raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Počelo suđenje za paljenje kuće novinara, Simonović dočekan aplauzima
24.05.2019.    Marija Vučić    Foto: Cenzolovka/ mc.rs
Suđenje četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke počelo je danas u Drugom osnovnom sudu u Beogradu čitanjem optužnog predloga. Izjašnjavanje o optužbama, kao i uvodne reči advokata, izostale su jer je sudija odložio suđenje za kraj jula zbog obaveza advokata. Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika Opštine Grocka koji je optužen da je naručio paljenje, tridesetak okupljenih simpatizera je pozdravilo aplauzima kad je došao i kada je izašao iz sudnice. „Ovo je samo mali deo podrške. Zamislite kad bih doveo sve koji su podrška“, rekao je Simonović tvrdeći međutim da ih nije on doveo.
Advokati su od samog početka insistirali na odlaganju.

Najpre je Simonovićev branilac, Ivica Vuković, tražio da se optužni akt vrati tužilaštvu na doradu, tvrdeći da dokazi nisu adekvatno izvedeni. Sudija je to odbio rekavši da je takav zahtev moguć samo pre zakazivanja suđenja.

Potom su Vuković i još dvojica advokata odbrane, Viktor Gostiljac i Goran Pejić, rekli da imaju saznanja da su okrivljeni Igor Novaković i Vladimir Mihailović tajno izvođeni iz Centralnog zatvora gde su bili u pritvoru, bez znanja i odluke suda, i odvođeni na ispitivanje u MUP gde su im navodno iznuđene izjave. Oni su, naime, priznali svoju umešanost u paljenje.

Odbrana je najavila krivične prijave protiv NN lica u policiji, upravnika Centralnog zatvora, kao i protiv tužioca zbog otmice, iznuđivanja iskaza i zloupotrebe službenog položaja.

Advokat Vuković je novinarima posle suđenja rekao da je izjavu iznudio „odmetnuti deo MUP-a koji ne predstavlja državu već svoje interese“, i ne precizirajući na koga misli pozvao novinare da to istraže.

„Veliki broj medija se stavio u pristrasnu ulogu, nije bilo mogućnosti da se čuje druga strana. Oko 200 ljudi je privedeno, na okrivljene i na neke koji se ne spominju u optužnom predlogu vršen je pritisak ucenama i lažnim obećanjima da označe Simonovića kao nalogodavca“, tvrdi Vuković.

Najavili su i da će zbog navodnog iznuđivanja iskaza predložiti zamenika tužioca Predraga Milovanovića kao svedoka, što će dovesti u pitanje mogućnost da on ubuduće zastupa optužbu. Na to je on burno reagovao:

„U čemu da budem svedok? Ja nikog nisam izvodio iz zatvora“, rekao je Milovanović nakon što je odbrana više od pola sata iznosila svoje zahteve i primedbe.

Iako je sudija odbacio i taj zahtev - konstatujući da ako imaju saznanja o iznuđivanju iskaza, to mogu da rešavaju i tokom postupka - suđenje je na kraju ipak odloženo.

Naime, advokatica jednog od okrivljenih Vladimira Mihailovića, Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je da žuri zbog drugog zakazanog suđenja i da ne može da iznese svoju uvodnu reč. Advokati odbrane su zato zatražili odlaganje, insistirajući da svi okrivljeni svoje uvodne reči iznesu u istom danu.

Na komentar sudije Slavka Žugića da je to ponekad nemoguće jer ima postupaka u kojima ima po pedeset okrivljenih, advokati su konstatovali da „ovde nema pedeset okrivljenih“, pa je suđenje odloženo uz negodovanje zamenika tužioca.

Ni oko datuma sledećeg ročišta nije bilo saglasnosti - najpre je određen 18. jul, ali je zamenik tužioca Milovanović rekao da je tada na već najavljenom godišnjem odmoru i da bi u sudnici mogao da se pojavi najranije 30. jula.

Sudija je uprkos tome zakazao za 26. jul uz komentar da je on zamolio sve da ovaj proces smatraju prioritetnim i uz opasku da on „neće ni ići na more“.

Jovanović: Ovo će trajati u nedogled

Novinar Milan Jovanović, kome je zapaljena kuća sredinom decembra, rekao je nakon suđenja da je očigledno da se ovde radi o opstrukciji.

„Ako Simonović hoće da dokaže da je nevin, zašto onda ovo rade? Da li sudnicom upravlja sudija ili advokati i optuženi? Ovo će trajati u nedogled“, kaže Jovanović.

Okupljene simpatizere koji su aplauzima pozdravili Dragoljuba Simonovića ispred sudnice - zbog čega ih je straža opomenula da se ponašaju pristojno - Jovanović je prokomentarisao rečima „bruka i sramota“.

„Pričao sam sa tim ljudima, ja njih poznajem, to su članovi stranke, porodica, kumovi, politički aktivisti. Doživeo sam to kao partijsku podršku, kako drugačije“, naveo je on.

Oni su Simonoviću aplaudirali i po okončanju suđenja, ispred zgrade suda, a Simonović je novinarima rekao da je to „samo mali deo“.

„Zamislite kad bih doveo sve koji su podrška“, izjavio je on, a na pitanje novinarke N1 da li to znači da ih je on doveo, Simonović je rekao da ne.

I oni sami tvrde da su došli samovoljno, a pojedini su zamerili novinarima što ne pitaju šta je Simonović uradio za Opštinu, konstatujući da je „uradio najviše, i opet će da radi“.
    

1.500 evra za paljenje kuće novinara

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sa kojim je imao višegodišnji sukob i hteo da ga zaplaši.

On je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla, kako piše u optužnici.

Mihailović je kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra.

Marinković je, kako Raskrikavanje otkriva, 2012 .godine bio uhapšen sa 19 kesica marihuane u džepu zbog čega je osuđen na tri godine. Iz zatvora je izašao 2017. godine.

Novaković mu je ponudio da mu otpiše dug i da mu preko toga plati još 500 evra ukoliko zapali Jovanovićev automobil, što je za Marinkovića bila dobra pogodba.

Njega je blizu Jovanovićeve kuće tokom noći 12. decembra prošle godine dovezla prijateljica i pevačica iz Vrčina Bojana Šijački Cvetković. Marinković je potom otišao do garaže u kojoj je bio parkiran Jovanovićev mercedes, ciglom razbio staklo na ulaznim vratima garaže, ubacio Molotovljev koktel i pobegao kolima sa Šijački.

Garaža je izgorela, a vatra je brzo počela da se širi odatle na prizemlje i sprat kuće.

Nakon što ju je probudilo pucanje stakla i šištanje vatre, Jovanovićeva žena je sišla u prizemlje i zatekla supruga koji se već gušio od nagutanog dima. Uspeli su, na sreću, da pobegnu, dok je kuća nestala u plamenu. Šteta je procenjena na oko 50.000 evra.

Tužilaštvo je za Simonovića zatražilo osam godina zatvora, a za Mihailovića, Novakovića i Marinkovića po pet godina zatvora. Bojana Šijački Cvetković je ubrzo po hapšenju priznala svoju umešanost, i osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Portal Žiginfo, za koji je radio Milan Jovanović, objavljivao je tokom godina seriju tekstova o korupciji u ovoj opštini, o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, malverzacijama pri gasifikaciji i kriminalu. Kako je Jovanović izjavio za N1, prethodnih šest godina je dostavljao policiji i tužilaštvima dokaze o kršenju zakona u opštini, ali se sa tim ništa nije desilo.
   Igor Novaković i Dragoljub Simonović (u pozadini) dolaze na suđenje; Foto: Raskrikavanje

  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Okončano apelaciono suđenje za ubistvo Ćuruvije, sledi konačna presuda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu iznošenjem završnih reči okončano i poslednje suđenje u ...
Suđenje
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: