raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 01.07.2019. (Blic)
Kada kažeš plata, ne misliš na bruto
01.07.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
U tekstu o prosečnim platama u beogradskim opštinama u aprilu, portal Blic je naveo da najviše zarade, oko 122 hiljade dinara, imaju stanovnici Vračara. Ove cifre zbunile su pojedine korisnike društvenih mreža koji su se pitali da li su ovi iznosi realni i ko ima tolike plate. Podaci koje je Blic objavio su tačni, ali nigde nije naznačeno da je reč o bruto iznosima zarada koji su i za po trideset hiljada dinara veći od neto plata, odnosno od onoga što ostane kada se zaposlenom odbiju porezi i doprinosi.Podaci koje citira Blic preuzeti su iz tabele Republičkog zavoda za statistiku, u kojoj se navode i bruto i neto iznosi za sve opštine u Srbiji.
   


Nije poznato zašto je autor teksta na portalu Blic naveo samo bruto iznose, kao ni zašto nije napomenuo da se radi o bruto iznosima zarada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna bruto plata u celom Beogradu u aprilu je iznosila 93.389 dinara, ali ono što je nakon plaćenih dažbina ostajalo zaposlenom za trošak je 67.847 dinara. Drugim rečima, skoro 30 hiljada dinara manje.

Tako Blic ispravno navodi da su od beogradskih opština najviše prosečne zarade na Vračaru (122.622), Novom Beogradu (118.758), Starom gradu (118.662) i Savskom vencu (108.716).

Međutim, kada se državi plate svi porezi i doprinosi, iznosi se prilično smanjuju, pa je tako prosečna neto plata na Vračaru 89.812 dinara, Novom Beogradu 86.942, Starom gradu 86.823 i Savskom vencu 79.422.

Najniža prosečna plata u Beogradu je u opštini Sopot - od 63.110 dinara bruto iznosa, zaposlenom je u aprilu ostajalo 48.727 dinara.

Najniže plate u Srbiji su u Svrljigu - 35.510 dinara neto, a sledi Gadžin Han sa 37.145 dinara neto, Vranjska Banja sa 37.242…

Inače, po metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, u zaradu su uključene i naknade za dežurstva, za rad noću i po smenama, nedeljom i praznikom, topli obrok, naknada za godišnji odmor, plaćeno odsustvo, praznike, bolovanja do 30 dana, odsustvo zbog stručnog usavršavanja, nagrade, bonusi, kao i naknade za rad zaspolenih van radnog odnosa, odnosno za privremene i povremene poslove.

U ove cifre, prema toj metodologiji, ne ulaze zarade po osnovu ugovora o delu.

Pomenutu statistiku možete naći na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.
  Vest
Zbog bolesti sudije odloženo suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije
Današnje ročište u ponovljenom sudskom postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, odložen...
  Vest
Tanjug tužio urednika Fejk njuz tragača, traže uslovnu kaznu zatvora
Agencija Tanjug podnela je privatnu tužbu protiv urednika Fejk njuz tragača Stefana Janjića zbog ...
  Vest
Lađević: Tužiću Stepanovića za tvrdnje o mojim vezama sa BIA
Glavni urednik provladinog lista Srpski telegraf Milan Lađević najavio je tužbu protiv predsednik...
Plata
Republički zavod za statistiku
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: