raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 22.01.2018. (Informer)
Vučić tokom vikenda „sprečio rat“ na Kosovu, a šta ste vi uradili?
22.01.2018.    Marija Vučić    Foto: predsednik.rs
Predsednik Aleksandar Vučić sprečio je rat na Kosovu - saznali smo danas na naslovnoj Informera. Osim što se bez ijednog dokaza u ovom tabloidu tvrdi da su kosovske vlasti htele “da iskoriste ubistvo Olivera Ivanovića da pošalju specijalnu policijsku jedinicu ROSU na sever Kosova”, iz teksta nije sasvim jasno kakav rat je u pitanju i kako ga je tačno Vučić sprečio svojom posetom - za koju je morao da dobije dozvolu od kosovskih vlasti.
Sve vreme pogrdno nazivajući kosovske vlasti “Šiptarima”, Informer iznosi nekoliko neutemeljenih tvrdnji.
Informer navodi:
"Šiptari su... planirali da istragu ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića iskoriste kao izgovor da bi u noći između subote i nedelje specijalce iz zloglasne policijske jedinice ROSU poslali da zauzmu sever Kosova. Čim je saznao za ovaj plan, predsednik Vučić je odlučio da ode u pokrajinu, pa je šiptarskim specijalcima u poslednji čas izdata direktiva da obustave akciju. U isto vreme, kako saznajemo, jedinice Vojske Srbije u oblastima koje gravitiraju ka administrativnoj liniji, dobile su naređenje da podignu borbenu gotovost i budu spremne da zaštite Srbe na Kosovu".
Sve ovo su tvrdnje koje Informer pripisuje svojim, navodno, “odlično obaveštenim bezbednosnim izvorima”. U tekstu nema nijednog drugog izvora niti potvrde bilo koje državne institucije da se ovo zaista dogodilo.

Još je manje jasno kako je tačno predsednik sprečio rat tom posetom za koju je tražio i dobio dozvolu od kosovskih vlasti.

Najproblematičnije u današnjem tekstu Informera je to što se iz njega može zaključiti da je država Srbija poslala predsednika da se postavi kao živi štit pri intervenciji specijalnih jedinica, “a to je krajnje neutemeljeno”, prema mišljenju izvršnog direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predraga Petrovića.

“Kada ozbiljne države organizuju visokorizične posete zvaničnika ili kad imaju procene da su mogući neki teroristički napadi, a ta poseta mora da se desi, ona se ne najavljuje. Obično tada imamo ono ‘iznenadna poseta tog i tog’. To se drži u tajnosti i tek kada se desi objavi se informacija, da bi se sprečilo da neko ugrozi bezbednost predstavnika vlasti. Tu se, dakle, ne radi o pojedincu već o najvišem zvaničniku jedne države”, navodi Petrović.

On dodaje i da je nejasno zašto bi se predsednik izlagao tom riziku (ukoliko je on uopšte postojao), ako je već i Vojska Srbije bila spremna da interveniše.

“Ne znam ni šta bi ROSU radile na severu Kosova. Sve ovo mi više liči na priču o tome koliko se predsednik Srbije žrtvovao za mir i stabilnost u regionu, rizikujući ne samo sopstveni život, već imamo i informacije da je tu bio i njegov sin. Da je zaista tako bilo, zamislite koliko bi bilo neozbiljno za državu da ne samo da pošalje predsednika u takvu situaciju, nego da dozvoli da ovaj povede sa sobom i sina”, navodi Petrović.

Iz kabineta predsednika Aleksandra Vučića nisu odgovorili Raskrikavanju da li su navodi Informera tačni i ako jesu, zašto je predsednik otišao u rizičnu posetu, kao i da li su Evropskoj Uniji i NATO-u zaista dostavljeni bilo kakvi dokazi o “planiranoj akciji Albanaca”, kako se to tvrdi u tekstu.

Ni iz pres-službe NATO-a nismo dobili odgovor na ovo pitanje, a portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič je rekla da “nikad ne komentarišu novinske tekstove”.

Svaki drugi dan druge “informacije”

Sličnu priču je Informer objavio u subotu, ali sa drugačijim tvrdnjama koje ukazuju na nedoslednost njihovih tekstova.

U prethodnoj verziji događaja Vučić nije sprečio rat, ali jeste sprečio “pakleni plan za raspoređivanje zloglasnih šiptarskih specijalaca iz jedinice ROSU na severu Kosova”.

U tom tekstu se, međutim, navodi da su kosovske vlasti htele da dovedu ROSU na sever Kosova pod izgovorom obezbeđivanja Vučića tokom njegovog dvodnevnog boravka. Plan im je, pak, osujećen jer je Vučić to decidirano odbijao pa su u Prištini “popustili i odustali”.
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Neutemeljeno
List Politika jezikom tabloida: Optužuju N1 da priprema teren za ubistvo Vučića
Na sajtu Politike, najstarijeg lista na Balkanu, još uvek stoji da se drži „visokoprofesionalnih...
Aleksandar Vučić
Kosovo
Rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: