raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 29.02.2020. (novinenovosadske.rs)
„Napadaju i siluju“ - novi talas vesti protiv migranata
29.02.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay /jdblack
U srpskim medijima, najpre desno orijentisanim sajtovima, migranti su sve češće predstavljeni kao „opasni po okolinu”.Tako su portali Srbin.info i Novine NovoSadske, ovih dana „oživeli” događaj o napadu migranata na devojčicu u Subotici, koji se zapravo desio pre četiri godine.
Vest sa naslovom „Hteli da snimaju silovanje. Detalji jezivog napada migranata na devojčicu u Subotici“, objavljena je 25. februara u rubrici „hronika“ na sajtu Srbin.info. O tom slučaju, sa identičnim naslovom pisao je Blic, ali 2016. godine, kada se napad dogodio.

Međutim, Srbin.info je vest preneo kao sasvim novu. Pišu da su dvojica migranata iz Pakistana napali maloletnu devojčicu u Subotici. Njihov pokušaj da je „odvuku preko ulice u žbunje“ i „siluju”, sprečio je slučajni prolaznik. Migrante je ubrzo uhapsila policija, nakon čega im je određen pritvor od 30 dana.
O istom napadu pišu i Novine NovoSadske, pod naslovom „Migranti hteli da snimaju silovanje devojke u Subotici! Komesarijat kaže, to nisu veliki incidenti…“ U ovom tekstu, objavljenom 25. februara , primetili smo nekoliko dezinformacija.

Naime, fotografija žene koja leži okružena sa nekoliko muškaraca kojom je ovaj portal ilustrovao vest, objavljena je još pre 5 godina. Proverom fotografije na sajtu Yandex, Raskrikavanje je utvrdilo da je fotografija nastala 2015. godine u Grčkoj, kada je policija napala migrante, tokom njihove registracije na ostrvu Kos.

Portal NovoSadske u naslovu tvrde i da je za vest o silovanju, Komesarijat za izbeglice rekao da to nisu veliki incidenti.

Međutim, izjava iz Komesarijata koju koriste u tekstu zapravo je preuzeta sa sajta N1 i smeštena u pogešan kontekst. Intervju koji je televizija N1 uradila sa Svetlanom Palić iz Komesarijata za izbeglice, bio je u vezi sa pojavom „narodnih patrola“, koje „prete migrantima” i nema veze sa događajem iz 2016. godine.

To je za Raskrikavanje potvrdila i sama Svetlana Palić i objasnila da niko sa ovog portala nije razgovarao sa njom.

Vesti ovog portala o migrantima su uglavnom negativne i zagovaraju antimigracionu politiku. Impresum sa informacijama o uredništvu portala nije dostupan, a prema podacima o vlasništvu domena, portal je registrovala firma čiji je krajnji vlasnik izvesni Željko Čajić. Prema podacima APR-a firma je od 2016. u prinudnoj likvidaciji.

Tošković: Migranti u fokusu zbog političkih poena

Poslednjih nedelja u srpskim medijima, a naročito onim desno orijentisanim primećuje se porast broja ksenofobičnih i negativnih tekstova o migrantima.

Direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, Sonja Tošković za Raskrikavanje objašnjava da su migranti u fokusu javnosti jer „određene političke grupe i organizacije aktuelizuju tu temu kako bi ostvarili jeftine političke poene, neretko se koristeći netačnim i paušalnim informacijama.”

Tošković kaže da je primetna i zloupotreba statističkih podataka „konkretno brojki koje se predstavljaju na senzacionalistički način od strane populista i medija.”

„Nastajanje i delovanje neformalnih grupa, poput „narodnih patrola”, koje su se pojavile na ulicama Beograda, predupredilo bi se adekvatnim delovanjem MUP-a, tužilaštva i drugih državnih organa i preduzimajnjem odgovarajućih mera“, rekla je Tošković za Raskrikavanje.

Primetan porast lažnih vesti o migrantima, pokazuju i nova „otkrića” Fake News tragača. Pre nekoliko dana, istražili su da migranti nisu napali osoblje prihvatnog centra kod Šida, kako je inače objavljeno na fejsbuk stranici SM info.

Početkom februara FN tragač je dokazao da se na kolažu od 12 fotografija pretučenih žena ne nalaze žrtve migranata, kako je objavljeno na fejsbuk stranici Anonymus Srbija, već fotografije žena koje su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja i pljački.
  Lažna vest
Nastavnice nose „hidžabe” zbog dece migranata?
Pre nekoliko dana na tviteru se pojavila fotografija na kojoj su prikazane dve ženske osobe koje no...
  Manipulisanje činjenicama
Antimigrantski tekstovi šire se kao zaraza
Kao što smo već nekoliko puta pisali, istovremeno sa korona virusom, širi se i broj antimigrantsk...
  Vest
Meštani Deliblata: Bolje koronavirus, nego migranti
Pojedini portali i korisnici društvenih mreža prethodnih dana pisali su da država koristi vanredn...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 srbin.info
migranti
Subotica
lažne vesti
desničari
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: