne namene u spisku završenih projekata, ne navodi se izgradnja tri klinička centra.

Vest da je SNS objavio novi spot preneli su brojni mediji, poput Politike, Večernjih novosti, portala Mondo.

Na pitanja Raskrikavanja da nam pojasne za koja tri klinička centra se tvrdi da su podignuta, informativna služba SNS-a nije odgovorila.

SNS je i ranije bio sklon da u zvanične reklamne kampanje uvrsti neistinite informacije što je portal Istinomer u više navrata ocenjivao.

    

    
  Vest
Zašto su ravnozemljaški pokreti počeli da „trenduju“ širom planete?
Prema jednom istraživanju iz 2018. godine dva odsto Amerikanaca veruje da je Zemlja ravna ploča. U...
  Vest
Ne nasedajte na prevaru o brzoj zaradi koja kruži Fejsbukom
„Kako ja, sa 48 godina, da zaradim 7393 evra mesečno, a da ne napuštam svoju kuću u Srbiji?“ ...
  Vest
Nastavljeno suđenje za paljenje kuće novinara, odbrana osporava procenjenu štetu
Na današnjem suđenju bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još dvojici okr...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: