raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 05.02.2020. (Informer)
Podela državne zemlje poljoprivrednicima: Evo sad će, samo što nije
05.02.2020.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Pixnio/ pixel2013
Još od 2017. godine ministar Milan Krkobabić s vremena na vreme najavljuje da će država podeliti po 50 hektara zemlje onima koji žele da se vrate na selo i bave se poljoprivredom, ali se ništa od toga i dalje nije ostvarilo. I ovih dana je to ponovio gostujući na TV Prva, ali o konkretnim rokovima ni sada nije bilo reči. Ipak, njegove maglovite najave našle su se u Informeru kao ekskluzivna vest da je stvar gotova - da država poklanja zemlju i da svi zainteresovani mogu da se jave na „javni poziv“. Nikakvog javnog poziva, međutim, nema, i sve je još uvek na dugom štapu.
Informer u naslovu teksta piše:

„Javni poziv svima koji žele da se bave poljoprivredom: Država poklanja do 50 hektara zemlje“

U podnaslovu se pojašnjava da na javni konkurs mogu da se jave svi koji žele da obrađuju napuštene njive.

Iako se iz ovoga logično zaključuje da je sve spremno i da konkurs postoji, samo se treba prijaviti, čitalac ubrzo saznaje da je prevaren. U samom tekstu, naime, stoji da će konkurs tek biti raspisan, i to nakon što bude popisana zemlja koju će država deliti. Kada će to biti, ne zna se.

Informer se pozvao na reči ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića. On je prošle nedelje govorio o tome na TV Prva, ali nije rekao da je konkurs već raspisan - naprotiv. Takođe, iz njegovih reči nije sasvim jasno ni da li se uopšte počelo sa popisivanjem zemljišta, kao što to tvrdi tabloid.

„Sad je taj veliki posao da prvo popišemo stvari. Ostaje nam da vidimo kako to stoji po opštinama, da oni daju precizne podatke, da uporedimo i da napravimo jedan katastar državne zemlje, i kad to uradimo možemo da je razvrstamo po rejonima (...), da možemo da krenemo u ustupanje tog zemljišta ljudima koji žele da se bave poljoprivredom u jedan dugoročni zakup bez nadoknade“, rekao je Krkobabić.

Na pitanje voditelja „kako će oni znati da li to neko želi i u kojoj meri“, ministar je rekao:

„Pa biće javni pozivi, naravno, raspisani“.

Krkobabić je juna 2019. godine u intervjuu za Kurir rekao da će „već početkom sledeće godine (2020) biti raspisan javni poziv“, a najavio je da će tada čak početi i podela te zemlje.

Međutim, od tog obećanja nema ništa s obzirom na to da je Krkobabić jutros u jutarnjem programu TV Pink rekao „ako uspemo ove godine“. On je, naime, ponovio svoju ideju i napomenuo da će država morati da uloži u nekvalitetno zemljište u pojedinim delovima Srbije, da bi ga kultivisala pre nego što ga podeli.

„I to je pravi potez koji mislimo da povučemo. I ako to uspemo ove godine… A veliko je interesovanje“, ostao je nedorečen ministar.

O tome koji su sada rokovi i kada ljudi mogu da očekuju da će popis biti završen i raspisan javni poziv, iz Krkobabićevog kabineta Raskrikavanju nisu odgovorili.

Ideja o podeli državne zemlje zainteresovanima za poljoprivredu nije nova, a ministar je ponavlja od 2017. godine. Svaki put njegove reči mediji citiraju kao ekskluzivnu najavu i gotovu stvar.
   
  Manipulisanje činjenicama
Nije istina da „u budućnosti nećemo moći sami da gajimo svoju hranu“
Na Vajber grupi „QAnon Srbija“ podeljena je tvrdnja da je u Australiji usvojen zakon koji zabran...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
Milan Krkobabić
Poljoprivreda
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: