raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
  Propaganda
Izvorni članak je objavljen 25.02.2022. (Srbijadanas.com)
„Genijalni ulazak“ Rusa u Kijev je kršenje Ženevske konvencije
25.02.2022.    Marija Vučić    Foto: Srbijadanas.com/ Screenshot
„RUSI NA GENIJALAN NAČIN UŠLI U KIJEV! Presvukli se u ukrajinske uniforme, a onda krenuli u juriš“, oduševljeno piše portal Srbijadanas.com. Da su Rusi obučeni u ukrajinske uniforme ušli u ukrajinsku prestonicu, ranije tokom dana su saopštili i iz ukrajinskog Ministarstva odbrane. Ipak, ono što Srbija Danas smatra „genijalnim“, zapravo je kršenje Ženevske konvencije kojom su definisana pravila ratovanja.
Tekst na portalu Srbijadanas.com napisan je nakon što je portparolka Ministarstva odbrane Ukrajine Gana Maljar na društvenim mrežama jutros objavila da su ruski vojnici krenuli ka centru Kijeva.

„Ruski vojnici su zaplenili dva vozila oružanih snaga Ukrajine, obukli se u uniforme ukrajinske vojske i ubrzano se kreću ka centru Kijeva iz pravca Obolona (predgrađe Kijeva, prim.aut). Prati ih kolona ruskih vojnih kamiona“, napisala je Maljar.

   

Tekst portala Srbija Danas je napisan u neutralnom tonu, ali je naslov i više nego pristrasan. „Genijalni“ način ulaska u Kijev zapravo predstavlja kršenje pravila i običaja rata regulisanih Ženevskom konvencijom i međunarodnim humanitarnim pravom.

Naime, jedan od protokola Ženevske konvencije koji se odnosi na nacionalna obeležja vojnika u ratu, u članu 39 propisuje sledeće:

„Zabranjeno je u oružanom sukobu upotrebljavati zastave, simbole, vojne oznake ili uniforme protivničkih strana za vreme napada ili da bi se prikrile, podržale, zaštitile ili omele vojne operacije“, navodi se u ovom dokumentu.

Na nivou nacionalnih zakonodavstava i vojnih priručnika o ratovanju, kazne za ovakvo postupanje u ratu variraju od zemlje do zemlje. Negde se smatraju samo „neprimerenim“ i čak dozvoljenim samo u izuzetnim slučajevima, dok se negde smatraju zločinom za koji je zaprećena i kazna zatvora.
  Neutemeljeno
Kako su mediji naseli na tekst opskurnog albanskog sajta iz Švajcarske
Gotovo da nema medija u Srbiji koji nije preneo navodnu izjavu gradonačelnika Kijeva i bišeg bokse...
  Lažna vest
Zelenski sa nacistima dogovara zločine pred kamerama? Netačno.
Ovih dana je na društvenim mrežama postao viralan snimak večere i razgovora ukrajinskog predsedni...
  Manipulisanje činjenicama
Evropska komisija ne traži od građana da isključe klime i ne voze automobile
U senzacionalističkom naslovu, današnji Informer piše da Evropska komisija u panici oko ekonomske...
Ukrajina
Rusija
Rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: