raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Stefanović: 79 krivičnih prijava zbog nepoštovanja vanrednih mera
19.03.2020.    Jelena Radivojević    Foto: KRIK
Oko 25.000 ljudi ima obavezu da bude u samoizolaciji, a oni koji je ne poštuju, biće sankcionisani, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović gostujući na Prvoj televiziji. On je naveo i da je u poslednjih 12 sati podneto 79 krivičnih i osam prekršajnih prijava zbog nepoštovanja mera koje je Vlada Srbije izrekla u vanrednom stanju.
Ministar je rekao da je uprkos apelima u prethodnih nekoliko dana u zemlju ušlo 70.000 građana Srbije. Oni će biti smešteni u samoizolaciju ili u karantin, a policija svakodnevno proverava one koji imaju obavezu da budu u samoizolaciji.

Stefanović je kazao da se državni karantinski smeštaji otvaraju danas i da će u njih biti smešteni svi koji dolaze iz zemalja koje su žarište epidemije koronavirusa, kao i oni koji nemaju prijavljeno boravište na teritoriji Srbije, a ušli su u zemlju.

Policija je do sada podnela ukupno 87 prijava - 79 krivičnih i 8 prekršajnih. Prijave su podnete protiv svih koji se nisu pridržavali mera samoizolacije, a među njima ima i poznatih sportista, kazao je Stefanović.

Na pitanje voditeljke šta je sa ljudima koji su noćas čekali u redovima na granici sa Mađarskom, ministar je rekao da su oni koji su ušli do osam uveče, kada je počeo policijski čas, u samoizolaciji. Oni koji nisu uspeli da do tada uđu u zemlju, uglavnom su se vratili odakle su došli.

Stefanović je rekao i da je od danas potpuno zatvoren putnički avio-saobraćaj u Srbiji da će na aerodrome moći da sleću samo avioni koji imaju specijalnu dozvolu Vlade. Neometano će nastaviti da sleću oni koji dostavljaju humanitarnu pomoć.

„Razmatraćemo mogućnost da se zaustavi putnički saobraćaj u smislu ulaska u Republiku Srbiju jer svi apeli nisu urodili plodom“, rekao je Stefanović. On je objasnio da je ideja zatvaranja granica „pokušaj da se spreči unošenje dodatne zaraze u Srbiju kako bismo zdravstvenom sistemu dali dovoljno vremena da se brani“.

Ministar je, sa sa druge strane, pohvalio građane što su poštovali policijski čas i nisu bili na ulicama posle osam sati uveče. Rekao je da je policija tokom noći izdala 1.134 upozorenja onima koje je zatekla napolju.

„Bilo je nekoliko incidenata i napada na policiju, ali to su bili usamljeni slučajevi. Svako ko napadne policajca u vreme policijskog časa biće oštro sankcionisan“, rekao je Stefanović.

On je rekao i da će se tržni centri zatvoriti ukoliko to bude savet epidemologa, ali da država apeluje na sve da ostanu u kućama i ne izlaze bez potrebe.
  Vest
Infodemija: Laži opasne kao i novi koronavirus
Tema broj jedan u svetu i kod nas već nekoliko meseci je koronavirus - o njemu se piše u medijima,...
  Vest
REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog ozoniranja krvi u TV programu
Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak protiv TV Pink zbog prikazivanja ...
  Manipulisanje činjenicama
Šovinistička histerija na Fejsbuku: Podmetnuta vest o migrantima stara mesecima
„Pokret za slobodu i nezavisnost“, antimigrantska Fejsbuk stranica koju trenutno prati preko 30....
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: