raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Velika grupa srpskih državljana, među njima i trudnica, peti dan na granici Austrije i Mađarske
23.03.2020.    Bojana Pavlović    Foto: Nemanja Petković
Više od sedamdeset naših državljana od prošle srede na graničnom prelazu između Austrije i Mađarske čeka da nastavi put ka Srbiji, a država do sad nije pokazala interesovanje da ih vrati kućama, tvrde putnici koji su se javili našim novinarima. Među njima je i žena u petom mesecu trudnoće koja je pet dana provela u automobilu. Iz ambasade u Beču i Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanja novinara KRIK-a da li će i kada ovim građanima biti dozvoljeno da dođu u Srbiju.
Prošle nedelje kolona vozila na prelazu Nikelsdorf između Austrije i Mađarske bila je duga nekoliko kilometara. Nakon što je srpska granica zatvorena, ovde je ostalo više od sedamdeset naših građana kojima nije dozvoljeno da uđu u Mađarsku.

„Mi smo stigli u četvrtak noću, tu su nas isključili iz saobraćaja. Rečeno nam je da je naša granica zatvorena i da zbog toga neće da nas puste – bili bismo Mađarima problem“, kaže za KRIK Nemanja Petković, objašnjavajući teške uslove u kojima se nalaze.

„Tu smo na jednom parkingu, sedimo i spavamo u kolima već pet dana. Hladno je, duva, temperatura noću ide u minus. Moramo da kupujemo benzin da se grejemo, ljudima već ponestaje para. Danas su nam iz Crvenog krsta doneli paštete i neke pogačice. Tu ima jedna pumpa gde možemo da kupimo nešto, opet, ko ima para…“

Petković navodi da ih je juče obišao ambasador Srbije u Beču i poručio im – da se strpe. Zatražili su da budu smešteni u bilo kakav privremeni smeštaj, ali im molbe nisu uslišene uprkos tome što je među njima i jedna trudnica.

Biljana Gnjatić Desnica, u petom mesecu trudnoće, dane provodi u kolima sa roditeljima. Krenuli su, navodi njena sestra, pre nego što su granice zatvorene, ali su bez obrazloženja zaustavljeni na izlasku iz Austrije.

„Pet dana u kolima, trudnica u petom mesecu trudnoće, kako mislite da može biti?“, kaže za KRIK njena sestra Mirela Gnjatić Janković, „Prolaze Bugari, Rumuni, robni transport, svi koji su u tranzitu, samo Srbi u stranu.

Policija na granici im je rekla da bi ih pustili, ali da Srbija neće da ih primi. Niko im, međutim, nije dao zvaničnu informaciju.

Ambasada Srbije u Beču nije odgovorila na pitanja novinara KRIK-a u vezi sa zbrinjavanjem srpskih državljana, kao ni MUP Srbije zbog čega je ovim ljudima onemogućen ulaz u zemlju.

Podsetimo, državljani Srbije koji su bili zaglavljeni na aerodromima širom sveta prebačeni su u zemlju posebnim letovima koje je odobrila vlada Srbije pa je u poslednjih pet dana dovezeno oko 400 ljudi sa aerodroma u Amsterdamu, Parizu, Dohi i Moskvi.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: