raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Država neogranizovana da građane obavesti da su u izolaciji
30.03.2020.    Jelena Radivojević    Granični prelaz / Foto: N1
Više sagovornika KRIK-a ukazalo je na neorganizovanost države da građane obavesti da im je određena mera izolacije. Poziv iz policije u kome im je rečeno da su u obaveznoj kućnoj izolaciji neki od njih dobili su tek 10 dana nakon što su, kako kažu, doputovali iz inostranstva. Pojedini, koji su se vratili iz rizičnih zemalja poput Italije, kažu da ih policija do danas nije obavestila ni o kakvim merama. One koji nisu obavešteni da su u izolaciji, policija je hapsila jer ih nije pronašla kod kuće.
Aleksandra Lozanović je 14. marta sletela iz Podgorice na beogradski aerodrom. Prolazak kroz pasošku kontrolu nije se mnogo razlikovao od uobičajenog, osim što je primetila mnoštvo letaka na kojima su bila ispisana upustva za ponašanje za putnike iz zemalja u kojim je bila proglašena epidemija virusa korona.

“Leci su stajali na gomili, niko ništa nije delio. Niko me ništa nije pitao, samo sam prošla”, rekla je i dodala da je po povratku pozvala Institut za javno zdravlje da se raspita o procedurama i ostavi svoje podatke. Rečeno joj je da to nije potrebno i da se javi ukoliko bude osetila simptome.

Deset dana kasnije, u pola devet ujutru, zazvonio joj je mobilni telefon. Zvali su je iz policijske stanice Zvezdara.

“Zvala me devojka da pita kada sam došla, gde sam bila, preko kog graničnog prelaza sam prešla i da li sam dobila rešenje o izolaciji. Rekla sam da nisam, ali da sam u samoinicijativnoj izolaciji. Rekla mi je da ostanem u kući”, kaže Aleksandra.

Kasnije tog dana primila je još jedan poziv iz policije. Kada je rekla da je na sva pitanja već odgovorila istog jutra, dobila je odgovor da “to nije isto” i da ostane u kući dok ne istekne propisanih 14 dana.

“Zvali su me jedanaestog dana izolacije, mogla sam pola grada da zarazim da se nisam samoizolovala”, kaže.

Ona nije jedina koja je dobila poziv deset dana nakon povratka sa putovanja.

Marija Ristić i Aleksandar Nedić su bili sa prijateljima na skijanju na Brezovici na Kosovu i iako je plan bio da se vrate 15. marta, zbog najave vanrednog stanja došli su dan ranije. Na ulazu u zemlju nisu dobili nikakvo rešenje o karantinu, niti im je iko to pomenuo.

Oboje su deset dana nakon što su se vratili, dobili pozive iz policije. Pitali su ih kada su ušli u zemlju, na kojoj su adresi, da li su dobili uputstva kako da se ponašaju, a Aleksandra i da li zna da treba da bude u izolaciji. Na kraju su im napomenuli da ne izlaze iz kuća.

“Jedan dan su me zvali pet puta iz različitih stanica i ministarstva i svi pitaju ista pitanja. Najfascinantnije od svega mi je što mi traže informaciju o datumu kada sam ušao u zemlju”, rekao je Aleksandar.

Oboje su rekli da im sve to izgleda neorganizovano, a posebno ih čudi što policija nije zvala sve koji su bili na skijanju.

Za razliku od ovih sagovornika KRIK-a koji su doputovali iz zemalja u kojima u nije bila proglašena epidemija koronavirusa, one koji su doputovali iz Italije, u tom trenutku žarišta epidemije, iz policije nisu zvali, kažu za KRIK.

Novinarka KRIK-a razgovarala je sa Milicom Velimirović Bogosavljević koja se vratila sa skijanja u Italiji 13. marta. Sa suprugom je u Srbiju ušla iz Hrvatske, na graničnom prelazu Batrovci. Niko ih nije pitao odakle dolaze, niti pominjao karantin.

Dan nakon povratka u zemlju pozvala je Gradski zavod za javno zdravlje kako bi pitala da li negde treba da se prijave.

“Rekli su nam da sedimo 14 dana kod kuće i da se javimo ako osetimo simptome”, rekla je Milica. “Niko nas kasnije nije zvao.”

Neki, međutim, nisu bili te sreće da budu kod kuće kada im je stigao poziv iz policije sa obaveštenjem da su stavljeni u izolaciju.

Hapšenje zbog izolacije za koju nisu znale


To se dogodilo dogodilo devojkama iz Kikinde i Sombora, o kojima je KRIK pisao prošle nedelje.

Testiran dve nedelje po dolasku u Srbiju

Dragan Stanković koji je u Niš iz Nemačke došao 4. marta kaže da su ga iz policije zvali po uvođenju vanrednog stanja, ali ne zbog izolacije, već zbog testiranja na virus korona.

“Rekli su da moram da odem na Infektivnu kliniku pa su me odvezli tamo”, kaže Dragan i dodaje da su mu dva dana kasnije stigli negativni rezultati. Kaže i da zna ljude koji su iz Nemačke došli posle njega, ali ih niko od nadležnih nije kontaktirao.
Jovana Popović iz Kikinde doputovala je pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiju iz Crne Gore, koja tada nije imala nijedan slučaj zaraženih virusom korona. Na graničnom prelazu niko je nije obavestio da je u izolaciji, a 10 dana kasnije policija ju je uhapsila dok se nalazila kod dečka i još je u pritvoru.

Sličan je slučaj i Ivane Berić iz Sombora, koja je u Srbiju doputovala iz Bosne i Hercegovine. Više o tome pročitajte na ovom linku.

Iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) rekli su da im se javilo više građana koji su se našli u sličnoj situacijii da je u vanrednom stanju moguće ograničiti pojedina ljudska prava, ali da građani o tome moraju da budu adekvatno informisani.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
sudovi
samoizolacija
karantin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: