raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Devojka uhapšena zbog kršenja karantina, a nije joj ni rečeno da je u karantinu
27.03.2020.    Milica Vojinović    Foto: Jovana Popović (privatna arhiva)
Dvadesetčetvorogodišnja Jovana Popović iz Kikinde nalazi se u pritvoru u Zabeli nakon što je pre tri dana uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj je, tvrdi, niko nije obavestio - niti je dobila zvanično rešenje o kućnoj izolaciji. Iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) kažu da im se obratilo više građana koji su sličnoj situaciji.
Popović je dan pre uvođenja vanrednog stanja, 14. marta došla u Srbiju iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

Na granici joj, tvrdi, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, samo joj je policijski službenik rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija ovog virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana.

U Crnoj Gori tada nije bio utvrđen niti jedan slučaj ove bolesti, a Popović je, u skladu sa onim što joj je rečeno, kako je izjavila na saslušanju u tužilaštvu, smanjila kontakte. Smatrala je da sme da izađe iz svog doma.

Deset dana nakon povratka u Srbiju, međutim, uhapšena je dok je bila u kući svog dečka.

Protiv nje je pokrenut krivični postupak jer je navodno prekršila Naredbu Vlade Srbije o sprovođenju i organizovanju karantina koja je doneta 17. marta, tri dana nakon što je ona prešla granicu.

Tužilac je kao dokaz priložio zapisnik Ministarstva zdravlja u kome piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a koji nema ime i potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju.

Dokument nema broj, ni datum kada je sačinjen, kao ni pečat.

Njen advokat se žalio na predlog tužilaštva da ona bude pritvorena do 30 dana i istakao da je ovaj dokaz nevažeći.

Ipak, sud joj je odredio pritvor i ona se sada nalazi u istražnom odeljenju zatvora Zabela.

Sagovornici KRIK-a saglasni su u tome da je ovaj slučaj problematičan.

„Njeno hapšenje je potpuno nezakonito”, smatra advokat Vladimir Gajić. „Ne možete da budete u izolaciji i da nemate rešenje o obaveznoj izolaciji“.

On podseća da je javnost tek 18. marta obaveštena da je Vlada donela odluku da se ovakva rešenja saopštavaju usmeno - četiri dana nakon što je, kako tvrdi tužilaštvo, Jovani ono upravo na taj način saopšteno.

Jovanin slučaj nije usamljen, navode iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i dodaju da im se za pomoć već obratilo više građana koji su sličnoj situaciji.

„U vanrednom stanju moguće je ograničiti pojedina ljudska prava, međutim, ukoliko građani nisu adekvatno informisani o svojim pravima i obavezama imamo ozbiljno ugrožavanje prava na pravnu sigurnost“, navodi za KRIK Milena Vasić iz YUCOM-a.

Ona dodaje da je u ovakvim situacijama neophodno da svi građani koji su izloženi merama u vanrednom stanju dobiju jasne instrukcije o tome koje mere se na njih odnose, koliko one traju, koja su njihova prava i obaveze, kao i koje su pravne posledice nepridržavanja ovih mera.

Novinari KRIK-a kontaktirali su tužilaštvo u Kikindi, ali im na pitanja u vezi sa ovim slučajem nije odgovoreno do objavljivanja teksta.

Dvadesetčetvorogodišnja Jovana Popović bavi se pevanjem, a u svom radu iskazuje kritiku prema aktuelnoj vlasti u Srbiji. Početkom godine objavila je pesmu „Bagra“ uz podršku udruženja građana „Novi optimizam“ u kojoj kritikuje aktuelni režim. Ovu numeru izvela je i na skupu opozicije povodom proglašenja bojkota ovogodišnjih izbora u Kombank dvorani u februaru ove godine.
  Zapisnik o sanitarnom nadzoru bez potpisa i pečata
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
sudovi
samoizolacija
karantin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: