raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Neizvestan povratak kući za državljane Srbije na aerodromu u Parizu
23.03.2020.    Bojana Pavlović    Foto: Putnici u razgovoru sa ambasadorkom Srbije u Parizu
Zbog sprečavanja širenja zaraze virusom korona i zatvaranja granica, na aerodromu u Parizu, Dohi, Omanu, Bangkoku i Nju Delhiju u ovom trenutku zarobljeno je oko 300 državljana Srbije koji čekaju avion da ih odveze kući. Prema poslednjim informacijama, avion je poleteo za Dohu, dok je i dalje neizvesno kada će se kući vratiti oni koji se nalaze na francuskom aerodromu.
Aerodrom Šarl de Gol u Parizu postao je u poslednja dva dana sabirni centar za oko 200 naših državljana koji čekaju da budu prebačeni u Srbiju, ali su iz vlade, koja ovaj prevoz treba da obezbedi, već treći dan nemi na njihove apele.

Avion koji je pre tri dana krenuo iz Amsterdama pokupio je jedan deo putnika sa aerodroma Šarl de Gol, ali nije bilo mesta za sve. Ostalo je ih oko 60 kojima su se u međuvremenu pridružili i oni pristigli iz Brazila, Meksika, sa Kube i Mauricijusa.

Na neudobnim sedištima aerodromskih terminala prenoćilo je i desetoro dece, ali i toliko starijih sugrađana koji su u najvećoj opasnosti od zaraze koronavirusom.

„Spavamo po klupama, jako je hladno, ima srčanih bolesnika, ljudi koji koriste insulin, kao i maloletnika“, kaže Sanja Petrović za KRIK, studentkinja koja je u Pariz stigla iz Amerike pre dva dana.

Iz ambasade Srbije u Francuskoj zatočenima su dostavili hranu i ćebad, ali ne i ono najželjnije – kartu za povratak kući.

„Iz ambasade kažu da nemaju zvanične informacije, da su spiskovi poslati i da je vlada obaveštena o našem slučaju. Najgora je ta neizvesnost, to što nemamo ni jednu jedinu informaciju da li će neko doći po nas. Imamo utisak da mi ovde ne postojimo za Vladu Srbije. Hrvatska je poslala avion za osmoro svojih državljana i oni su otišli“, dodaje Petrović.

Osim onog u Parizu, i aerodrom u Dohi, glavnom gradu Katara, pretvoren je u čekaonicu za državljane Srbije koji pristižu iz Azije i Australije. Već tri dana let čeka više od 40 građana Srbije. Propisi ovde nalažu da su posle isteka 24 sata nepoželjni, pa su sada u zgradi aerodroma ilegalno.

Katarski aerodrom ipak im nije otkazao gostoprimstvo iako je u planu njegovo zatvaranje zbog sprečavanja širenja zaraze.

„Mi ne možemo nigde osim u Srbiju. Ponuđen nam je avion, vlada treba samo da odobri sletanje u Beograd. Što smo duže ovde, više smo izloženi riziku da se zarazimo virusom“, kaže Miloš Stanković koji se kući vraća iz Vijetnama.

Prema poslednjoj informaciji koju je kompanija „Er Srbija“ objavila na svom tviter nalogu, avion za naše državljane koji su u Dohi poslat je pre sat vremena.


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije odgovarao na pozive i poruke novinara KRIK-a. Ni Vlada Srbije nije odgovorila na pitanja u vezi sa pružanjem pomoći srpskim državljanima.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: