raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Umesto izjavu, novinari u Zrenjaninu dobili krivičnu prijavu
28.03.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen / YouTube
Novinar Danijel Radić i snimatelj zrenjaninske televizije KTV pušteni su na slobodu nakon što su noć između četvrtka i petka proveli u zatvoru jer navodno nisu izvršili obaveznu dezinfekciju prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave. Protiv njih je podneta krivična prijava, a naredno saslušanje je zakazano za sledeću nedelju. Radić za Raskrikavanje kaže da je ceo slučaj „politička odmazda“ usmerena protiv njegove televizije jer negativno izveštavaju o zrenjaninskoj vlasti.
Ekipa zrenjaninske televizije KTV u četvrtak je došla u Gradsku upravu tog grada da uzme izjavu od gradonačelnika Čedomira Janjića jer je u sred epidemije koronavirusa najavljeno održavanje javne licitacije državnog zemljišta. Dok su čekali prijem kod gradonačelnika, zaposleni iz obezbeđenja im je rekao da moraju da napuste zgradu jer nisu „izvršili dezinfekciju“.

Dva sata nakon što su novinar Danijel Radić i snimatelj televizije napustili zgradu Gradske uprave, policija je došla u kuću kod Radića u nameri da ga privede zbog izjave koju je trebalo da da u svojstvu građanina. Tada saznaje da je Gradska uprava podnela prijavu protiv njega jer nije ispoštovao „odluku” o obaveznoj dezinfekciji prilikom posete zgradi Gradske uprave.

Dok je kamerman KTV-a zadržan u pritvoru, Radić je smešten u Okružni zatvor u Zrenjaninu gde je proveo noć. Nakon što je zamenica javnog tužioca uzela izjavu od Radića i snimatelja te televizije, oni su pušteni na slobodu.

Danijel Radić kaže za Raskrikavanje da je očekivao da će mu „nakon saslušanja biti određen pritvor ali su medijska buka i javnost uticali da do pritvora ne dođe.“

Kaže i da Tužilaštvo nastavlja da vodi proces, pa je naredno saslušanje zakazano za 31. mart.

„Nije mi jasno zašto je među svedocima za to saslušanje naveden i gradonačelnik Zrenjanina jer njega nismo ni videli ni čuli“, rekao je Radić.

Na snimcima televizije KTV se vidi da Radić nosi zaštitnu masku i rukavice u Gradskoj upravi, dok mnogi zaposleni u tom trenutku ne nose zaštitnu opremu kako je „propisano“.

Radić objašnjava da se na sajtu grada Zrenjanina nalazi odluka u kojoj „ne pise da mora da se vrsi bilo kakva dezinfekcija prilikom ulaska u zgradu, niti da u toj zgradi ne smeju da borave nezaposlena lica“.

Inace vlasnik i reporter televizije KTV Danijel Radic je trenutno i poslanik Srpske radikalne stranke u Skupstini Autonomne Pokrajine Vojvodine, za Raskrikavanje tvrdi da je „ceo slučaj montiran i direktno usmeren na političku odmazdu prema njemu jer je u predhodnom periodu iznosio materijalne dokaze o krivičnim delima gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, aktuelnog Ministra privrede Gorana Kneževića i njegovog kuma Nenada Karapandže.“

„Ovo je ranije isplanirano u kancelarijama SNS-a“, kaže on.

NUNS: Apelujumo na povlačenje krivične prijave protiv uhapšene ekipe KTVNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je Gradsku upravu Zrenjanina da ne zloupotrebljava vanredno stanje, a Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu da pod hitno povuče krivičnu prijavu protiv ekipe zrenjaninske televizije KTV.

U saopštenju NUNS-a piše da se ekipa KTV-a bavila temom „od javnog interesa i pridržavala mera zaštite zbog epidemije, pa ne postoji nijedan opravdan razlog da se oni krivično gone.”
  Vest
Infodemija: Laži opasne kao i novi koronavirus
Tema broj jedan u svetu i kod nas već nekoliko meseci je koronavirus - o njemu se piše u medijima,...
  Vest
REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog ozoniranja krvi u TV programu
Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak protiv TV Pink zbog prikazivanja ...
  Manipulisanje činjenicama
Šovinistička histerija na Fejsbuku: Podmetnuta vest o migrantima stara mesecima
„Pokret za slobodu i nezavisnost“, antimigrantska Fejsbuk stranica koju trenutno prati preko 30....
Koronavirus
Beograd
Srbija
Vlada Srbije
Zrenjanin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: