raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
HRW o medijima u Srbiji: Napadi, kampanje i neadekvatna reakcija nadležnih
17.01.2019.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Raskrikavanje
Novinari u Srbiji nastavljaju da se suočavaju sa napadima i pretnjama, kao i neadekvatnim odgovorom nadležnih, a prorežimski mediji i dalje vode kampanje protiv nezavisnih redakcija i novinara, zaključak je godišnjeg izveštaja međunarodne organizacije Human Rights Watch (HRW), u delu o medijima u Srbiji. Kao jedan od ilustrativnih primera stanja medija koji su obeležili prethodnu godinu, HRW navodi brojne inspekcijske kontrole Južnih vesti iz Niša.
„Nezavisni portal Južne vesti u avgustu je izvestio da su poreske vlasti pokrenule proceduru kako bi ih primorale da plate 8.500 evra kazne. Južne vesti su bile predmet nekoliko inspekcijskih kontrola u prošlosti, bez ijedne naznake da su načinili bilo kakav prekršaj“, navodi se u izveštaju.

HRW podseća i na slučaj novinara Stefana Cvetkovića, čiji je nestanak prijavljen u junu, da bi se on sam ubrzo pojavio sa tvrdnjama da je bio otet. Podneta je krivična prijava protiv Cvetkovića zbog sumnje da je lažirao otmicu, a kako se podseća u izveštaju, proces je u toku.

Osim aktuelnih slučaja, HRW se osvrće i na one koje Srbija „vuče“ godinama unazad - tri nerešena ubistva novinara u poslednjih 30 godina.

„Komisija za istraživanje ubistava troje novinara - Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001) nije načinila nikakav napredak. U junu je Viši sud odbacio dokaze koji navodno „dovode“ nekadašnje pripadnike Državne bezbednosti na mesto ubistva. U julu je, međutim, isti sud odlučio da te dokaze prihvati. Ubistvo Vujasinović i Pantića ostaje nerasvetljeno“, konstatuje se u izveštaju.

Od januara do sredine avgusta prošle godine, prema statistici NUNS-a koja se citira u dokumentu, zabeleženo je 50 napada, pretnji i zastrašivanja novinara, uključujući i fizičke napade i 18 slučajeva zastrašivanja novinara od strane državnih zvaničnika.

Osim nesigurne situacije za novinare - koja pored napada i pretnji uključuje i tužbe zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima - situacija nije naročito bolja ni u drugim oblastima.

Kao primere, ova organizacija navodi manjkavost azilnog sistema i loše uslove za tražioce azila, kao i sporo procesiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima, za koje i dalje nema neophodne političke podrške.

Ceo izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu za 2018. godinu možete pročitati ovde.
  Vest
Kancelarija UN za ljudska prava: Srbija zloupotrebljava antiterorističke zakone za zastrašivanje organizacija
Stručnjaci UN za ljudska prava zabrinuti su da vlast u Srbiji zloupotrebljava antiterorističke ...
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija problematično okruženje za slobodu medija
Srbija se našla na 93. mestu od 180 zemalja na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne orga...
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija pala za tri mesta na listi medijskih sloboda
Na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF), Srbija ...
Human Rights Watch
Ljudska prava
Medijske slobode
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: