raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Devojci iz Sombora odložen početak suđenja za kršenje izolacije
03.04.2020.    Milica Vojinović    Foto: Fejsbuk
Prvo ročište u postupku protiv Ivane Berić, devojke iz Sombora koja je uhapšena zbog kršenja izolacije o kojoj, kako tvrdi, nije bila obaveštena, odloženo je jutros jer je u sudnici bilo više od dve osobe što je jučerašnjom odlukom Vlade zabranjeno.
Suđenje Ivani Berić danas je trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Somboru. U sudnici su bili sudija Angela Mastilović, tužiteljka Snežana Bobić, advokat Branko Čičovački i zapisničarka, dok je Berić uključena iz pritvora video-pozivom, odnosno “skajpom”.

U sud su došli i njeni roditelji, kao i stric, ali im sudija Mastilović nije dozvolila da prisustvuju suđenju zbog, kako je kazala, zabrane okupljanja više osoba na jednom mestu.

Advokat Čičovački je, međutim, sugerisao sudiji da je nakon jučerašnje odluke Vlade zabranjeno okupljanje više od dve osobe na jednom mestu, pa suđenje ne može da se održi jer ih je u sudnici bilo četvoro.

Predlog branioca je prvobitno odbijen, a sudija se pozvala na uputstvo Vrhovnog kasacionog suda da se suđenja održavaju u postupcima pokrenutim nakon uvođenja vanrednog stanja.

„Ako je uredba o ograničavanju okupljanja više od dvoje lica usmerena na zaštitu zdravlja građana ove države, onda uputstvo bilo kog suda po nužnosti održavanja ročišta, nema bilo kakvog značaja“, naveo je advokat.

Mastilović je zatim odložila suđenje za 21. april kako bi sačekala dalja uputstva u vezi sa dozvoljenim brojem ljudi u sudnici.

Podestimo, Berić je uhapšena 23. marta, osam dana pošto se vratila iz Bosne i Hercegovine u Sombor gde živi. Ona je optužena da je prekršila obaveznu kućnu izolaciju koje je trebalo da se pridržava jer je došla iz inostranstva, ali je, tvrdi, na granici niko nije obavestio da ne sme da izlazi iz kuće.

Njoj je, ubrzo po hapšenju, određen pritvor gde se i sada nalazi.

U sličnoj situaciji našlo se još građana.

Kako je pisao KRIK, dan nakon Ivane Berić uhapšena je i Jovana Popović u Kikindi jer je navodno prekršila meru izolacije za koju kaže da je niko nije obavestio kada je 14. marta iz Crne Gore ušla u Srbiju. Jovana je u zatvoru Zabela gde čeka da joj počne suđenje. Više o njenom slučaju pročitajte u posebnom tekstu.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
sudovi
samoizolacija
karantin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: