raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izvorni članak je objavljen 14.03.2019. (CINS)
CINS: Poreska kontrolisala Južne vesti, ali ne i televizije povezane sa Gašićem
14.03.2019.    CINS/ Raskrikavanje    Redakcija Južnih vesti; Foto: Južne vesti
Dok su Južne vesti iz Niša u proteklih pet godina bile često na udaru poreskih inspektora, u niškim televizijama koje se povezuju sa sinom Bratislava Gašića, Vladanom, ovakvih kontrola do 2018. nije bilo, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Dokumentacija Poreske uprave koju je CINS analizirao ukazuje da je poreska inspekcija vršila pritisak na Južne vesti načinom na koji su proveravali ovu redakciju.
CINS piše da je od januara 2012. do februara 2018. godine, poreska inspekcija osim Južnih vesti u nekoliko navrata kontrolisala i Belami, KCN, Nišku televiziju, nekadašnju RTV Zonu i Narodne novine.

RTV Zonu je do 2013. godine, kada je prestala da postoji, inspekcija posetila jednom. Njeno mesto je zauzela TV Zona plus u vlasništvu sina Bratislava Gašića, Vladana, a od trenutka osnivanja do početka 2018. godine ta televizija nijednom nije kontrolisana od strane poreskih inspektora.

“Slično se desilo i sa Niškom televizijom koja je pre privatizacije dva puta bila predmet kontrole. U privatizaciji je 2015. kupio konzorcijum na čelu sa Slađanom Ostojić, direktorkom i glavnom urednicom Gašićeve Zone plus. Od tog trenutka pa do početka 2018. godine poreski inspektori nisu kontrolisali ni ovu televiziju”, navodi CINS.

Najmanji prihodi, najviše provera

Prema pisanju ovog istraživačkog portala, kada se broj kontrola uporedi sa prihodima ovih medija, dolazi se do zaključka da su Južne vesti od 2014. do 2018. godine, uz RTV Zona imale najmanje prihode od svih, ali su u vrhu po broju provera.

Poreski inspektori su po četiri puta bili u Južnim vestima i televiziji KCN, u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a za Niš. Ipak, njihovi prihodi su neuporedivi - prihodi firme Simplicity koja je vlasnik Južnih vesti iznosili su 114,7 miliona dinara, a prihodi Milovanovićeve firme bili su 16 puta veći (više od 1,9 milijardi dinara).

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija za CINS ističe da je važno da Poreska uprava obavesti javnost na osnovu kojih objektivnih kriterijuma je vršila kontrolu u pojedinim niškim medijima, kako bi se sumnje otklonile.

“Šesnaest puta veći promet Kopernikusa od osnivača Južnih vesti ne znači da je Poreska uprava trebalo da poseti osnivača K::CN 16 puta češće. Mogli su i jedni i drugi biti podvrgnuti istom broju kontrola. Međutim, u tom slučaju bi razumno bilo očekivati da su u istom obimu kontrolama bili obuhvaćeni i drugi mediji, koji su po finansijskoj snazi negde između ova dva”, mišljenja je Nenadić.

Podsetimo, u martu 2018. godine, papire Južnih vesti su u istom trenutku kontrolisale dve poreske kontrole, o čemu je Raskrikavanje već pisalo.

Iako ni posle šestomesečne inspekcije nisu našli nijedan prekršaj, službenici Poreske uprave utvrdili su da ovaj medij navodno duguje milionski iznos. Naime, zaključili su da urednik Predrag Blagojević u ovom mediju nije u radnom odnosu, a navodno mora da bude. Navodno - jer su se obrazlažući svoj stav pozvali na Uredbu Vlade Srbije koja se odnosi na radna mesta u javnom, a ne privatnom sektoru.

Ministarstvo finansija je sredinom 2018. godine pokrenulo proceduru prinudne naplate ovog navodnog duga, ali novac još uvek nije skinut sa računa Južnih vesti.
  Vest
Portal Južne vesti dobio „kopiju” koja promoviše vlast
Dugo poznati i kritički orijentisan portal sa juga Srbije - Južne vesti nedavno je dobio imenja...
  Vest
Kurir, Srpski telegraf, Nove kikindske i Informer prekršili Kodeks
Zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije, tabloidi Srpski telegraf i Informer, kao i nedeljnik Nove kik...
  Vest
Južne vesti: Dokaz da prorežimske televizije izveštavaju po diktatu
Lokalnim televizijama u vlasništvu Radojice Milosavljevića pre dva dana stigla je ista poruka: „...
Južne vesti
Poreska inspekcija
Poreska uprava
Niš
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: