raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
Poverenik: Telekom da KRIK-u dostavi ugovor o kupovini Kopernikusa
21.08.2019.    Vesna Radojević    Foto: Telekom Srbija
Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je državnom preduzeću Telekom Srbija da dostavi KRIK-u Glavni ugovor o kupovini kablovskog operatera „Kopernikus technology“.
Glavni ugovor između državnog Telekoma i dve ofšor firme registrovane na Kipru o kupovini kablovskog operatera „Kopernikus technology“ nije objavljen ni deset meseci nakon potpisivanja. Iako je novinarka KRIK-a više puta zatražila od Telekoma taj dokument, iz ovog državnog preduzeća nikada nije stigao odgovor.

Zbog toga je služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložila Telekomu da u roku od pet dana odgovori na zahtev i dostavi Glavni ugovor ukoliko ga poseduje.

   


Podsetimo, iako ključni ugovor o prodaji kablovskog operatera Kopernikus državnom Telekomu nije objavljen, iz dokumentacije do koje su došli novinari Raskrikavanja može se zaključiti da je u pitanju 195 miliona evra.

Naime, propratna dokumentacija sastavljena istog dana kada i Glavni ugovor otkriva cenu.

Prema Ugovoru o prenosu udela, Telekom je „Kopernikus Technology“ kupio od dve ofšor firme registrovane na Kipru - „Kopernikus Corporation (Cyprus) Ltd“ i „KPNK CY Holdings Limited“.

Iza prve stoji Srđan Milovanović, novi vlasnik televizija PRVA i 02 i brat poverenika Srpske napredne stranke, a iza druge je poljski investicioni fond Abris.

Vlasnici „Kopernikus Techonology“, da bi prodali firmu Telekomu, morali su prvo da ponude jedan drugom deo vlasništva - kako bi ispunili pravo preče kupovine. Sastavili su dokumentaciju u kojoj formalno nude jedan drugom vlasništvo u firmi i odbijaju ponudu.

Tako se navodi da je „KPNK CY Holdings“ odbio da kupi udeo „Kopernikus Corporation ltd“ za 105 miliona evra, dok je „Kopernikus Corporation ltd“ odbio da kupi udeo drugog vlasnika za 90 miliona evra. Odlučili su da pod istim uslovima svoje udele prodaju Telekomu Srbija, što u zbiru iznosi 195 miliona evra, kako piše u dokumentaciji do koje su došli novinari Raskrikavanja.

„Shodno navedenom, saglasni smo da Vaš udeo, a koji će predstavljati udeo od 49% osnovnog kapitala Društva, prodate pod istim uslovima pod kojima ste nama učinili ponudu, privrednom društvu Preduzeću za telekomunikacije Telekom Srbija“, navodi su u jednom od obaveštenja o odricanju od prava preče kupovine potpisan 1. novembra 2018.

Istog dana potpisan je i glavni ugovor sa Telekomom kada i ova dokumentacija - 1. novembra 2018.

Telekom je nakon kupovine kompanije „Kopernikus technology“ kupio još nekoliko manjih kablovskih operatera čiji su ugovori takođe tajni.
  Vest
Telekom kupio Kopernikus za 195 miliona evra
Iako ključni ugovor o prodaji kablovskog operatera Kopernikus državnom Telekomu nije objavljen, iz...
  Vest
U prorežimskim medijima Telekom najuspešnija srpska kompanija, u realnosti duguje milijarde
Skupština Srbije je danas usvojila novi Zakon o javnom informisanju kojim je država, uprkos protiv...
  Dezinformacija
Mediji tvrde da je Blumberg nahvalio Telekom, prećutkuju da je reč o plaćenoj reklami
„Svetska eksluziva” da je američki Blumberg objavio intervju sa direktorom Telekoma Vladimirom ...
Kopernikus
Telekom Srbija
kablovski operater
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: