raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Kon tvrdi da deca nisu prenosioci virusa, statistika i struka kažu drugačije
14.03.2020.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / N1
Za razliku od poruka od anonimne „kume pulmologa“, teško je i nezahvalno proveravati izjave stručnjaka u koje, zbog krize u vezi sa novim koronavirusom, svakog dana gledamo sa posebnom pažnjom. Tako je epidemiolog Predrag Kon rekao da nije za zatvaranje škola jer „deca nisu prenosioci virusa“, te da su to informacija od „kolega iz Kine“. Međutim, statistike i drugi epidemiolozi kažu drugačije.
Epidemiolog Predrag Kon je na konferenciji za štampu 13. marta izjavio da prevremeno zatvaranje školskih i predškolskih ustanova u Srbiji nema smisla, jer je utvrđeno da se deca od koronavirusa „gotovo i ne razboljevaju", kao i da je veoma karakteristično da „nisu prenosioci".

Međutim, prema brojnim statistikima, stručnjacima i istraživanjima na ovu temu, deca se razboljevaju i nije moguće tvrditi da nisu i prenosioci virusa.

Ono što je karakteristično za decu vidi se u statistikama. Naime, deca su obolevala od novog koronavirusa COVID-19, ali u manjoj meri od odraslih. Procenat smrtnosti je takođe bio znatno manji.
   


*U tabeli su podaci Svetske zdravstvene organizacije i Kine od 28. februara ove godine.

U tabeli vidimo da do 28. februara ove godine u Kini nijedno dete ispod devet godina nije izgubilo borbu sa koronavirusom. Najveća stopa smrtnosti je bila među ljudima starijim od 80 godina.

Ipak, to ne znači da deca ne obolevaju niti da kod njih uvek izostaju simptomi bolesti.

Brojni stručnjaci ovih dana traže razloge za to, a epidemiološkinja Sesil Viboud iz američkog Nacionalnog instituta zdravlja kaže da je to verovatno zbog toga što imuni sistem dece do desete godine „upozna“ toliko virusa, da je naviklo na neke nove.

Na sajtu američkog Centra za prevenciju i kontroli bolesti takođe se navodi da deca nose koronavirus, ali da ne razvijaju teške simptome, te da ne možemo sa sigurnošću da kažemo da zbog toga nisu prenosioci virusa.

Epidemiolog Univerziteta Kalifornija u Berkliju Artur Rejngold takođe je ponovio da je jasno da deca bivaju zaražena, kao i da je jasno da su za ranije viruse deca bili efikasni prenosioci.

„Deca su neverovatno efikasna u širenju drugih respiratornih virusa poput gripa. Ovo je različit virus i može biti drugačiji, ali pretpostavljamo da su deca izuzetno efikasna u širenju respiratornih virusa, uključujući novi COVID - 19“.

Od izbijanja virusa 31. decembra 2019. do danas brojni naučnici istražuju različite aspekte novog virusa. Tako se nekoliko njih odnosi i na to kako virus utiče na decu i koliko su deca opasni prenosioci.

U jednom od poslednjih istraživanja se navodi da se deca razboljevaju u istim procentima kao i odrasli.

U njemu se kaže da deca „zakače“ koronavirus približno istom brzinom kao i odrasli. Prema nalazima, 7,4% dece izložene pacijentu zaraženom koronavirusom, kasnije je bilo i samo zaraženo, što je slično proseku odrasle populacije od 7,9%.

U istraživanju se ipak navodi da ostaje nejasno kako deca sa svojim relativno blagim simptomima šire bolest na druge ljude.

„To je jedno od trenutno kritičnih preostalih pitanja i pokušavamo da pronađemo način da na to odgovorimo", rekao je koautor ovog istraživanja Džastin Lesler.

Naši epidemiolozi takođe smatraju da su tvrdnje da deca nisu prenosioci neutemeljene.

Epidemiolog Zoran Radovanović za Raskrikavanje kaže da se ne može kategorički tvrditi da deca ne mogu biti prenosioci.

„Ono što je naučna činjenica je da kod dece do prvih deset godina života bolest prolazi bez simptoma. A kada je bez simptoma, onda je on jako malo zarazan“
, kaže Radovanović za Raskrikavanje.

„Dakle, mnogo su manje zarazni od ostalih iz prostog razloga što nemaju tipičnu kliničku sliku“.

Inače, epidemiolog Predrag Kon danas je promenio mišljenje i izjavio da je za zatvaranje škola do kraja školske godine, a ne samo na dve nedelje.

Objasnio je da je protiv zatvaranja škola na nekoliko nedelja zato što bi se u suprotnom deca na nastavu vratila u trenutku kada se očekuje da epidemija bude na vrhuncu.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
bolnice
Predrag Kon
deca
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: