raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Vučić: Treća žrtva koronavirusa, uskoro više testiranja
23.03.2020.    Jelena Radivojević    Foto: Printscreen
Danas je preminula treća osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije. On je najavio masovna testiranja građana i rekao da će ubuduće i oni sa najlakšim simptomima ovog virusa biti izolovani u privremene smeštaje.
Šezdesetogodišnja žena preminula je u bolnici „Dragiša Mišović” u Beogradu, rekao je Vučić i naveo da preminula nije imala tešku kliničku sliku.

Predsednik je rekao da je do sada cilj bio da se pandemija uspori, da ne dođe do eksponencijalnog rasta obolelih i da je kineski stručni tim konstatovao da nismo „napadali virus”.

On je rekao da će zbog toga Srbija da promeni pristup u borbi protiv koronavirusa.

Vučić je rekao da će u narednim danima otpočeti masovno testiranje svih potencijalno zaraženih kako bi se svi oni izolovali i lečili. Do sada su lakši pacijenti upućivani na kućno lečenje uz izolaciju, međutim, kako je rekao, od sada će svi oni biti smeštani u improvizovane smeštaje kako bi se osiguralo da ne prenose virus dalje.

„Masovna testiranja možete da očekujete za nekih 48 sati. Imaćemo dovoljno testova za nekoliko dana testiranja, posle ćemo nabaviti još. Nama je cilj da ih sve pohvatamo sada”, rekao je i dodao da će se testirati svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

„Imaćemo veći broj bolesnika, ali ćemo brže prekinuti rastući lanac.”

Predsednik je rekao da su kineski stručnjaci rekli da nema potrebe za pooštravanjem policijskog časa, ali da je potrebno da ljudi ostanu kod kuće što je više moguće. On je pomenuo i mogućnost izolacije nekih beogradskih opština koje su žarišta, ali da trenutno ne postoji potreba za time.

Vojska će u narednim danima, kako je kazao, biti angažovana da se obezbedi 3.000 ležajeva za smeštaj pacijenata sa najlakšim simptomima.

Vučić je rekao da nam nedostaje respiratora za sve pacijente koji nisu najteže oboleli i da će oni u budućnosti biti nabavljeni, dok respiratora za najteže bolesnike ima, ali će se nastaviti njihova nabavka.

Naveo je i da je kineski tim dao preporuke za terapiju koja se prepisuje pacijentima i da su spremni da „pomognu sa delovima kineske tradicionalne medicine koja je pokazala pristojne rezultate u borbi sa koronavirusom”.

Prema njegovim rečima, tokom nedelje će se u apotekama naći 20 miliona zaštitnih maski.

„Jedna od najvećih izmišljotina je ta da mi dobijamo džabe maske od Kine i da ih prodajemo beogradskim apotekama, mi smo te maske podelili zdravstvenom sitemu, vojsci i policiji. Platili smo 50 miliona maski i njih prodajemo apotekama za manje nego što smo ih kupili”, rekao je Vučić na pitanje novinarke televizije N1 kako će maske biti distribuirane.

On se više puta tokom konferencije zahvalio Kini na pomoći i dodao da je velika pomoć stigla iz Norveške, kao da se očekuje pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Apelovao je na privrednike da ne otpuštaju zaposlene i najavio pomoć države za sve njih nakon krize, a najveću mogu da očekuju oni koji su sada najviše ugroženi - turizam i uslužne delatnosti, preduzetništvo i poljoprivreda.

„Ljudi, samo je potrebno da budemo u kućama 21 do 29 dana i biće kraj. Od nas zavisi”, rekao je Vučić i ponovo zamolio građane da ostanu u kućama.
  Vest
Infodemija: Laži opasne kao i novi koronavirus
Tema broj jedan u svetu i kod nas već nekoliko meseci je koronavirus - o njemu se piše u medijima,...
  Vest
REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog ozoniranja krvi u TV programu
Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak protiv TV Pink zbog prikazivanja ...
  Manipulisanje činjenicama
Šovinistička histerija na Fejsbuku: Podmetnuta vest o migrantima stara mesecima
„Pokret za slobodu i nezavisnost“, antimigrantska Fejsbuk stranica koju trenutno prati preko 30....
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: