raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pseudonauka
Izvorni članak je objavljen 25.01.2018. (Telegraf.rs)
Nema krvavog, super i plavog Meseca
31.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Bio je prilično naporan dan za Branka Simonovića iz astronomskog društva Ruđer Bošković. Telefoni u Dizdarevoj kuli na Kalemegdanu gde je smeštena Opservatorija zvonili su neprestano jer su se građani pitali da li mogu da dođu i posmatraju supermesec. „Ljudi su loše obavešteni i svakom ponaosob sam morao da kažem da su obmanuti od strane medija“, kaže Simonović za Raskrikavanje. Pisanja o dramatičnom uticaju današnjeg pomračenja Meseca koga mediji nazivaju super krvavim i plavim za našeg sagovornika predstavlja „tipičan primer s nogu izmišljene bajke”.
Apokaliptične najave o super krvavom plavom Mesecu, kao neobičnom fenomenu koji ima nekoliko puta moćniju kosmičku energiju od one koje šalje regularan pun mesec, skrenuli su veliku pažnju čitalaca domaćih medija. „Pred nama je šestomesečni period koji može da potpuno promeni naše živote“, poručuje nam telegraf.rs.

Sve ovo ipak nije istina.

Termin „supermesec“ izmislio je astrolog, termin „plavi“ Mesec (dva puna meseca u jednom kalendarskom) je subjektivan zbog vremenskih zona, a pojam „krvav“ posebno odgovara prorocima apokalipsa i promoterima teorija zavera, kažu naučnici za Raskrikavanje.
Telegraf.rs navodi:
Posle preko 150 godina, u januaru nas očekuje super, plavi i krvavi Mesec koji će u narednih 6 Meseci svima promeniti život.   1  
1
„U ovakvim vestima se po običaju uvek pojavi period od 150 godina što je prvi znak obmane, a ovo da će nam svima promeniti živote mora da zađe u oblast krivičnog dela jer je ovo obmanjivanje javnosti i unošenje panike“, rekao je za Raskrikavanje Simonović.

„Ono što se danas događa jeste jedno obično pomračenje Meseca koje se iz Srbije neće ni videti“.


Isto je ponovio i profesor Dragan Gajić sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Nišu.

„Ovo su sve pojave koje nisu neobične astronomima i nisu retke. Zbog toga se i ne obraća puno pažnje na to” rekao je Gajić.
O čemu se zapravo radi?

Termin plavi Mesec zapravo znači da u jednom kalendarskom mesecu postoje dva puna meseca. Ipak, to zavisi i gde živite na planeti, zbog vremenskih zona. Pun mesec dva puta ovog januara imali su na primer, stanovnici Sjedinjenih Američkih Država, ali to nije slučaj i sa stanovnicima Novog Zelanda.

Zbog totalnog pomračenja Meseca može se desiti da Mesec postane narandžast, crven ili braon, ali to nema nikakve veze sa njegovom većom energijom ili slanjem bilo kakvih poruka.

Supermesec je zapravo samo pun mesec. Ovaj termin je izmislio astrolog i to samo zbog toga što će Mesec biti bliži zemlji.

„Lažni fenomeni, poput plavog Meseca, Crnog, Vučijeg, Krvavog, Super,.. predstavljaju pomodne konstrukcije koje nemaju veze sa astonomijom. Svoju prisutnost u medijima mogu zahvaliti senzacionalističkom potencijalu koji nose, pa tako motivisana prisutnost ostavlja pogrešan utisak o njihovoj važnosti“, rekao je Branko Simonović za Raskrikavanje.
Telegraf.rs navodi:
Pun Mesec je uvek nabijen energijom, moćan, kreativan i okružen magijom. Kosmičke energije koje dolaze od plavog ili super meseca su nekoliko puta moćnije od onih koje šalje regularan pun Mesec   2  , zato će 31. januara lunarna energija biti na svom maksimumu.
2
Profesor Gajić sa niškog PMF-a kazao je za Raskrikavanje da će „sam uticaj Meseca biti isti kao i u svim drugim situacijama“.
Veći uticaj svim ovim pojavama daju astrolozi, kažu naši sagovornici.

„Stav astronoma je da je astrologija najveća obmana u ljudskoj civilizaciji“, kaže profesor Gajić. „Na kraju krajeva tolike su smakove sveta najavljivali, a ništa se do sada nije dogodilo“.

Vestima o super krvavom Mesecu i njegovom uticaju nije odoleo ni RTS, Politika, Blic, Kurir, ali ni svetski mediji poput britanskog Gardijana.
  Lažna vest
Preti nam novo bombardovanje, ali lažnim vestima
„SVEMIRSKI RAFAL ĆE UNIŠTITI ZEMLJU“ saopštio je portal Alo kako će planeti doći kraj, i to...
  Pseudonauka
Nastavak sage “misteriozni uticaj krvavog meseca”
Ako se danas posvađate sa nekim, budete loše volje ili donesete ishitrenu odluku, to je zato što ...
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
Mesec
astrologija
pseudonauka
astronomsko društvo „Ruđer Bošković“
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: