raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Brnabić: Prva žrtva koronavirusa u Srbiji, ukida se javni prevoz, zatvaraju kafići i restorani
20.03.2020.    Jelena Radivojević    Foto: KRIK
Pedesetdevetogodišnji muškarac iz Kikinde preminuo je danas i on je prva žrtva koronavirusa, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare. Brnabić je najavila i nove mere za sprečavanje širenja koronavirusa - ukidanje javnog prevoza, zatvaranje kafića, restorana, tržnih centara.
„Danas smo imali prvu žrtvu u borbi protiv koronavirusa. Danas je u Kliničkom centru Vojvodine umro 59-godišnji muškarac iz Kikinde. Dobio je korona virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu, čoveka koji se trenutno i sam bori za život“, rekla je Brnabić navodeći da je preminuli imao i druge zdravstvene tegobe.

„Čini mi se da smo svi danas dobili najgrublju opomenu koliko je teška borba sa kojom se suočavamo i koliko su teški izazovi sa kojima se suočavamo”, rekla je Brnabić i dodala da je još osam osoba u teškom stanju i nalazi se na respiratorima.

Premijerka je pozvala građane na odgovorno ponašanje i poštovanje propisanih mera samoizolacije.

„Na svima nama je odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe, naše porodice, komšije, lokalnu zajednicu, time što ćemo izlaziti samo kada moramo, poštovati sve preporuke i restriktivne mere. Da bismo imali što manje žrtava i da bismo dali šansu našem zdravstvenom sistemu”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da su i danas bili puni kafići u Beogradu i da ljudi ne ostaju kod kuće. Zbog toga se, kako je navela, uvode nove restriktivne mere.

„Od sutra u 20 uveče prestaje javni prevoz na teritoriji Srbije, suspendovan je do daljnjeg. Od nedelje uveče zatvarmo restorane, kafiće, tržne centre”, rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da je ova odluka odlagana jer je verovala da je lična odgovornost građana na višem nivou. Ona je rekla da se restriktivne mere ne uvode da bi se stvorila policijska država, već da se da šansa zdravstvenom sistemu da se bori.

„Hteli smo da sačuvamo državnu kasu, nije ni moja, ni Aleksandra Vučića, pa smo apelovali na građane”, rekla je Brnabić.

Brnabić je zamolila poslodavce da imaju razumevanja za zaposlene, da im omoguće da rade od kuće ili da se jave Privrednoj komori Srbije da im obezbedi prevoz za radnike.

Rekla je i da se sutra očekuje pomoć Kine u vidu medicinskih aparata, zaštitne opreme, ali da treba da stigne i tim eksperata koji će pomoći našim stručnjacima da se izbore sa epidemijom.

„Bez obzira koliko respiratora imamo, testova, zaštitne opreme, ako ne shvatite ovo ozbiljno, ništa nećemo uspeti”, rekla je.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su svi kapaciteti zdravstvenog sistema upregnuti kako bi se država borila sa koronavirusom.

On je rekao da je bolnica „Dragiša Mišović” u Beogradu već ispražnjena i da se u njoj nalaze pacijenti oboleli od koronavirusa. Kada se tu popune kapaciteti biće spremna Zemunska bolnica, Klinika za plućne bolesti u Novom Sadu i ORL klinika u Nišu.

„Do ovih faza smo došli samo zbog neodgovornosti, to može preskupo da nas košta”, rekao je ministar.

Lončar je rekao da svi hronični pacijenti koji, na primer, idu na dijalizu, zračenje ili hemoterapiju u vreme kada je policijski čas mogu normalno da idu na lečenje, kao i da niko neće maltretirati trudnice.

„Molim da se ne šalite sa ovim, radi se o ozbiljnoj situaciji. Zdravstveni sistem korisiti maksimalne kapacitete. Naše osoblje je posvećeno pacijentima po ceo dan i celu noć. Rade u smenama i retko odlaze kući”, rekao je.

U Srbiji trenutno ima 135 potvrđenih slučajeva građana sa koronavirusom. U kućnoj izolaciji nalazi se 64, a na respiratorima je trenutno 8 građana koji se bore za život. Srbija ima i jednog preminulog.

Sve detalje pročitajte u posebnoj vesti.
  Vest
Infodemija: Laži opasne kao i novi koronavirus
Tema broj jedan u svetu i kod nas već nekoliko meseci je koronavirus - o njemu se piše u medijima,...
  Vest
REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog ozoniranja krvi u TV programu
Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak protiv TV Pink zbog prikazivanja ...
  Manipulisanje činjenicama
Šovinistička histerija na Fejsbuku: Podmetnuta vest o migrantima stara mesecima
„Pokret za slobodu i nezavisnost“, antimigrantska Fejsbuk stranica koju trenutno prati preko 30....
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: