raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izvorni članak je objavljen 17.04.2019. (Informer)
Informer o požaru u Notr Damu: Priča o božijoj kazni je samo teorija zavere
17.04.2019.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia Commons/ Milliped
Skandalozan tekst Informera o tome da je Notr Dam u požaru jer ga je stigla božija kazna naišao je na osudu široke javnosti. Da li su opomenuti ili su shvatili da su preterali, tek - Informer je vrlo brzo bez objašnjenja i izvinjenja skinuo tekst sa sajta i mreža, a o požaru u katedrali nastavio da izveštava „umiveno“, kao da se ništa nije dogodilo. Štaviše, u štampanom izdanju od srede priču o božijoj kazni navode kao „jednu od teorija zavere koje su kružile internetom“, ali ne spominju da su je i oni sami objavili.
Katedralu Notr Dam u Parizu u ponedeljak 15. aprila zahvatio je ogroman požar koji je progutao čitav krov i urušio toranj. Na sreću, konstrukcija građevine i najvrednija umetnička dela su spašena, a preliminarna istraga je zasad pokazala da je požar najverovatnije izbio slučajno.

I dok su domaća i svetska javnost žalile zbog vatre koja guta katedralu iz 12. veka, dragoceni deo evropske i svetske kulturne baštine, Informer i Alo su likovali.
„(FOTO) STIGLA IH BOŽIJA KAZNA! Francuzi pre šest meseci okačili zastavu lažne države Kosovo u katedrali Notr Dam, SADA JE UNIŠTAVA VATRENA STIHIJA! Uzrok požara je za sada nepoznat, ali o kakvom god uzroku da je reč, jedno je jasno - izgleda da je Francuze stigla Božija kazna.“, pisao je Informer u tekstu koji je izbrisao ubrzo nakon što je Aleksandar Vučić objavio da su "svi građani Srbije tužni zbog Notr Dama" i da smo "uvek uz svoje francuske prijatelje".

Sličan tekst je objavio i Alo, koji je u međuvremenu iz naslova izbacio „Stigla ih je Božja kazna“.

Ovakvo izveštavanje je skandaloznim nazvao i ambasador Srbije u Beogradu Frederik Mondoloni, kao i mediji u regionu i Evropi.

Ko da se ništa nije dogodilo, Informer je nakon sklanjanja teksta nastavio sa „uglađenijim“ izveštavanjem. U današnjem štampanom izdanju donose priču o tome kako je, prema istrazi, Notr Dam „slučajno spaljen“, pričaju o istoriji ove katedrale, onome što je u požaru sačuvano i oštećeno i reakcijama iz sveta.

U jednom od antrfilea se, međutim, osvrću i na „teorije zavera koje su kružile internetom“, a prva na listi je upravo - božja kazna.

Međutim, nigde ne spominju da su upravo oni objavili takvu jednu teoriju zavere, nego sve „svaljuju“ na korisnike mreža.

Pojedini korisnici društvenih mreža pisali su da je Francusku stigla Božja kazna, budući da je Notr Dam izgoreo tokom Velike nedelje, pred katolički Vaskrs. Međutim, portparol Episkopske konferencije Francuske Olivije Ribado Dima odbacio je tvrdnje da je u pitanju znak odozgo. On je rekao: Ne verujem u znakove odozgo, piše ovaj tabloid.

Osim teorije o kazni, Informer spominje i priče o tome da je požar podmetnuo „psihički oboleo čovek“, da je reč o osveti ISIS-a, kao i da je požar predvideo Nostradamus.

Inače, domaći tabloidi su prošle godine napadali Notr Dam zbog toga što je u katedrali bila okačena i zastava Kosova tokom manifestacije za stogodišnjicu od kraja Prvog svetskog rata, zajedno sa još dvadesetak zastava zemalja koje su učestvovale u ratu.

Informer je isticanje zastave Kosova nazvao „skandalčinom“.

Iz uprave Notr Dama su tada saopštili da je odluka o zastavama doneta na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na ceremoniju, koji im je prosleđen iz Jelisejske palate.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Teorija zavere
TikTok teorije zavere o putovanju kroz vreme: Hipster iz 1941. i devojka iz 19. veka sa mobilnim telefonom
Da li vam je poznata fotografija iz 19. veka na kojoj je navodno Nikolas Kejdž, ili fotografija „...
  Teorija zavere
Kovid 19 nije najavljen u knjizi „Novi svetski poredak”, niti ga je pripremila Rokfeler fondacija
Na telegram i vajber grupama na srpskom jeziku ovih dana je reciklirana teorija zavere o tome da je ...
Teorija zavere
Notr Dam
Požar
Francuska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: