raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Još srpskih državljana „zarobljeno” širom sveta, čekaju povratak u Srbiju
24.03.2020.    Milica Vojinović    Foto: Facebook / Putnici sa Tajlanda (Petar Melentijević, desno)
Oko 300 srpskih državljana na Malti trenutno čeka informaciju u vezi sa povratkom u zemlju, dok je na Tajlandu „zarobljeno” njih oko 200. Osim iz ovih zemalja, novinarima KRIK-a su se javili i građani iz Nemačke, Turske i još nekoliko država koji ne znaju da li će država organizovati njihov povratak ili će biti prepušteni sebi dok se situacija u vezi sa koronavirusom ne reši i granice Srbije otvore.
Svi građani sa kojima su novinari KRIK-a stupili u kontakt kažu isto - čeka se odluka Vlade Srbije kako bi im bio omogućen povratak kući.

Oni koji se trenutno nalaze na Tajlandu, njih oko 200, kažu da je većina smeštena u hotel, ali da ne znaju do kada će moći tamo da ostanu.

„Još jedan dan smo ovde, a za kasnije ko zna”, kaže Petar Melentijević i dodaje da su on i drugi građani prve dane proveli na aerodromu jer su se nadali brzom povratku kući.

Sa njim u grupi su, kaže, i osobe koje imaju hronične bolesti, a zbog stresa je jedan od putnika umalo dobio napad epilepsije.

„On nema dovoljno lekova da ostane ovde”, dodaje Melentijević i kaže da zbog najave uvođenja vanrednog stanja na Tajlandu izostanak njihove brze evakuacije predstavlja veliki problem.

Povratak u Srbiju za njih je neizvestan, ali ne i nemoguć s obzirom na to da je počasni konzul na Tajlandu Aleksandar Radulović za Radio-televiziju Srbije danas kazao da je u planu čarter-let „Katar ervejza” koji bi državljane Srbije prevezao do Beograda.

Kako je Radulović naveo za RTS, čeka se odobrenje Vlade Srbije za sletanje ovog aviona u Beograd, a postoji i opcija da ih preveze u Dohu gde bi po njih došao avion Srbije.Osim na Tajlandu, oko 50 srpskih državljana nalazi se i na indonežanskom ostrvu Bali, a za njih se takođe organizuje avionski pravoz, naveo je počasni konzul za RTS.

Malta: Čeka se odgovor Beograda

Dok su srpski državljani na Tajlandu obavešteni o tome da postoji mogućnost da se ubrzo vrate u Srbiju, oni koji se nalaze na Malti još su u pregovorima sa konzulatom.

Iz konzulata u Rimu koji je nadležan za Maltu su im tražili spisak osoba koje žele da se vrate u Srbiju, kaže za KRIK Milena Mučalović, ali su im naglasili da čekaju odgovore iz Beograda kako bi isplanirali povratak.

„Trenutno se prijavilo više od 100 ljudi”, kaže ona.

Na Malti je, inače, veliki broj srpskih državljana koji su tamo radili i koji su zbog situacije sa koronavirusom ostali bez posla, a samim tim i bez novca koji im je potreban da bi plaćali smeštaj u ovoj zemlji, pa žele da se vrate u Srbiju.

„Ljudi sad već jako paniče”, dodaje Mučalović i navodi primer jednog prijatelja koji je izbačen iz stana u kom je živeo. Uspeli su, na sreću, da mu u međuvremenu nađu privremeni smeštaj.

Na Malti je i Dejan Đorđević koji je sa porodicom tamo otišao turistički. Smeštaj u hotelu su imali do petka kada su morali da ga napuste, a trenutno se nalaze kod prijatelja iz Srbije koji su im izašli u susret.

„Dan pre nego što je trebalo da se vratimo u Srbiju saznali smo da je let ukinut… Sutra ćemo već morati da molimo druge prijatelje da nas prime. Ne znam zaista kako dalje ako ovo potraje. Bukvalno se snalazimo od danas do sutra”, kaže Đorđević.

U Nemačkoj je takođe veliki broj srpskih državljana koji žele da se vrate u Srbiju, a nemaju nikakve zvanične informacije o tome da li će to i kada biti moguće, sudeći po informacijama koje su nam dostavili.

Dejan Maksimović, jedan od njih, kaže da je kontaktirao konzulat u Frankfurtu gde su mu rekli da čekaju odluku Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

„U konzulatu su mi rekli da nas je oko 400 prijavljenih. Ne znam da li iz cele Nemačke ili samo iz okoline Frankfurta”, navodi Maksimović.

Javili su nam se i građani koji su na aerodromu u Istanbulu. Njihova situacija je nešto bolja s obzirom da su putem zvaničnog sajta ambasade u Turskoj obavešteni da je za njih organizovan let za Srbiju sutra u 8 časova ujutru.

Sutra ujutru u Srbiju bi trebalo da se vrati i više od 400 srpskih državljana koji su u Sloveniji, objavio je slovenački portal „Delo”. Kako piše ovaj medij, reč je o građanima koji su putovali kući kroz Sloveniju ili su bili zaposleni u ovoj zemlji.

Podsetimo, više stotina građana koji su bili zarobljeni na aerodromima u Parizu, Dohi i Moskvi doputovali su prethodnih dana u Beograd letovima koje je organizovala Srbija.

Oni koji su sinoć doleteli iz Pariza trenutno se nalaze u Vojnoj gimnaziji u Beogradu gde su prebačeni iz nehigijenskog centra u Subotici. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Prema informacijama sa zvanične internet stranice naše ambasade u Turskoj, u karantine poput onog na Paliću biće smešteni svi oni koji dolaze iz zemalja koje se smatraju žarištima koronavirusa, a to su: Švajcarska, Italija, Iran, Rumunija, Španija, Nemačka, Francuska, Rumunija, Austrija, Slovenija i Grčka.
  Vest
Infodemija: Laži opasne kao i novi koronavirus
Tema broj jedan u svetu i kod nas već nekoliko meseci je koronavirus - o njemu se piše u medijima,...
  Vest
REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog ozoniranja krvi u TV programu
Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak protiv TV Pink zbog prikazivanja ...
  Manipulisanje činjenicama
Šovinistička histerija na Fejsbuku: Podmetnuta vest o migrantima stara mesecima
„Pokret za slobodu i nezavisnost“, antimigrantska Fejsbuk stranica koju trenutno prati preko 30....
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: