raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 16.09.2019. (Srpski telegraf)
Ambasada SAD: „Diplomatski izvori“ Srpskog telegrafa su iz paralelnog univerzuma
17.09.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Vest objavljena na naslovnoj strani Srpskog telegrafa u ponedeljak - da Tramp formira paralelnu EU i poziva Srbiju da se priključi - bila je „otkriće“ i za samu Ambasadu SAD u Srbiji. Kako kažu, diplomatski izvori Srpskog telegrafa „egzistiraju u paralelnom univerzumu“.
Srpski telegraf u nosećem tekstu u ponedeljak navodi da američki predsednik okuplja svoje saveznike u Evropi u „veliku i jaku grupaciju“ čime će „praktično formirati paralelnu EU“.

Sve im je, navodno, otkrio anonimni „visokopozicionirani zapadni diplomata koji je dugo na službi na Balkanu“, ali mimo njegovih „izjava“, ovaj tabloid ne nudi nijedan dokaz za izrečene tvrdnje.

„Veliku i jaku grupaciji“ će činiti Francuska, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Italija (ako vlada Salvini), Bugarska, Slovenija, Litvanija, Letonija i Estonija.

„Nas Tramp planira da privuče preko Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska) sa kojom imamo sve jaču saradnju i izrazito prijateljske odnose (osim sa Poljacima) i to nakon što bude realizovana podela Kosova“, piše Srpski telegraf.

Ideja za ovakvo grupisanje, prema navodima ovog tabloida, došla je zbog toga što su Nemačka i SAD u „klinču“ oko brojnih međunarodnih pitanja - odnosi sa Kinom, gasovod Severni tok, Ukrajina, finansiranje NATO, trgovinski odnosi i podela Kosova.

Nama više odgovara, objašnjava nam Srpski telegraf, da budemo uz Trampa jer se on zalaže za podelu Kosova, za razliku od Nemačke koja se tome opire. Upravo će podela navodno biti adut SAD da nas privuče jer Tramp „računa“ i na nas.

„Zbog toga se insistira na tesnoj saradnji Srbije i Višegradske grupe, kao i eventualnom proširenju u format E6 (Orbanov projekat o kojem je Srpski telegraf već pisao i koji podrazumeva proširenje Višegradske grupe Rumunijom i Srbijom“, navodi tabloid pozivajući se na svoje prethodne tvrdnje o grupi E6 za koju je portal Fake News Tragač utvrdio da uopšte i ne postoji već da ju je Srpski telegraf izmislio.

Sve ove tvrdnje, nepotkovane ikakvim dokazima, bile su nove i za Ambasadu SAD u Srbiji. Na pitanje da li imaju saznanja o tome da predsednik SAD formira paralelnu EU u Evropi, oni odgovaraju:

„Ovo je vest i za nas, mada mi i ne cirkulišemo u paralelnom univerzumu u kome mnogi „diplomatski izvori“ Srpskog telegrafa egzistiraju“, navode iz Ambasade za Raskrikavanje.

Zloupotreba anonimnih izvora

Kako je Raskrikavanje više puta isticalo, Srpski telegraf je tabloid koji često čitave svoje tekstove, naročito one sa naslovne strane, bazira na anonimnim izvorima.

Nekad oni navodno dolaze iz obaveštajnih, nekad iz diplomatskih krugova, ali po pravilu za njihove tvrdnje niti se nude drugi dokazi, niti se njihove tvrdnje obistinjuju.

Prema Kodeksu novinara Srbije, anonimni izvori nisu zabranjeni, ali ih treba izbegavati i koristiti samo kada je to neophodno. U suprotnom, kako se navodi u Kodeksu, često pozivanje na njih stvara opravdanu sumnju da su samo „paravan“ za novinarske izmišljotine.
  Lažna vest
Grupa Qanon na domaćem Telegramu - sto „Tramp dolara“ za 450 stvarnih dolara
U Telegram grupi „Qanon Srbija“, koja broji više hiljada članova, pojavila se objava da „adm...
  Vest
Ričard Grenel demantovao tvrdnje Srpskog Telegrafa
Specijalni izaslanik SAD-a za Kosovo, Ričard Grenel, demantovao je danas na Tviteru navode Srpskog ...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp pohvalio i Vučića i Hotija, Alo preneo samo pohvale Vučiću
Nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisali n...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika.rs
Donald Tramp
Anonimni izvori
EU
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: