raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Današnje ekskluzive tabloida: Niti su njihove niti su ekskluzive
15.03.2023.    Marija Vučić    Današnje naslovnice Kurira i Srpskog telegrafa; Foto: Raskrikavanje.rs
„EKSKLUZIVNO - Dokumenti nemačkih stručnjaka prvi put u javnosti“, piše na današnjoj naslovnoj strani tabloid Kurir, najavljujući time tekst o izveštaju veštaka iz Vizbadena o ubistvu Zorana Đinđića. Ko je danas kupio ovaj tabloid da bi pročitao ovaj izveštaj, uzalud je potrošio 50 dinara jer je mogao da ga pročita i besplatno - nalazi se na sajtu Peščanika već godinama. Sličan metod obmane čitalaca ima i Srpski telegraf na čijoj današnjoj naslovnoj strani se najavljuje svedočenje Milorada Ulemeka Legije o ubistvu Ćuruvije koje se „krilo godinama“ i koje je na sajtu najavljeno pretencioznim rečima „Otkrivamo“. „Otkrivanje“ je u ovom slučaju značilo obično guglanje, budući da je Legijin iskaz o kome je reč pre nedelju dana objavio portal Verana Matića, javniservis.net.
Kurir na današnjoj naslovnici „mami“ čitaoce obećanjem da je reč o „ekskluzivnim dokumentima nemačkih stručnjaka“ odnosno izveštaju veštaka o ubistvu Zorana Đinđića, koji je „čitan tokom suđenja“.

Da je čitan tokom suđenja, to je tačno, ali ne i da se radi o ekskluzivi - tekst izveštaja može se već godinama unazad naći na sajtu Peščanika, u delu „Transkripti sa suđenja za atentat na Zorana Đinđića“.

Izveštaj čije detalje iznosi Kurir u današnjem broju, pročitan je 6. oktobra 2006. godine, 110. dana suđenja koje je bilo otvoreno za javnost. U njemu su veštaci nemačkog Instituta za kriminalističku tehniku iz Visbadena izneli da je Đinđić ubijen metkom ispaljenim sa prozora zgrade u Ulici Admirala Geprata, dok je drugi metak pogodio njegovog telohranitelja Milana Veruovića. Opisan je i put tog metka koji se, kako pretpostavljaju, rasprsnuo nakon udarca o kamenu ivicu pored vrata Parlamenta i izazvao povrede na Đinđićevoj butini. Veštaci su naveli i da nema naznaka da je ispaljen i treći metak.

Kurir ovo citira doslovno kako i stoji u izveštaju, a uz tekst su kao dokaz priložene fotografije ovog dokumenta u originalu. Ipak, to što stoji u originalnom dokumentu samo po sebi nije ekskluziva jer je izveštaj već pročitan u sudu pre 16 godina, njegovi nalazi su bili nebrojeno puta citirani u medijima tokom godina, a pre svega - deo su i presude za ubistvo premijera. Tekst tog veštačenja, od reči do reči, može se naći među pomenutim transkriptima od tog danа.

Svesni da se ne radi o ekskluzivnim dokumentima koje su upravo tim rečima najavili na naslovnoj strani, u tekstu stvar ublažavaju i navode da su ekskluziva zapravo fotografije:

„Kurir je došao do nalaza nemačkih veštaka koji je poznat javnosti - prezentovan je javno tokom suđenja za atentat - ali u ovoj obimnoj dokumentaciji postoje fotografije koje dosad nisu viđene, a koje danas ekskluzivno objavljujemo“.

Reč je o fotografijama koje su se nalazile u izveštaju veštaka, a koje Kurir prilaže uz tekst - fotografija puške iz koje je pucano, delovi metaka, fotografija oštećenih vrata, pogled s prozora u Admirala Geprata…

Već objavljenu i pritom tuđu ekskluzivu ima i Srpski telegraf. Na današnjoj naslovnoj strani najavljuju „svedočenje koje se krilo godinama“, a tekst se, uz „Otkrivamo“, našao tokom prethodne večeri i u onlajn verziji na sajtu Republika (sajt Srpskog telegrafa).

   


„Otkriće“ kojim Srpski telegraf dovodi publiku u zabludu nije nikakvo „tajno svedočenje“ koje se „godinama krilo“ već iskaz koji je itekako poznat javnosti.

Naime, reč je o iskazu koji je 2014. godine Tužilaštvu za organizovani kriminal dao Milorad Ulemek Legija u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije. Bivši komandant JSO je tim iskazom četvoricu bivših radika DB-a označio kao organizatore i izvršioce, nakon čega su oni i uhapšeni.

Iako se sam dokument iskaza nije dosad našao u javnosti, njegov sadržaj je itekako poznat zato što je, kao jedan od ključnih dokaza, deo optužnice za likvidaciju novinara. U optužnici se navode najbitnije tvrdnje koje je Ulemek izneo tom prilikom, a što sada Srpski telegraf prenosi na naslovnoj strani kao godinama čuvanu tajnu.

Osim optužnice, detaljima tog iskaza tokom godina su se bavili i mediji, naročito 2016. godine nakon što je suđenje počelo i kada je Legija doveden u sud da opet ispriča to što je tvrdio u istrazi. Tada su mediji naširoko podsećali na njegove reči iz 2014. godine, između ostalih i sajt Fondacije Slavko Ćuruvija.

Jedino što je u poslednje vreme „novo“, jeste što je sajt javniservis.net koji uređuje Veran Matić, prošle nedelje objavio pomenuti iskaz, i to živopisno prepričan na osnovu originalne Ulemekove priče, znatno detaljnije nego što se dosad u javnosti moglo pročitati. Taj tekst možete naći ovde.

Republika na jednom mestu u tekstu spominje Javniservis.net kao svoj izvor, ali se ipak iz naslova na sajtu i tvrdnji na naslovnoj strani u štampi netačno zaključuje da je reč o tajnom, nepoznatom svedočenju koje je ovaj tabloid sam „otkrio“ ovih dana.

Ovo, inače, nije prvi put da tabloidi javno dostupne sadržaje objavljuju kao ekskluzivne, a u tome prednjači Srpski telegraf. Raskrikavanje je već pisalo o slučajevima u ovom listu - recimo, krajem prošle godine objavili su pisma američkog biznismena o energetskoj krizi navodeći da je reč o tajnim dokumentima, iako su zapravo dostupna na internetu. Pisali smo i o tome kada su objavili „tajne Đinđićeve beleške o Kosovu“ koje su takođe odavno dostupne javnosti kao deo njegove zaostavštine.

I portal Fejk njuz tragač je do sada zabeležio nekoliko sličnih slučajeva u Srpskom telegrafu. Tokom 2018. godine, ovaj tabloid je objavio navodno „tajna dokumenta Vašingtona o raspadu Jugoslavije“, koja su javna od 1996. godine. Iste godine je objavio „ekskluzivu“ o grobu Draže Mihailovića koja postoji u javnom prostoru celu deceniju. Nedavno je „ekskluzivnim“ proglasio i pisma koja je Slobodan Milošević 1995. godine slao Ratku Mladiću i Aliji Izetbegoviću, iako je reč o pismima koja se takođe punih 27 godina mogu naći na internetu.

   
  Istraživanje
Analiza 4.000 tekstova domaćih medija o ratu u Ukrajini: Dominacija proruskog narativa
Raskrikavanje je analiziralo više od 4.000 tekstova o ratu u Ukrajini koji su od početka februara ...
  Analiza
Na naslovnim stranama šest tabloida blizu 1000 manipulativnih vesti
Šest dnevnih listova - Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Večernje novosti i Objektiv su u 202...
  Analiza
Milion evra iz budžeta u 2021. otišlo proizvođačima lažnih vesti
Firme koje izdaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Objektiv kao i Večernje novosti...
Srpski telegraf
Kurir
Zoran Đinđić
Slavko Ćuruvija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: