raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
EK o medijima u Srbiji: Bez napretka u slobodi izražavanja
29.05.2019.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay /almathias
Srbija nije ostvarila napredak u pogledu slobode izražavanja i to predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu evropskih integracija za 2019. godinu.
Slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima su i dalje problem, navodi se u izveštaju i dodaje da su pravosnažne presude i dalje retke u slučajevima zastrašivanja novinara.

„Srpske vlasti moraju brzo reagovati i javno osuditi govor mržnje i pretnje novinarima“, stoji u izveštaju i dodaje se da je u izveštajnom periodu Vlada Srbije zabeležila sedam fizičkih napada i napada na imovinu novinara. Medijska udruženja su navela da je broj političkih, ekonomskih i drugih pritisaka na novinare porastao.

Kako se navodi, Srbija treba da stvori okruženje za neometanu slobodu izražavanja, kao i da obezbedi punu implementaciju medijskih zakona. Takođe navode da bi Srbija trebalo da ojača nezavisnost REM i unapredi njegove kapacitete da proaktivno radi.

Kao jednu od preporuka navode i usvajanje i implementaciju nove medijske strategije na transparentan i inkluzivan način.

Upliv vlasti u medije kroz projektno sufinansiranje

„Sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu mora da se sprovodi u skladu sa zakonskim okvirom. To zahteva transparentne i fer procedure bez mešanja državne administracije, posebno na lokalnom nivou“, istakla je Komisija u delu izveštaja o slobodi izražavanja.

Podsetimo, Raskrikavanje je napravilo bazu sufinansiranja projekata medija Kešformisanje koja je pokazala da najviše novca po ovom osnovu odlazi medijima koji šire lažne vesti, odnosno medijima koji podržavaju politiku vladajuće partije.

Tako su samo u protekle dve godine na lokalnim konkursima za medijsko sufinansiranje projekata od javnog značaja mediji bliski trenutnoj vladajućoj strukturi dobili su više od 260 miliona dinara, pokazuju zvanični podaci lokalnih samouprava u Srbiji koje je Raskrikavanje prikupilo. Podaci pokazuju da su, između ostalog, brojni mediji u vlasništvu Radoice Milosavljevića dobili više od 59 miliona dinara, a više od 45 miliona dinara za dve godine dodeljeno je medijima niškog biznismena Vidosava Radomirovića.

Gotovo 20 miliona dinara dobile su i „TV Zona plus” i „ADD production”, firme u vlasništvu porodice direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića.

Ubedljivo najviše novca dobila je mreža firmi „Kopernikus” - kompanija „Kopernikus Cable Network” u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a u Nišu je preko povezanih frimi dobila oko 65 miliona dinara.
  Vest
Ne nasedajte na prevaru o brzoj zaradi koja kruži Fejsbukom
„Kako ja, sa 48 godina, da zaradim 7393 evra mesečno, a da ne napuštam svoju kuću u Srbiji?“ ...
  Dezinformacija
Devojke iz viralnog tvita nisu odbornice u Smederevskoj Palanci
Starlete na javnim funkcijama su uvek tema koja u javnosti odlično prolazi i garantuje masovno šer...
  Lažna vest
Nastavnice nose „hidžabe” zbog dece migranata?
Pre nekoliko dana na tviteru se pojavila fotografija na kojoj su prikazane dve ženske osobe koje no...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: