raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 04.11.2019. (Informer)
Informerova prepisivačka škola, treći deo
04.11.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
„Očigledno je da se u Novom Sadu mnogo radi na tome da grad bude evropski“, piše Informer u tekstu posvećenom rebalansu gradskog budžeta, „i to po uređenoj infrastrukturi u mnogim zapuštenim delovima, koje su neke prethodne strukture godinama i decenijama sistemski zapostavljale“. Iako se ovaj tekst ne razlikuje mnogo od drugih hvalospeva ovog tabloida vlastima, ovaj su direktno platili građani Novog Sada. Naime, deo je projekta za koji je Informer iz novosadske kase dobio 900.000 dinara. Tekst je prikaz ružičaste stvarnosti, kaže za Raskrikavanje novinar novosadskog portala 021.rs Zoran Strika, s obzirom na to da u njemu nije preneta ni reč kritike na račun lokalnog budžeta.
U tekstu Informera „Budžet grada pun do vrha“ reč je upravo o rebalansu koji je usvojen još 18. oktobra.

Ređaju se uspesi i obećanja aktuelne vlasti predvođene naprednjakom Milošem Vučevićem - kako je budžet duplo veći nego pre osam godina, kako će biti povećane plate u javnom sektoru kao i broj podzemnih kontejnera, biće izdvojen novac i za putnu infrastrukturu, zabranjena upotreba plastičnih kesa, rekonstruisan Dom zdravlja, postavljeni novi gromobrani.

Ceo izveštaj sastavljen je od Vučevićevih izjava koje je davao u poslednje vreme, što na pres konferencijama, što medijima poput 021.rs, a prepisana su i dva gradska saopštenja.

Čitaoci ni ovog puta nisu mogli da pročitaju ni reč kritike na račun raspolaganja budžetom, iako je, po rečima novinara Zorana Strike koji je pratio sednicu na kojoj se raspravljalo o budžetu, kritike bilo.

„Kada su se već oslanjali na ono šta su drugi objavili, mogao se preneti i stav drugih strana u ovoj priči, odnosno kritike na rebalans budžeta, najviše od strane opozicione SRS koja je navela da vlast nije sposobna da pokrene i realizuje kapitalne projekte. Mogla se čuti i kritika iz odborničke grupe Dosta je bilo, o tome kako je izostala i javna rasprava o ovom, kao i o prethodnom rebalansu“, navodi Strika za Raskrikavanje.
.
Tekst bi predstavljao samo neprofesionalno i nekritičko novinarstvo da nije finansiran upravo parama Novosađana. On je, naime, nastao u okviru projekta „Upoznajte opštine i gradove u Srbiji: Novi Sad - Evropsko lice prestonice“ za koji je Grad ove godine Informeru dodelio 900.000 dinara.

Kao i u slučaju prethodna dva slična izveštaja o kojima je Raskrikavanje pisalo - o ozelenjivanju Novog Sada i otvaranju kuhinje za predškolsku ustanovu - pored teksta stoji obaveštenje da „stavovi izneti u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Zoran Strika ovo smatra smešnim, „jer upravo sve što je izneto u tekstu apsolutno izražava stavove organa koji je dodelio sredstva, ali nije sigurno da izražava stavove građana Novog Sada, čijim je novcem sve ovo plaćeno“.

„Dakle, ukoliko ste bliski vlastima, da biste dobili novac iz budžeta, sasvim je dovoljno da preradite PR saopštenje i da „štrpnete“ malo od drugih, i onda na kraju kada podnosite izveštaj samo prosledite linkove ili stranice da opravdate potrošena sredstva“, ističe Strika i dodaje da, sa druge strane, mediji koji nastoje da budu nezavisni, na konkursima dobijaju mrvice za koje moraju „dobrano da se narade“.

Bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i medijski analitičar Nedim Sejdinović za Raskrikavanje navodi da je Informer primer kako se gradske pare dodeljuju suprotno propisima koje definiše Pravilnik o sufinansiranju. Naime, novac ne bi trebalo da dobiju oni mediji koji krše novinarski kodeks, poput Informera i drugih tabloda.

„Informer po nekoliko stotina puta prekrši kodeks tokom jednog meseca, a komisija mu da pare uz obrazloženje da će taj novac za njih biti podsticaj da bolje i profesionalnije rade, što je vrhunski cinizam“, zaključuje Sejdinović.
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Neutemeljeno
Američka ambasada: Na našem sajtu nije bilo informacija o plaćanju usvojene dece
Oduzimanje troje dece jednoj majci u Novom Sadu izazvalo je veliko uznemirenje javnosti prethodnih n...
  Vest
Novinarki Ani Lalić isečena guma na automobilu
Novinarki portala nova.rs Ani Lalić jutros u Novom Sadu probušena je guma na njenom automobilu, s...
Novi Sad
Miloš Vučević
Informer
PR
Projektno sufinansiranje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: