raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 09.08.2018. (Blic)
Blicovo pranje gradonačelnikove afere sa nelegalnom kućom
10.08.2018.    Jelena Đorđević    Vikendica na Zlatiboru; Foto: KRIK
U nedelji kada je u javnosti otkriveno da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića u vezi sa njegovom nelegalno sagrađenom vikednicom na Zlatiboru, Blic je objavio tekst u kojem se on „pere” od ove afere. Ovaj list preneo je juče samo Radojičićeve izjave, ne objašnjavajući čitaocima sve okolnosti nelegalne gradnje.
Kuća nadomak Zlatibora ima dozvole”, izjavio je gradonačelnik, iako dokumenta koja je ranije objavio KRIK pokazuju da je u pitanju divlja gradnja.

Tu kuću je Radojičić nelegalno sagradio na planini, a naknadno tražio dozvolu za gradnju, tek nakon što je javnost u januaru ove godine saznala da je prvi na listi SNS-a na beogradskim izborima.

Građevinski inspektor je tada izašao na teren i otkrio da je na Radojičićevoj parceli već sagrađena kuća od 150 kvadrata. Radojičić je zatim, kako piše KRIK, nadležnoj opštini Čajetina dao pisanu izjavu da će srušiti nelegalnu vikendicu.

Ona nije srušena, a Radojičić je dobio dozvolu za gradnju tek u februaru.

Prema istraživanju, kuća je izgrađena u drugoj polovini 2017. godine

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić za Raskrikavanje kaže da je po Zakonu o ozakonjenju objekata od novembra 2015. godine gradnja bez građevinske dozvole krivično delo.

Svi objekti koji su građeni bez građevinske dozvole podležu krivičnoj prijavi i takvi objekti bi morali da se sruše ukoliko ne mogu da se legalizuju”, izjavio je Rodić.

Kako je pisao KRIK, osim što je nelegalno izgradio vikendicu, Radojičić je nije ni prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. U izveštaju koji je, kao tadašnji direktor Tiršove, podneo Agenciji u januaru ove godine nije naveo da je vlasnik kuće na Zlatiboru.

I ovo je uradio tek nakon što je u javnosti otkriveno da je vlasnik vikednice, a Agencija je prošlog meseca pokrenula postupak u kojem treba da utvrdi da li je kasnio sa prijavljivanjem kuće.

Radojičić, međutim, u izjavi za Blic pokušava da umanji značaj postupka koji se protiv njega vodi:

Dostavio sam Agenciji sva tražena dokumenta i uradio dopunu prijave svoje imovine… Kuća u zaseoku Dobroselice nadomak Zlatibora, koju smo počeli da gradimo, ima dozvolu i dodata je u imovinsku kartu”, objavio je Blic gradonačelnikovu izjavu, ne navodeći kontroverze koje prate ovaj slučaj.

U ostatku teksta novinar Blica podseća na sve pozitivne strane Radojičićeve biografije: bivši je direktor Dečje univerzitetske klinike Tiršova, izabran je za gradonačelnika 7. juna glasanjem i navodi da „opozicija za razliku od ranijih situacija ovog puta nije imala šta da zameri novom gradonačelniku”.

Profil novog gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića možete pogledati u bazi imovine političara na sajtu KRIK-a.
  Dezinformacija
Informer 15 puta umanjio cenu Radojičićeve vikendice
U nepotpisanom tekstu provladin tabloid Informer objavio je da televizija N1 na sve načine pokušav...
  Vest
Fejsbuk ugasio više od 5.000 bot naloga, vodili ih članovi SNS i zaposleni u državnom sektoru
Kompanija Meta je u proteklom periodu obrisala hiljade bot naloga na Fejsbuku i Instagramu koji su k...
  Vest
Izveštaj Fridom Hausa o medijima: Vlast SNS-a pokušala da diskredituje KRIK
U najnovijem izveštaju organizacije Fridom Haus o stanju sloboda u svetu 2021. godine, u delu o med...
Zoran Radojičić
SNS
Agencija za borbu protiv korupcije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: