raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Ćulibrk nakon sastanka sa novom vlasnicom: NIN ostaje NIN kao što je i bio
31.08.2023.    Marija Vučič    Milan Ćulibrk; Foto: N1
Uređivačka politika NIN-a ostaje ista, nema smanjenja plata niti otpuštanja – dogovor je sa današnjeg sastanka glavnog i odgovornog urednika ovog nedeljnika Milana Ćulibrka i nove vlasnice Jelene Drakulić Petrović. Ovo je u razgovoru za Raskrikavanje ispričao Ćulibrk dodavši da i on sam ostaje na uredničkoj poziciji. Nije, međutim, želeo da komentariše ugovor kojim je Ringijer Srbija preneo vlasništvo Jeleni Drakulić Petrović bez ikakve naknade.
Ćulibrk je istakao da je osnovni zaključak današnjeg sastanka da se nova vlasnica „neće mešati u uređivačku politiku kao što se ni dosad nije mešala kao direktorka“.

„NIN ostaje NIN kao što je i bio. Nema otpuštanja, niti dolaze novi ljudi, niti odlaze postojeći. Ja ostajem glavni i odgovorni urednik. Zasad sve ostaje po starom. Kao što smo i ovaj broj napravili, i onaj prethodne nedelje, tako ćemo praviti i sledeće nedelje i one tamo“, rekao nam je Ćulibrk.

On, međutim, nije želeo da komentariše ugovor o prenosu udela, odnosno činjenicu da je Ringijer Srbija, dosadašnji vlasnik NIN-a, na novu vlasnicu bez naknade preneo svoj udeo vredan više od 280.000 evra, što je Raskrikavanje prekjuče objavilo. Njega kao urednika, kako je rekao, zanima samo da li će redakcija moći svoj posao da radi profesionalno kao dosad.

„Ne bih ulazio u ugovorni odnos bivšeg i sadašnjeg vlasnika. Kako su oni to uradili to je njihova stvar. Ako ćemo da karikiramo do kraja, da li je recimo gospodin Mišković pitao kasirku da li da proda Maksi kompaniji Delez? Mi smo zaposleni u jednoj firmi i ostali smo svi zaposleni u istoj firmi, samo je ta firma je samo promenila vlasnika“, kaže Ćulibrk i dodaje da je redakciji najvažnije obećanje koje su danas dobili - da će moći da se bave novinarstvom kao i dosad.

Podsetimo, javnost je u ponedeljak obaveštena da je posle 14 godina kompanija Ringijer Srbija je prenela vlasništvo nad ovim nedeljnikom na generalnu direktorku Jelenu Drakulić Petrović. Kako se navodi u ugovoru o prenosu udela koji je zaveden u Agenciji za privredne registre, o čemu je Raskrikavanje prekjuče pisalo, to je učinjeno bez naknade, iako vlasnički udeo Ringijera (gotovo stoprocentni) vredi više od 280.000 evra.

Inače, godinama unazad, NIN je upravo uređivačkom politikom odudarao od ostalih izdanja koje Ringijer ima u Srbiji.

Za razliku od Blica kao glavnog brenda u portfoliju kompanije, ovaj nedeljnik, koji neguje istraživačko i profesionalno novinarstvo, izuzetno je kritički orijentisan prema vlastima. Zbog toga se suočavaju sa raznim pritiscima - zbog naslovne strane „Fantom iz Savamale“ tužio ih je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, a nedavno je i Vladimir Đukanović poručio novinaru NIN-a Vuku Cvijiću da će „odgovarati za svaku laž“ u tekstovima o Jovanjici i da mu se „u očima vidi strah“.
  Vest
Redakcija NIN-a prelazi u novi nedeljnik Junajted Medije, start se očekuje u februaru
Nakon informacije da je redakcija NIN-a dala kolektivni otkaz i da će rad nastaviti u novom nedeljn...
  Vest
Ćulibrk dao ostavku u NIN-u, a redakcija kolektivni otkaz, prelaze u novi nedeljnik
Milan Ćulibrk, dosadašnji glavni i odgovorni urednik NIN-a, nakon 11 godina napušta tu funkciju, ...
  Vest
Nedeljnik NIN poklonjen novoj vlasnici
Kompanija Ringijer Srbija, donedavni vlasnik NIN-a, ovaj nedeljnik je poklonila svojoj generalnoj di...
NIN
Milan Ćulibrk
Ringijer Srbija
Ringijer
Jelena Drakulić Petrović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: