raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 08.02.2018. (Kurir)
Političari obećavaju, mediji predstavljaju kao činjenice
08.02.2018.    Vesna Radojević    Foto: Beoinfo
Kada je na početku izborne kampanje još uvek aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio gradsku opštinu Obrenovac, svi mediji preneli su njegove reči da će nakon izgradnje nove fabrike „Mei Ta“ biti zaposleno 2500 hiljade ljudi. Kurir je otišao i korak dalje i te najave u svojoj vesti predstavio kao činjenice bez pozivanja na bilo kakav ugovor, zvaničan dokument iil reči Siniše Malog. Iz Ministarstva privrede nam je potvrđeno da ugovor o podsticajama za izgradnju nove fabrike još uvek nije potpisan.
Kurir navodi:
U Obrenovcu je predstavljen projekat izgradnje nove fabrike „Meita“, investicije vredne 100 miliona evra. Radovi će početi krajem februara ili početkom marta ove godine   1  , a fabrika bi trebalo da bude završena do septembra ili oktobra i prostiraće se na 55.000 kvadrata. U postojećoj i novoj fabrici ukupno će raditi 2.500 ljudi.    2  
1
Da će nova investicija kineske fabrike „Mei Ta“ biti vredna 100 miliona evra mogli smo da čujemo samo iz usta gradskih čelnika koji su zajedno sa kineskim partnerima predstavili projekat nove fabrike čije su slike bile okačene na bilbordima u centru Obrenovca.

Na predstavljanju projekta izgradnje nove fabrike 23. januara rečeno je da će izgradnja početi krajem februara.

Međutim, iz Ministarstva privrede su za Raskrikavanje potvrdili da novi ugovor o podsticajima još uvek nije potpisan, te da je u toku redovna procedura koja ne može biti gotova u kratkom roku.

Naime, investitor prvo treba da pošalje svoj biznis plan koji treba da odobri Ekonomski savet, a potom i pravobranilaštvo. Na kraju odluku treba da donese Vlada, a da ministar privrede potpiše ugovor sa investitorima.

Dobijanje građevinske dozvole je posebna procedura koja takođe traje.

Sve ove činjenice nisu bile dovoljne da se Kurir u svojoj vesti ogradi i obećanja prikaže kao „gotovu stvar“.
2
Bez ugovora o podsticajima nije moguće govoriti o broju novih radnih mesta kao i o tome koliko će ova nova investicija koštati građane Srbije.
Novinari su u svojim izveštajima propustili i da kažu da postojeći ugovor sa fabrikom „Mei Ta“ predviđa da poreski obveznici subvencionišu fabriku sa 60 miliona evra i njihovu obavezu da zaposle 770 radnika do kraja 2021. godine.

Bez obzira na te obaveze iz ugovora, čelnici Beograda, a pre svega gradonačelnik Siniša Mali, tvrdili su da će Mei Ta zapravo zaposliti 1440 radnika.

    
  Manipulisanje činjenicama
Zloupotrebom podataka prikazan porast raka kod vakcinisanih od kovida od 14.000 odsto
„Broj obolelih od raka porastao za 14.000 posto među Amerikancima koji su se vakcinisali”, piš...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: