raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Đilas: Moji saradnici nisu sklapali štetne ugovore sa RTS-om
28.08.2019.    Bojana Pavlović    Raskrikavanje
Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde i bivši suvlasnik „Dajrekt medije“ rekao je da je današnje hapšenje direktora ove firme i dvoje radnika Radio televizije Srbije (RTS) zasnovano na lažnim optužbama i izvedeno po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Đilas je odbacio kao neistinite optužbe da su ugovori koje je njegova nekadašnja firma sklapala sa RTS-om bili štetni po javni servis.

„Papir koji je potpisao generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević februara ove godine pokazuje da po mišljenju svih stručnih službi nijedan od tih ugovora iz 2009. godine nije štetan za RTS“, istakao je Đilas.

On je konferenciju za novinare održao ispred zgrade Predsedništva Srbije jer se, kako je rekao, tu „odlučuje ko će biti uhapšen, a ko na slobodi“.

Slično se dogodilo i pre pet godina, ispričao je Đilas, kada su njegovi saradnici uhapšeni i držani u pritvoru, međutim, do danas nisu optuženi.

„Pa tri godine ničega nije bilo, jer zaboga, tad se nisam bavio politikom. Tad sam od tog istog čoveka (Aleksandra Vučića) dobio ponudu da budem potpredsednik Vlade Srbije koji vodi ekonomiju ove zemlje, a ako baš neću, citiram, u njegovu Vladu, onda da budem gradonačelnik koga će oni da izaberu. Kada sam to odbio i posle godinu dana se vratio u politiku, ponovo je sve krenulo”, rekao je Đilas.

On je za krađu i zloupotrebe optužio sadašnju vlast i istakao da su u Srbiji danas najimućniji Vučićevi saradnici, prijatelji i kumovi koji „kupuju stanove, lete privatnim avionima, plaćaju deci školarine u stranim i domaćim školama i to sve od plate od 100.000 dinara“.

Đilas je pozvao da se istraže Vučićeve tvrdnje da je ukrao 500 miliona evra.

„Ako znaš da sam ukrao, onda moraš da znaš na kojim poslovima sam krao, koliko para sam na kom poslu uzeo, ko mi je te pare dao, kao i račun na koji je uplaćen taj novac“, uputio je pitanje predsedniku i naglasio da je njegova dužnost da o tome obavesti građane i nadležne organe.

Direktor „Dajrekt medije” Jovan Stojanović i dvoje zaposlenih Radio televizije Srbije, podsetimo, uhapšeni su danas, dok je ministar Nebojša Stefanović rekao da se za drugom direktorkom „Dajrekt medije” (prim.aut. Jadrankom Drinić) traga.

Đilas je danas, odgovarajaći na pitanje novinarke Raskrikavanja, rekao da nije u kontaktu sa svojom bivšom saradnicom koju policija traži.

Ministar policije Nebojša Stefanović nedavno je izjavio da tužilaštvo i policija istražuju sumnje da su Đilas i njegovi zaposleni sa bivšim rukovodstvom RTS-a učestovali u korupciji kupoprodaje sekundi različitih televizijskih emisija.

Đilas je bio vlasnik firme „Dajrekt medija” do aprila 2014. godine kada ju je prodao za 17,7 miliona evra. Kupac nije poznat budući da je krajnje vlasništvo skriveno iza osam kompanija registrovanih u više ofšor lokacija.

Detaljnije o tome pročitajte u Đilasovom profilu u bazi imovine političara ovde.
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
dragan đilas
dajrekt medija
nebojša stefanović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: