raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Teorija zavere
Izvorni članak je objavljen 04.02.2020. (Informer)
Ne, Kinezi nisu izgradili bolnicu za dva dana i ne, nema dokaza da je koronavirus potekao iz laboratorije
04.02.2020.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / Raskrinkavanje.ba
Dok se u najnovijem broju Informera na naslovnoj strani tvrdi da je koronavirus izašao iz laboratorije, unutar novina drugačija situacija. Pitaju se novinari Informera da li je to tačno i pozivaju na izjave „izraelskog špijuna Denija Šoama“ koji je rekao da postoji verovatnoća da je u pitanju biološko oružje koje je pravila Kina, a koje je slučajno procurilo. Ove tvrdnje su brojni istraživački novinari specijalizovani za proveru činjenica već opovrgli. Virus lažnih vesti u vezi sa dešavanjima u Kini ubrzano se širi, pa su brojni regionalni mediji pisali i da su Kinezi izgradili bolnicu za samo dva dana.
Nakon Večernjih novosti, tvrdnje da je koronavirus laboratorijski napravljen na današnjoj naslovnici preneo je i Informer.

Ipak, sami sebe demantuju u velikom tekstu na dve strane tvrdeći da je to teorija zavere, te da su sumnje iznete bez „argumenata i dokaza“. Ipak, napomenu da je u pitanju teorija zavere, Informer nije stavio na naslovnu stranu. Zašto - nisu objasnili.

Raskrikavanje je već pisalo da je portal Washington Times na koji se poziva i Informer, citirao izraelskog „stručnjaka za biološko ratovanje“ Denija Šoama koji je rekao da je moguće da je ovaj virus nastao u Vuhan laboratoriji u okviru kineskog programa za razvoj biološkog oružja.

Ove tvrdnje proverile su kolege iz kazahstanskog portala Factcheck.kz. Kontaktirali su Šoama u vezi sa ovim tvrdnjama i ispostavilo se da on nema dokaza za njih.

„Dodao sam da zasad nema dokaza ili indikacija za tako nešto. Moguće je da je događaj nastao potpuno prirodno i tako se i čini u ovom momentu. Potrebne su dodatne informacije u vezi sa nastankom virusa“, rekao je Šoam za portal factchek.kz.

Raskrikavanje je pisalo i o drugim teorijama zavere o koronavirusu koje možete pročitati na ovom linku.

Kinezi nisu izgradili bolnicu za dva dana


Brojni regionalni mediji ovih dana prenose kako su Kinezi zbog koronavirusa izgradili bolnicu za samo dva dana. Naše kolege iz bosanskog Raskrinkavanja proverile su ove tvrdnje i utvrdili da su one netačne.

Naime, uz tvrdnje da su Kinezi izgradili bolnicu za samo dva dana, brojni regionalni mediji prilažu fotografije impozantnog objekta. Reč je zapravo o Medicinskom centru distrikta Dabie u gradu Vuhan koji je zbog trenutne krize preuređen. Naime, nakon dvodnevnog rada, radnici i volonteri su pretvorili ovaj centar od prazne zgrade u medicinski objekat za hitne slučajeva sa 1.000 kreveta.

   Printscreen raskrinkavanje.ba


„Zbog vanrednih okolnosti, kineske vlasti su odlučile ubrzati završetak radova na jednom delu prostranog objekta, kako bi što prije postao funkcionalan za pacijente zaražene koronavirusom. Bolnica jeste preuređena za 2 dana, tako da je od prazne zgrade napravljen funkcionalan klinički centar, ali nije u ovom roku“izgrađena na području koje je bilo potpuno prazno“, navodi Raskrinkavanje.ba.

Inače, trenutno postoji nekoliko gradilišta montažnih bolnica u kineskom gradu Vuhan odakle je virus počeo da se širi i u kome ima najviše obolelih.

    


Tako su u izgradnji u prethodne dve nedelje bile dve privremene bolnice Huošenšan i Leišenšan - koje treba da obezbede 2300 kreveta. Izgradnja jedne je okončana juče, a završetak druge montažne bolnice očekuje se 6. februara.„Iako je tačno da se u Kini velikom brzinom izgrađuju novi medicinski objekti namenjeni suzbijanju virusa 2019-nCoV (koronavirusa), tvrdnja da je u roku od dva ili pet dana izgrađena potpuno nova bolnica u gradu Vuhan je netačna“, piše Raskrinkavanje.ba.
  Lažna vest
Ne, američki doktor ne predlaže da nevakcinisana deca nose žute bedževe
Na Fejsbuku se masovno deli snimak ekrana iz emisije TV Foks Njuz gde doktor Mark Sigel drži žuti ...
  Vest
Rusi registrovali vakcinu za proizvodnju, a nisu završili testiranja
Vest da je Rusija registrovala „prvu svetsku vakcinu protiv koronavirusa“ odjeknula je svetskim...
  Vest
Hidroksihlorokin: Od „ključnog leka“ protiv COVID-19, do leka koji treba izbegavati
Lek hidroksihlorokin koji su političari, poput Donalda Trampa i Aleksandra Vučića, pompezno i pre...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Noizz
Koronavirus
Kina
Vuhan
bolnice
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: