raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Godišnjica Ćuruvijinog ubistva: „Za 24 godine neko je postao punoletan, mi i dalje čekamo presudu”
11.04.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija
Pre tačno 24 godine je, sa više hitaca ispaljenih u leđa, ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Suđenje je završeno posle osam godina, a u narednom periodu očekuje se da će Apelacioni sud doneti konačnu odluku. „Za 24 godine je neko postao punoletan, neko je završio fakultet, neko se zaposlio, a mi i dalje čekamo presudu za ovo teško ubistvo“, kaže Ivana Stevanović za Raskrikavanje.
Slavko Ćuruvija, urednik lista Dnevni telegraf i magazina Evropljanin, ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine u haustoru svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u povratku iz šetnje sa svojom partnerkom Brankom Prpom.

U optužnici koja je podignuta tek 2014. godine, navodi se da je ubijen zbog kritike represivnog Miloševićevog režima i javnih istupanja protiv vlasti u zemlji i inostranstvu. Godinu dana posle optužnice počeo je sudski proces, a tek nedavno je završeno suđenje u Apelacionom sudu koji će uskoro doneti presudu.

Izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija, Ivana Stevanović za Raskrikavanje kaže da je svaka godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije važna, ali da se ove isčekuje pravosnažna sudska odluka. Stevanović očekuje da će ona biti osuđujuća.

„Optužnica je utemeljena na materijalnim dokazima, različitim dokumentima i snimcima, kao i iskazima brojnih svedoka. Smatramo da sud ima dovoljno dokaza da okrivljeni budu osuđeni na najstrožije kazne“.

Ove godine se sam finiš suđenja poklopio sa godišnjicom ubistva, koja će biti obeležena drugačije nego dosad - između ostalog, u 17:45 će se krenuti u memorijalnu šetnju trasom kojom je Ćuruvija tog dana prošao poslednji put - od restorana Kolarac u Knez Mihajlovoj, do haustora u Svetogorskoj gde je likvidiran.

„Naši saborci iz zemlje i sveta su osetili potrebu da na jedan glasniji način obeleže ovu godišnjicu kao znak podrške porodici Ćuruvije, njegovim kolegama i prijateljima, ali i čitavoj medijskoj zajednici Srbije. Ona se u ovom trenutku suočava sa ozbiljnim problemima i atmosferom koja podseća na onu kakva je prethodila njegovom ubistvu”, kaže Stevanović.

„Za 24 godine je neko postao punoletan, neko je završio fakultet, neko se zaposlio, a mi i dalje čekamo presudu za ovo teško ubistvo“, navodi direktorka Slavko Ćuruvija Fondacije za Raskrikavanje.

Politička pozadina nerasvetljena

Kako se navodi na sajtu Fondacije koja nosi naziv po njemu, nakon što je napustio poziciju glavnog i odgovornog urednika u državnom listu Borba, Ćuruvija je osnovao Nedeljni telegraf, a početkom 1996. godine i novine Dnevni telegraf.

Dnevni telegraf je, sa još nekoliko medija, u oktobru 1998. godine, specijalnim medijskim dekretom zabranjen u Srbiji, nakon čega je štampan u Crnoj Gori. Istog meseca donet je zloglasni Zakon o informisanju koji je propisivao drakonske kazne za izdavače medija. Po ovom zakonu, izglasanom u vreme dok je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić, Ćuruviji su izricane kazne zbog navodnog pozivanja na rušenje ustavnog poretka. Budući da su cifre bile astronomske, policija je plenila opremu i nameštaj iz redakcije, kao i tiraže.

U martu 1999. godine, ovaj novinar je zbog svog rada osuđen na kaznu zatvora od pet meseci, ali su, kako se navodi na sajtu Fondacije, advokati uspeli da spreče njegovo zatvaranje.

Narednog meseca, brutalno je ubijen.

Nakon 15 godina je podignuta optužnica i to protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti, uključujući šefa resora Radomira Markovića. Suđenje je počelo naredne godine.

Prva presuda je doneta 2019, kada su ova četvorica osuđena na ukupno 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud naložio novi proces. Nova presuda je doneta 2021. godine, gotovo istovetna prethodnoj, pa je slučaj „otvorio” Apelacioni sud koji će uskoro o svemu dati konačnu reč.

Ipak, ni optužnica ni obe prvostepene presude nisu rasvetlile političku pozadinu ove likvidacije, odnosno ukazale na to ko je naručilac ovog ubistva.
  Vest
Okrivljeni za ubistvo Ćuruvije pravosnažno oslobođeni, ubistvo novinara ostaće nekažnjeno
Nakon 25 godina od ubistva i dve runde suđenja u proteklih devet godina, Apelacioni sud u Beogradu ...
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi
Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji...
Okončano apelaciono suđenje za ubistvo Ćuruvije, sledi konačna presuda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu iznošenjem završnih reči okončano i poslednje suđenje u ...
Slavko Ćuruvija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: